Meteor Yagmurlari Binlerce Kisiyi Sindirgi'da Bulusturdu

Balikesir’in Sindirgi ilçesinde 2. Gökyüzü Gözlem Etkinligi gerçeklestirildi. Perseid meteor yagmurlarinin da etkinlik takviminde yer almasi katilimin en üst düzeyde gerçeklesmesini sagladi. Kimi vatandaslar meteor yagmurlarini çiplak gözle izlemeyi tercih ederken, astro fotografçilarda kayda almak için birbirleriyle yaristi.

Meteor Yagmurlari Binlerce Kisiyi Sindirgi'da Bulusturdu


Tüm Türkiye’de "Perseid Meteor Yagmuru" heyecani yasandi. Meteor yagmurlarinin en net gözüktügü Türkiye’nin en karanlik noktalarindan biri olan Saricaova Yaylasi’nda gözlem etkinligi düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Güney Marmara Kalkinma Ajansi, Balikesir Valiligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Sindirgi Belediyesi ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi isbirligi ile ikinci gökyüzü gözlem etkinligi gerçeklestirildi.

Senlik süresince alaninda uzman kisilerce gündüz gökyüzü bilimine ve sekillerine ait bilgiler verildi.

Çocuklar için egitici atölye çalismalari gerçeklestirildi.

Gece ise tüm isiklar kapatilarak gökyüzünün muhtesem dansi izlendi. Birçok astro fotograf tutkunu bu ani çekmek için sabaha kadar bekledi. Kurulan teleskoplar ile katilimcilar gezegenleri gördü.

Balikesir Vali Yardimcisi Ömer Faruk Günay, yaptigi konusmada, “Dünya’ya giren göktaslarinin, kayan yildizlar gibi biraktigi izlere bakarak, keyifli bir bir agustos aksami geçirerek, asil hedefimiz olan, yörenin insanlarina, ögrencilere ve herkese gökbilim konusunda farkindalik olusturmak, bunu gerçeklestirmek için bir çalisma yapmis oluyoruz.” dedi.



Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas ise “Sindirgi’nin Ulus Dagi eteklerinde Saricaova Yaylasi’nda Gökyüzü Gözlem 2. Yil etkinlikleri de sona erdi. Gökyüzünü gözlemlemek isteyen yüzlerce insanin burada toplandigi ve astro fotografçilarin bulundugu muhtesem bir ortam vardi. Bizler de gençlerin bu konularda bilgi sahibi olabilmesi için bu tür etkinliklere her zaman destek veriyoruz. Bu yilda meteor yagmurlarinin bu tarihlerde olmasi etkinligimize ayri bir güzellik katti. Çevre il ve ilçelerden binlerce kisi bu ani ölümsüzlestirmek için buraya geldi. Sindirgida gökyüzü meraklilari bulustu. Ve bu meraklilar gökyüzündeki o halkali Satürn gezegeninden samanyoluna ve meteor yagmurlarinin en muhtesem oldugu bir yilda bu yil Saricaova’da onlari izleme firsati buldular. Yani bizler de bizatihi sahit olduk. Hakikaten gökyüzü bu kadar muhtesem oldugunu herhalde ancak böyle baktiginiz ortamda anlayabilirsiniz.” dedi.



ÇOMÜ Fizik Ögretim üyesi Mehmet Tüysüz “Çok fazla katilimcimiz oldu. Binlerce katilimcimiz oldu buraya gelen. Çadirlarda kaldilar, bizimle gökyüzü sevdalilari, bizimle birlikte gökyüzüne baktilar. Teleskoplari kurduk. Bu tarihte yapmamizin özel bir sebebi de vardi. Dün gece maksimumu yasadigimiz Perseit göktasi yagmurunu izledik hep beraber. Çocuklar, belki de büyüksehirlerde yasayanlar hiç göremedigi kadar saatte 100 taneye yakin göktasini izlediler. Meteor kaymalarini izlediler. Gece gözlem etkinlikleriyle gökyüzü tanimayla olurken gündüzleri de üniversiteden gelen arkadaslarimiz hocalarimiz bizler etkinlikler yaptik atölye çalismalari yaptik. Çocuklarimiza roketler uçurduk. Onlarin yarismalarini yaptik. Gök atlaslari yaptik, günes saatleri yaptik. Artik sunumlarimiz oldu, evreni gökyüzünü teleskoplari gökyüzü fotografçiligini anlatan farkli farkli alanlarda sunumlarimiz oldu. Çok dolu dolu bir etkinlikti, çok güzeldi.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA