Ilgaz Dagi'nda Soguk Havaya Ragmen Meteor Yagmurunu Izlediler

Kastamonu’da perseid meteor yagmurunu izlemek için Ilgaz Dagi’na akin eden vatandaslar, soguk havaya aldiris etmeden kamp kurarak keyifli zaman geçirdi.

Ilgaz Dagi'nda Soguk Havaya Ragmen Meteor Yagmurunu Izlediler


Türkiye’nin çogu yerinden çiplak gözle seyredilebilen perseid meteor yagmuru basladi.

Gökyüzünü aydinlatan meteor yagmurunu izlemek isteyen vatandaslar, Kastamonu’nun Ilgaz Dagi’nin eteklerinde kamp kurdu. Kamp kurarak gecenin tadini çikartan vatandaslar, bir yandan çaylarini yudumlarken diger yandan perseid meteor yagmurunu izledi. Soguk havaya aldiris etmeden 10 derece sicaklikta perseid meteor yagmurunu izleyen vatandaslar, birbirleriyle sohbet ederek keyifli zaman geçirdiler. Saat 21.00’dan gün dogumuna kadar net olarak gözükmesi beklenen görsel sölenin yilda sadece bir defa gerçeklestigi bilinirken, uzmanlar sehir isiklarindan uzak karanlik bölgeleri tercih edenlerin saatte yaklasik 100 meteoru gözlemleme firsati yakalayabilecegini belirtiyor.

“Arkadaslarimizla birlikte Kastamonu kirsalinda perseid meteor yagmurunu izlemeye geldik”

Arkadaslariyla birlikte Kastamonu kirsalinda perseid meteor yagmurunu izlemeye geldiklerini belirten amatör olarak Astrofotografçi Murat Helvacioglu, “Bu aksam 12 Agustos’u 13 Agustos’a baglayan gece, perseid göktasi yagmurunun en yogun oldugu gece. Perseid göktasi yagmuru, Dünya’nin yakinlarindan geçen Swift-Tuttle isimli kuyruklu yildizin yörüngesinde biraktigi materyallerin Dünyaya girmesiyle olusuyor. Biraktigi toz ve gaz parçaciklari Dünya atmosferinden girerek yanarak yok oluyor. Bunu bizlerde göktasi yagmuru seklinde gözlemliyoruz. Saatti 120 adede kadar çikabilecegi belirtiliyor ama pratikte bizler bu kadar gözlemleyemedik. Bizlerde, bu aksam arkadaslarimizla birlikte Kastamonu kirsalinda böyle bir etkinlik yapalim istedik. Hem merakimiz gitsin hem de bir araya gelmisken güzel muhabbet edelim istedik. O nedenle burada olmaktan mutluyuz” dedi.



“Soguk havaya ragmen bu güzellikleri izlemeye çalisiyoruz”

Ilgaz Dagi’nda havanin bir hayli soguk oldugunu söyleyen Helvacioglu, “Gerçi bu Kastamonu’nun rutin havasi ama Türkiye’nin sicaklikla kavruldugu zamanda baya soguk oluyor. Kastamonu’da su anda çig problemi var. Optik aletlerimiz bir hayli çig ile kaplandi. Agustos ayinda 10 derece sicaklikta arkadaslarimizla bir aradayiz. Burada bu güzellikleri izlemeye çalisiyoruz. Bundan mutlu da oluyoruz. Çektigimiz soguga da degiyor” diye konustu.



“Su ana kadar 20 tane civarinda gözlemledik.”

Perseid meteor yagmurunu izlerken çok heyecanlandigini ifade eden Seda Özdemir ise, “Yillardir bu ani çok merak ediyorduk. Bugünde burada böyle bir etkinlik oldugunu ögrendik. Esim ile birlikte izlemeye geldik. Çok heyecanli, su ana kadar 20 tane civarinda gözlemledik. Büyükleri var, küçükleri var. Çok koyu sari renkli olanlari var. Herkese tavsiye ediyorum. Çok heyecanli bir aksam” seklinde konustu.



“Ilgaz Daginin havasinda çayimizi içerken bir yandan da göktasi yagmurunu izliyoruz”

Ilgaz Daginin havasinda çaylarini içerken bir yandan da göktasi yagmurunu izlediklerini belirten Sinan Kendirci de, “Murat arkadasimiz ile birlikte yillardir tanisiyoruz. Murat, amatör astrolok. Bu kendisindeki meraki bizlere de geçirdi. Bu aksamda bizlere gözlem olacagini, göktasi yagmuru oldugunu söyledi.

Bizlerde Ilgaz Daginin eteklerine geldik. Hem Ilgaz Daginin havasinda bir yandan çayimizi içerken bir yandan da gökyüzünü izleyerek göktasi yagmurunu izlemeye geldik. Çok keyif bir aksam. Biraz soguk ama bu, Kastamonu’nun her zamanki sogugu. Bu her seye degiyor tabii ki, bu heyecan, bu kainattaki olaya sahit olmak bize de nasip oldu. Güzel bir aksam” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA