Istanbul'da Kaçak Akaryakit Operasyonu Açiklamasi Rekor Miktarda Kaçak Akaryakit Ele Geçirildi

Istanbul’da akaryakit kaçakçilarina yönelik yürütülen operasyonlarda, piyasa degeri yaklasik 6 milyon lirayi bulan toplam 240 bin 460 litre kaçak akaryakit ele geçirildi, 14 süpheli gözaltina alindi. Kaçak akaryakitlarin tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar oldugu ifade edildi.

Edinilen bilgilere göre, kaçak akaryakit istasyonlarina ve illegal akaryakit imalathanelerine yönelik çalismalarina ara vermeden devam eden Istanbul Emniyet Müdürlügü’ne bagli Kaçakçilik Suçlariyla Mücadele Müdürlügü ekipleri, büyük bir çalisma daha gerçeklestirdi. Savcilikça yürütülen sorusturma çerçevesinde uzun süreden beri kaçakçilik sebekesini takibe alan polis, 13 Mart ve 4 Temmuz tarihleri arasinda Tuzla, Esenyurt, Bayrampasa, Eyüpsultan, Sultangazi, Gaziosmanpasa ve Ümraniye‘de çok sayida kaçak imalathane ve depoya baskin düzenledi.

Akaryakit kaçakçilarina yönelik operasyonda, piyasadan toplanan atik madeni yag ile yanici özellige sahip solvent, tiner ve akaryakit türevi ürünlerin karistirilarak isleme tabi tutuldugu ve sonucunda motorin ile benzer özellikte olan ve halk dilinde “10 numara yag” olarak tabir edilen karisimli akaryakit üretimi yapildigi tespit edildi.

Teknik ve fiziki takibin sonunda yapilan baskinlarda, piyasa degeri yaklasik 6 milyon lirayi bulan toplam 240 bin 460 litre kaçak akaryakit ele geçirildi, 14 süpheli yakalandi.

Yüklü miktarda vergi kaybinin önüne geçilmis oldu

Söz konusu kaçak akaryakitlarin tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar oldugu ifade edildi. Yapilan operasyon sonucunda devletin yüklü miktarda vergi kaybi önlenirken, akaryakit kaçakçiligiyla devletin akaryakit ürünlerinden aldigi vergilerin (ÖTV+KDV) kaybi dolayisiyla ülke ekonomisine büyük zarar verdigi vurgulandi. Söz konusu merdiven alti imalathanelerde üretilen standart disi akaryakitlarin, olusturdugu zararli kimyasal maddeler nedeniyle insan sagligi ve çevre açisindan tehlike olusturdugu kaydedildi.

Rekor seviyede yakalanan kaçak akaryakita el konulurken, operasyon kapsaminda gözaltina alinan süpheliler ile ilgili “5607 SKM kapsaminda Kaçak Akaryakit” suçundan baslatilan adli islemlerin sürdügü bildirildi.

Kaynak: İHA