DMD Hastalarina Bilecik'ten Umut Isigi Dogdu

Çocuklarda 3 ila 5 yaslari arasinda oturma ve hareket etme kabiliyetinde görülen kisitlilikla ortaya çikan ve ileriki yaslarda kas yikimi ile zayifligina neden olan DMD hastaligi için Bilecik’te bir umut isigi dogdu.

DMD Hastalarina Bilecik'ten Umut Isigi Dogdu
Düsen musküler distrofisi, kas zayifligi veya kas erimesi olarak da bilinen DMD hastaligi üzerine çalisan Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Taghizade, yaklasik 2 yildir devam eden çalismalarda olumlu sonuçlar alinmaya baslandigini açikladi.



"TÜSEB destegi ile aileler için büyük umut"

Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) destegi ile gerçeklesen çalismalarda ilk olumlu bulgularin alindigini belirten Doç. Dr. Taghizade, “Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi, Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji bransi olarak, 2 sene önce DMD hastaligina tedavi gelistirmek için TÜSEB’den aldigimiz destek ile çalismalarimizi çok merkezi olarak genislettik. Ekibimiz ile beraber tedavi için farkli varyantlar tasarladik ve üretimini projemiz çerçevesinde yaptik. Denemeler için farkli deney protokolü bulunsa da Dmx türü fare deneyleri yaygin olarak yapilmaktadir. Fakat bu farelerin hastalarin durumunu tam yansitmadigi kanaatindeyiz” ifadelerini kullandi.

"5 farkli tedavi yöntemi gelistiriliyor"

Duchenne Kas Hastaligi ile Mücadele Dernegi baskani Sadullah Erol ve yönetim kurulu ile yapilan görüsmeler sonucu üye aileler ile is birligi plani olusturuldugunu belirten Doç. Dr. Taghizade, “52. Exon eksikligi bulunan 4 ailemizi üniversitemizde agirladik ve bagisladiklari hücreleri hücre arastirma merkezimizde uzman ekibimizle ekimini gerçeklestirdik. Hücrelerin büyümesi ve çogalmalari ile birlikte gelistirdigimiz 5 farkli genetik tedavimizi deneme sansini yakalayacagiz.” seklinde konustu.



Rektör Prof. Dr. Sükrü Beydemir’e tesekkür

DMD hastaligi için tedavi yöntemleri gelistirilmesine yönelik tüm çalismalara destek veren Rektörü Prof. Dr. Sükrü Beydemir’e tesekkür eden Doç. Dr. Ali Taghizade sözlerini söyle tamamladi: “Rektörümüz Prof. Dr. Sükrü Beydemir’in destegi ile beraber çalismamiz bir baslangiçtir. Ailelerimiz ile beraber bu hastaligin üstesinden gelmek için koordineli sekilde çalisacagiz. Ekibimizle birlikte farkli tedavi süreçlerini deneyecegiz ve bu hücrelerde distrofin üretilmesini saglayacagiz. Umutlarimizin yesermesi için ekibimiz ile beraber siki sekilde çalisiyoruz çalisacagiz.”
Kaynak: İHA