Artvin'in Kafkasör Yaylasinda Bogalarin 42. Randevusu Nefes Kesti

Artvin’in Kafkasör Yaylasinda bu yil 42.’si düzenlenen boga güreslerinde bogalar sampiyonluk içi kiyasiya mücadele etti.

Artvin'in Kafkasör Yaylasinda Bogalarin 42. Randevusu Nefes Kesti
Artvin’de 42.’si düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Bin 200 rakimli Kafkasör Yaylasi’ndaki arenada düzenlenen boga güreslerine, Artvin ve ilçeleri olmak üzere Rize ve Erzurum illerinden 147 boga sahibi katildi.

Bas, basalti, büyük orta, küçük orta, ayak, deste ve süperbas olmak üzere 7 kategoride gerçeklestirilen boga güreslerine bu yil Yildizlar boyunda 5 kategori daha eklenerek güresler iki günden dört güne çikartildi.

200 yillik gelenege sahip boga güresleri kentte büyük ilgi görürken, boga yetistiricileri 380 ile 950 kilogram agirliginda olan bogalara büyük özenle bakip güreslere hazirliyor. Bogalara takilan Yenilmez, Mahsun, Kanas, Mafya, Horoz, CanPolat gibi ilginç isimler dikkat çekerken, arenaya çikan bogalar birbirlerine üstünlük saglamak için mücadele ediyor.

Boga güreslerini 20 bin kisi izlerken, 25 hakem ve 100 kisinin görev aldigi festivalin bas boga sahibine 85 bin TL para ödülü verilirken, güreslerde toplamda ise 475 bin TL para ödülü dagitildi.

Boynuz ve doping kontrolü

Güresler öncesi kampa giren boga ve sahipleri siki bir hazirlik dönemi geçiriyor. Sabah yürüyüs ve kosu ile spor yaptirilan bogalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, misir gibi özel besinlerle besleniyor. Bogalar arenaya çikmadan öncede boynuz ve doping kontrolünden geçiriliyor. Sivri boynuzlari törpülenen bogalar doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuluyor. Güresleri izlemek için vatandaslar sabahin erken saatlerinde arenada bulunan tribünde yerini alirken, tribünde yer bulamayanlar çadirlardan güresleri takip ediyor.

Güresleri izlemeye Izmir’den gelen Gizem Gürseçkin yaptigi açiklamada “Ilk kez Kafkasör Senliklerine katilmak nasip oldu. Çadirimizi ayarladik güzel loca gibi, çok güzel çok keyifli heyecanli ailecek arkadaslarimizla sevdiklerimizle güzel vakit geçiriyoruz” derken, Uzun zamandir boga güreslerini takip ettigini ifade eden Baris Beken ise “Küçük yastan itibaren festivali izlemeye geliyor. Bu yil esimle katilmak nasip oldu. Bu kadar güzel bir ortam güzel bir cosku biz atalarimizdan bu gelenegi gördük, bu sevgi bunu yasatmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA