Ikinci El Araçlarin Bayi Fiyatini Geçememesi Hakkinda Yönetmelik Degisikligi Resmi Gazete'de

Ikinci el motorlu kara tasitlarinin üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyatinin üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasinin yapilamamasi hakkinda yönetmelik degisikligi Resmi Gazete’de yayimlandi.

Resmi Gazete’de yayimlanan yönetmelik degisikligine göre; Ikinci el motorlu kara tasitlarinin üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyatinin üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasi bu maddenin uygulanmasi bakimindan ikinci el motorlu kara tasiti ticareti kabul edilecek ve ikinci el motorlu kara tasitlarinin üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyatinin üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasi 01.01.2024 tarihine kadar yapilamayacak.

Yapilan degisiklige göre, ikinci el motorlu kara tasiti satisina yönelik ilan verilmesine aracilik eden gerçek veya tüzel kisiler, ikinci fikraya aykiri ilan girisi yapanlari ilan yayimlanmadan önce uyarmakla ve anilan fikraya aykiri ilanlar ile ilan sahiplerine iliskin tüm bilgileri Bakanligin taleplerine uygun olarak Bakanliga iletmekle yükümlü olacak. Uyarma yükümlülügü, ilan verene tasitin üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyati bilgisini ve girisi yapilmak istenen ilan fiyatinin bu Yönetmelige aykirilik teskil edecegi bilgisini içerecek. Bakanlik, ikinci fikra uyarinca ikinci el motorlu kara tasitlarinin sinifini, markasini, tipini, cinsini, model yilini ve aksesuar ve/veya donanim eklenmesi halinde, üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyatinin üzerine eklenebilecek azami tutar ve/veya orani belirlemeye yetkili olacak. Yönetmelik 15.07.2023 tarihinde yürürlüge girecek ve Ticaret Bakanligi tarafindan yürütülecek.
Kaynak: İHA