Malatya'daki Orta Hasarli Binalar Için Performans Analizi Uyarisi

Insaat Müteahhitleri Konfederasyonu (IMKON) Genel Baskan Yardimcisi ve Malatya Insaat Müteahhitleri Dernegi (MIMDER) Baskani Mehmet Bülbüloglu, orta hasarli binalarla ilgili nihai kararin performans analizi sonuçlarina göre verilecegini belirterek, analiz islemi yaptirmayan vatandaslarin ellerini çabuk tutmasi gerektigini söyledi.

Malatya'daki Orta Hasarli Binalar Için Performans Analizi Uyarisi
Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Malatya’da sehrin yeniden imari için çalismalar sürerken, yaklasik 2 bin 500 orta hasarli yapilarla ilgi nasil bir sürecin isleyecegi ise merak konusu. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Insaat Müteahhitleri Konfederasyonu (IMKON) Genel Baskan Yardimcisi ve Malatya Insaat Müteahhitleri Dernegi (MIMDER) Baskani Mehmet Bülbüloglu, kentte 6 Subat depremleri sonrasinda 171 bin 153 bina, 421 bin 416 bagimsiz bölümün incelemesinin tamamlandigi hatirlatarak orta hasarli binalarla ilgili belirsizligin kafalarda karisikliga neden oldugunu söyledi.



Orta hasarli yapilarin akibetine birkaç islem sonrasi ilgili kurumlarin karar verecegini kaydeden Bülbüloglu, ”Orta hasarli yapilarla ilgili iki ayri süreç isleyecek. Birincisi binalarin hepsine performans analizi yaptirma zorunlugu var. Performans analizi sonucuna göre, binanin güçlendirilmesi yönünde rapor karari çikar ise ilgili kurumlarca güçlendirilme çalismasi yapilacak. Güçlendirilemez seklinde bir rapor da çikar ise yapi yikilarak hak sahipligi ilgili vatandasa taninacaktir“ dedi.

Orta hasarli binalarla ilgili yerinde dönüsüm noktasinda bir çalismasinin gerçeklesmeyecegini aktaran Bülbüloglu, "Yerinde dönüsüm islemi yikilmis ve agir hasarli binalar da gerçeklestirilecek. Orta hasarli binalar için yerinde dönüsüm veya rezerv alaninda hak sahipligi hakki bulunmamaktadir. Vatandas ben binami güçlendirmek istemiyorum derse de bu noktada binasi yikilir ve hiçbir ihtirazda da bulunamaz. Söyle bir bilgi kirligi var genelge yayinlanacak ona göre bir seyler yapalim. Sehrimizdeki bir çok orta hasarli bina için herhangi bir islem yapilmis durumda degil. Bekledigimiz her gün sehir için çok büyük kayip. Yapilari için orta hasarli seklinde tespit yapilan vatandaslarin en kisa sürede performans analizlerini mutlaka yaptirmali" diye konustu.

Kaynak: İHA