Srebrenitsa Sehitleri Bagcilar'da Düzenlenen Programla Anildi

Srebrenitsa Soykirimi’nda katledilen 8 bin 372 Bosnak, Bagcilar Belediyesi’nin düzenledigi programla anildi. Programa, Srebrenitsali kadinlar ve gaziler katilirken soykirimi anlatan "Bir Annenin Esarbi" sergisinin de açilisi yapildi.

Srebrenitsa Sehitleri Bagcilar'da Düzenlenen Programla Anildi
Bosna Hersek’in dogusundaki Srebrenitsa’da 1995’te yasanan ve 8 bin 372 Bosnak’in yasamini yitirdigi soykirimin 28. yilinda Bagcilar Belediyesi tarafindan bir anma programi düzenlendi.

Bagcilar Belediyesi Baskanlik Konferans Salonu’nda gerçeklesen programa Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, Bosna Hersek Büyükelçisi Adis Alagiç, TIKA Baskan Yardimcisi Mahmut Çevik, Bagcilar Kaymakami Abdullah Uçgun, Bosna Hersek Istanbul Konsolosu Enisa Komar ve soykirimda yakinlarini kaybeden kadinlar ve gaziler katildi.

Soykirimi anlatan "Bir Annenin Esarbi" sergisinin açilisi ile baslayan program, saygi durusunda bulunulmasi ve iki ülkenin ulusal marsinin okunmasiyla devam etti. Dua edilmesinin ardindan soykirim ile ilgili hazirlanan kisa film gösterimi yapildi. Program, hediye takdiminin ardindan sona erdi.

"Çok aci olan bu olayin gündemde tutulmasi adina bir araya gelmis bulunmaktayiz"

Programda konusan Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, "Bugün bir araya gelis sebebimiz, 28. yil dönümünde Srebrenitsa Katliami’ni anmadir. Çok aci olayin gündemde tutulmasi adina bir araya gelmis bulunmaktayiz. Tarihin belki de en aci verici bir olayinin yasandigi katliamin bugün 28. yilini anmis olacagiz. Annelerimizi agirliyoruz, onlari davet ettik. Yaklasik 20’ye yakin annemiz, 50’ye yakin da gazimiz burada. Dün gazilerimizle bulusmustuk, bugün de annelerimiz ile bulustuk" diye konustu.



"Aliya Izzetbegoviç’in ifade ettigi gibi ’Unutulan soykirimlar tekrarlanir"

Büyük acilardan ders çikarmak gerektigini söyleyen Özdemir, "Avrupa’nin ortasinda, herkesin gözü önünde büyük bir aciyi yasatanlari lanetliyoruz. Bu büyük acilardan ders çikarmak da mutlaka gerekiyor. Aliya Izzetbegoviç’in ifade ettigi gibi ’Unutulan soykirimlar tekrarlanir’. Biz de unutmadigimizi, unutmayacagimizi, Annelerimizin mücadele gösterdigini ve bunun Avrupa’nin en önemli mahkemelerinde sonuç buldugunu çok iyi biliyoruz. Cumhurbaskanimizin bölge ile ilgili ne kadar büyük bir mücadele verdigini çok iyi biliyoruz. TIKA’nin yapmis oldugu çok büyük hizmetlerin farkindayiz" dedi.



"Soykirimdan 28 yil geçmesine ragmen biz hala birçok kaybettigimiz yakinimizin naaslarini bulamadik"

Sergi açilisinda konusan Srebrenitsa annesi Murine Subasic," Yasadiklarimiz, birkaç cümle ile anlatilamaz. Burada olan tüm Srebrenitsa anneleri olarak her birimiz yakinlarini kaybetti. Soykirimdan 28 yil sonra biz hala hak ve adalet için mücadele vermeye devam ediyoruz. Soykirimdan 28 yil geçmesine ragmen biz hala birçok kaybettigimiz yakinimizin naaslarini bulamadik. Savas suçlularinin birçogu hala serbest dolasiyor. Bütün bu acilarin, vahsetin yasanmasina ragmen Bosna Hersek içinde yer alan Sirp Cumhuriyeti’nde yapilan soykirim inkar ediliyor. Yalanlarla besleniyorlar ve bizim yasadigimiz aci küçümseniyor. Bizim yanimizda olan Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye halkina tesekkür etmek istiyorum. Sizin desteginiz ve bize sahip çikmaniz çok önemli" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA