Depremzede Anneler Mangala Oyunuyla Hayata Tutundu

Amasya’da iki depremzede anne, deprem sonrasi yerlestikleri KYK yurdunda çocuklar için düzenlenen kursta tesadüfen izleyip merak saldiklari Türk zeka ve strateji oyunu mangala oyununu ögrenip egitmen oldu. Hayata tutunduklari mangala sayesinde depremin psikolojik etkilerinin üstesinden gelmeyi basaran Sevda Çetinkaya egitimini sürdürmeye karar verip üniversite sinavina girdi. En büyük destekçisi ise oyun arkadasi Zeliha Çelik ve onlari mangala ile tanistiran egitmen Canan Alicioglu.

Depremzede Anneler Mangala Oyunuyla Hayata Tutundu


Çocuklar oynarken merak saldilar

6 Subat’taki Kahramanmaras merkezli depremlerin vurdugu illerden Malatya ve Adiyaman’dan Amasya’ya gelen iki çocuk annesi Sevda Çetinkaya ile Zeliha Çelik, aileleriyle birlikte Sultan Bayezid KYK yurduna yerlesti. Yurtta çocuklara yönelik çesitli etkinlikler düzenlendi.

Bunlardan biri de Zeka Sporlari ve Oyunlari Konfederasyonu Amasya Temsilciligi’nin düzenledigi etkinlikti. Çocuklarina yönelik mangala kursunu takip edip merak salan iki anne sik sik oynadiklari bu oyuna merak saldi. Günler geçtikçe oyunu ayrintilariyla ögrenen ikili egitmen olmayi basardi.

"Hakemlik yapmak istiyorum"

Hiç hesapta yokken kendilerini bu gizemli oyunun basinda bulduklarini anlatan Malatyali Sevda Çetinkaya, “Mangalayi ve diger oyunlari ögrendik. Egitmenlik belgesi alacagimiz söylenince çok mutlu oldum. Egitmenligi daha ileri tasiyip hakemlik yapmak istiyorum” dedi.

Egitimine devam etmek için üniversite sinavina da girdigini anlatan 29 yasindaki Çetinkaya, “Deprem nedeniyle yeteri kadar çalismadim. Ama önümüzdeki sene bütün emegimi ortaya koyup çalisacagim. Sinavi kazanip en büyük hayalim olan üniversite egitimini almak istiyorum” diye konustu.

Adiyaman’daki evlerinin orta hasarli oldugunu hatirlatip mangalanin da etkisiyle depremin etkilerini unuttuklarina deginen Zeliha Çelik de (37), “Büyük hedeflerim var. Benim gibi bilmeyen kadinlara, egitim almamis kizlara, çocuklara mangala ögretmek istiyorum” seklinde konustu.

Mangala tutkunu annelerin azimleriyle örnek olduklarini vurgulayan Zeka Sporlari ve Oyunlari Konfederasyonu Amasya Temsilcisi Canan Alicioglu ise, “Ikisi de mangala egitmeni olacaklar. Onlarla gurur duyuyorum. Mangalayi her yastan birey karsilikli oynayabilir. Bence her aile içerisinde aksamlari cep telefonu yada dizi film izlemek yerine mangala turnuvasi oynamak iyi olur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA