(Özel) Istilaci Sivrisinekler Için Uzmanindan Kritik Uyari

Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Alper Sener, Avrupa Birligi ülkeleri cografyalarindan yaygin olarak görülmeye baslanan ’Aedes Aegypti’ ismi verilen istilaci sivrisineklerin Türkiye için de bir tehlike olduguna dikkat çekti. Prof. Dr. Alper Sener, “Istilaci sivrisineklerle yeni hastaliklarla karsi karsiya kalabiliriz. Chikungunya, Zika, Dang, sarihumma gibi daha önce görmedigimiz tropikal bölge hastaliklar yakin yada orta vadede ülkemizde görmeye baslanabilir. Bu hastaliklarin en büyük özelligi su, ne yazik ki standart bir tedavisi yok. Antiviral tedaviyle bunlari tedavi etmek mümkün degil. Sarihumma disinda asisi olan da yok” dedi. Sener, sivrisinek isiriklari sonrasi, ciltte olusacak kizarik ve kabarik bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektigini de söyledi.

(Özel) Istilaci Sivrisinekler Için Uzmanindan Kritik Uyari
Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali’nda görevli Prof. Dr. Alper Sener, Türkiye’de görülen sivrisinek türlerinden farkli olarak, Avrupa Birligi ülkeleri cografyalarindan yaygin olarak görülmeye baslanan istilaci sivrisinek olan ’Aedes Aegypti’ türünün Türkiye içinde bir tehdit olusturmaya basladigini belirtti.

Istilaci sivrisineklerle yeni hastaliklarla karsi karsiya kalabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Alper Sener, sivrisinek isiriklarindan korumak için açik alan ve kapali alanlarda sivrisineklerle mücadele etmek gerektigine dikkat çekti. Chikungunya, Zika, Dang, sarihumma gibi daha önce görmedikleri tropikal bölge hastaliklarin yakin yada orta vadede ülkede görülmeye baslanacagini ve bu hastaliklarin en büyük özelliginin ise standart bir tedavilerinin olmadigini hatirlatti. Sener, sivrisinek isiriklari sonrasi, ciltte olusacak kizarik ve kabarik bölgeye kolonya gibi alkollü ürünler sürülmemesi gerektigini de kaydetti.



Avrupa Hastalik Kontrol Merkezi’nin yakin zamanda özellikle istilaci sivrisineklerle ilgili bir uyari yayinladigini belirten Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, “’Aedes Aegypti’ dedigimiz istilaci sivrisinekler Avrupa Birligi ülkeleri cografyalari içerisinde yaygin olarak görülmeye basladi.

Bizde Avrupa Birligi cografyasi içerisinde oldugumuz için aslinda bu uyarilar bizi de ilgilendiriyor. ’Aedes Aegypti’ dedigimiz istilaci sivrisineklerin diger endemik sivrisineklerden farki bunlar gecede gündüz de isiriyorlar. Yöresel sivrisinekler hepimizin de bildigi gibi aslinda gece de insanlari isirma anlaminda daha çok faaliyette oluyor. Bu istilaci sivrisinekler diger yerlesik türlerin larvalariyla besleniyorlar. Yani su alanlarina larvalarini biraktiklarinda larvalar diger yerlesik türlerin larvalarini yok ederek, parçalayarak bunlarla beslenerek, yerlesik olan endemik sivrisinek türlerini ortadan kaldiriyorlar. Bu bizim için neden önemli, bizim endemik dedigimiz sivrisineklerde daha çok sitma, bati nil dedigimiz hastaliklar bulasiyor. Ülkemizde bildiginiz gibi yaklasik 15 yildir sitma oldugu hiç yok. Bu yerlesik olmayan disaridan gelecek istilaci sivrisineklerle yeni hastaliklarla karsi karsiya kalmamiz oldukça fazla. Hangi tipte hastaliklar, bunlar daha çok viral hastaliklar, Chikungunya, Zika, Dang, sari humma gibi daha önce görmedigimiz tropikal bölge hastaliklarini yakin yada orta vadede ülkemizde görmeye baslanacak demek oluyor. Çünkü Avrupa Birligi cografyasinda görünüyor olmasi yakin vadede Türkiye’de bu tip hastaliklarla karsi karsiya kalacagiz demek oluyor” dedi.



Viral hastaliklarin tedavi yöntemleriyle ilgili de degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Alper Sener, “Bu hastaliklarin en büyük özelligi su, ne yazik ki, standart bir tedavisi yok. Antiviral tedaviyle bunlari tedavi etmek mümkün degil. Sarihumma disinda asisi olan da yok. Chikungunya, Zika ve digerlerinin asisi yok. Peki, burada ne yapmak lazim. Dolayisiyla sivrisinek isiriklarindan kendimizi korumamiz gerekiyor. Açik alan ve kapali alanlarda sivrisineklerle mücadele etmek lazim. Isirik sonrasinda daha ciltte olusan kizarik ve kabarikta yaygin taninin tam tersine kolonya gibi alkollü ürünlerle üstünü kasidiginiz zaman kasintinin azmasi ve dolayisiyla ciltte siyiriklar ve kasintilarin daha yaygin ve kabuk tutarak kontrolsüz bir sekilde yayginlasmasi mümkün. Bunlarda daha çok yapilacak olan soguk uygulama. Kasinti olan yere soguk uygulayarak, azaltabilirsiniz. Cilt üzerine sürülecek olan kremler, jeller kullanilabilir. Yada yaygin kasinti varsa birden fazla isirik varsa agizdan alinacak birkaç gün kullanilacak antihistaminik tablet kullanilabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA