Gökyüzü Tutkunlari 7 Bin Yillik Zerzevan Kalesi'nde Bulustu

Yilin en etkileyici perseid meteor yagmurunu izlemek için Zerzevan Kalesi’nde yüzlerce vatandas bir araya geldi. Görsen sölen için toplanan fotograf tutkunlari kayan meteorlari heyecanla seyredip, kameralarina kaydetti.

Gökyüzü Tutkunlari 7 Bin Yillik Zerzevan Kalesi'nde Bulustu


Diyarbakir’in Çinar ilçesinde bulunan 7 bin yillik Zerzevan Kalesi’nde perseid meteor yagmuru, vatandaslar tarafindan yogun ilgiyle seyredildi. Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’de gökyüzü olaylarinin, gezegenlerin ve galaksilerin en iyi izlendigi noktalardan birisi olmasindan ötürü çevre illerden ve yurt disindan vatandaslar akin etti.

Saat 23.00’e kadar kalede meteor kaymasini bekleyen vatandaslar, vaktin dolmasiyla gökyüzünde kayan meteorlari heyecanla seyredip, kameralarina kaydetti.

Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’de gökyüzü olaylarinin, gezegenlerin ve galaksilerin en iyi izlendigi noktalardan birisi oldugunu belirten Zerzevan Kalesi Kazi Bilimsel Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, hem yurtiçinden hem yurtdisindan birçok vatandasin kaleye gökyüzündeki hareketliligi seyretmek için geldigini belirtti.

Özellikle genç ve çocuklarin gökyüzü ile iletisim kurduklari noktalardan birinin Zerzevan Kalesi oldugunu söyleyen Coskun, “Zerzevan Kalesi, Roma’nin sinir garnizonu bir askeri sehirdeyiz. 3 bin yillik bir tarihi olmasiyla birlikte, astronomi faaliyetlerinin de yürütüldügü bir sehir. 3 bin yillik bu garnizonun hep gökyüzü ile bir iliskisi olmus. Tabi her yil baktigimizda Zerzevan Kalesi’nde binlerce vatandasin katildigi gözlem etkinligi düzenleniyor. Bugün de meteor yagmuru etkinligi düzenleniyor. Su anda hem yurtiçinden hem de yurtdisindan gelen turistler yilda bir defa gerçeklesen bu gök olayini izlemeye geldiler. Zerzevan Kalesi’nde bu tür etkinlikler hep yapiliyor. Zerzevan Kalesi, bu sayede gençlerin ve özellikle de çocuklarin gökyüzü ile iletisim kurduklari yerdir. 3 bin yil öncesinden itibaren Zerzevan Kalesi, gökyüzüyle iliskili ve Roma döneminde gökyüzü ile baglantisi var. Çünkü Mitras kutsal alanina sahip. Dünyada son ortaya çikarilmis tek kutsal Mitras alani Zerzevan Kalesi’ndedir. Biz biliyoruz ki bu bütün kutsal alanlar gökyüzü ile baglantilidir. Konumlari, insa edilisleri, törenleri, ritüelleri hepsi gökyüzü yildizlar ve gezegenlerle ilgilidir. Bu nedenle burada yapilan gökyüzü olaylari 3 bin yildir yapiliyor. Günümüzde de geçmiste nasil yapiliyorsa simdi de vatandaslarimiz zerzevan kalesinde bulusuyor” dedi.

Meteor yagmurunu izlemek için Mardin’den Zerzevan Kalesi’ne gelen Mehmet Bozkurt, 100 kisilik bir ekiple ani yasadiklarini dile getirdi.

Bozkurt, sunlari kaydetti:

“Buraya 100 kisi bir ekip ile geldik. Ekibimizin arasinda yurtdisindan gelen stajyer arkadaslarimiz da var. Buraya meteor yagmurunu izlemek için geldik. Çok iyi geçiyor. Ama su anda kadar fazla meteor yagmuru olmadi bekliyoruz.”

Ilk defa meteor yagmurunu izledigini dile getiren Fadime Oguz, “Bugün Zerzevan Kalesi’nde meteor yagmuru etkinligine geldim. Su anda çok iyi ilerliyor. Vatandaslar git gide çogalmaya basliyor. Ilerleyen vakitlerde daha da kalabalik olacak. Muhtemelen 23.30 gibi meteor yagmuru baslayacak ve çok güzel olacak. Ayni zamanda ilk defa meteor yagmurunu görecegim” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA