Uzmani Uyardi, Sosyal Medyadan Alinan Ürünler Kanser Tanisi Koyulmasini Geciktiriyor

Tokat Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Muhammet Hanefi Dirican, sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütülerek satilan ’ben silme’ ürünlerinin kanser tanisinin koyulmasinda gecikmelere neden oldugunu belirtti.

Uzmani Uyardi, Sosyal Medyadan Alinan Ürünler Kanser Tanisi Koyulmasini Geciktiriyor
Dermatoloji Uzmani Dr. Muhammet Hanefi Dirican, sosyal medya üzerinden ’5 dakikada benlerinizden kurtulun’ gibi kampanyalarla satisi yapilan ürünlerin ciltte kalici yaralar biraktigi gibi kanser tanisinin koyulmasinda gecikmelere neden oldugunu belirterek, "Bu maddelerin, bu ürünlerin deriyle bir defalik temasinda bile geri dönüsü olmayan lekeler, kalici izler ya da antibiyotik tedavisi gerektiren farkli enfektif durumlar ortaya çikabilmektedir. Belki bunlardan en kötüsü, en korktugumuz mevcut olan ve daha tani almamis bir kanser dokusuna bu ürünler uygulandiginda kanserin ortaya çikmasini belli bir miktar geciktirmektedir. Bu taninin alma süresi uzamaktadir. Böyle durumlarda kanserli doku farkli iç organ metastazlarina neden olabilmektedir" dedi.



“Kanserin ortaya çikmasini belli bir miktar geciktirmektedir”

Ilerleyen yaslarda herkeste farkli renklerde kahverengi, siyah ya da kirmizi ve farkli büyüklüklerde çok sayida lezyonun ortaya çiktigini belirten Dr. Dirican, "Öncelikle dogustan itibaren ya da ilerleyen yaslarda herkeste farkli renklerde kahverengi, siyah ya da kirmizi ve farkli büyüklüklerde çok sayida lezyon ortaya çikmaktadir. Bu lezyonlar özellikle yüz yerlesimli oldugunda zaman zaman kozmetik olarak rahatsiz edici bir görünüm olusturabilmektedir. Insanlar bu lezyonlarin giderilmesi adina farkli arayislar içine girebilmektedir. Bundan faydalanan bazi kisiler ve sirketler internet üzerinden çesitli reklam kampanyalari ile halk sagligini etkileyecek islemler yapabilmektedir. Özellikle benlerinizden kisa sürede kurtulun 5 dakikada benlerden kurtulun gibi yöntemlerle benlerin bu sekilde alinabilecegine dair kampanyalar yürütmektedirler. Yürütülen çesitli kampanyalarla ’benlerinizden 5 dakikada kurtulun, kolayca kurtulun’ gibi yöntemler pazarlanarak çesitli ürünler satilmaktadir. Bu ürünlerin organik, dogal içerikli oldugu iddia edilmektedir. Biz biliyoruz ki bu sekilde satilan ürünler genellikle çok yüksek konsantrasyonda salisilik asit ya da farkli tehlikeli maddeler içermektedir. Bu maddelerin, bu ürünlerin deriyle bir defalik temasinda bile geri dönüsü olmayan lekeler, kalici izler ya da antibiyotik tedavisi gerektiren farkli enfektif durumlar ortaya çikabilmektedir. Belki bunlardan en kötüsü, en korktugumuz mevcut

olan ve daha tani almamis bir kanser dokusuna bu ürünler uygulandiginda kanserin ortaya çikmasini belli bir miktar geciktirmektedir. Bu taninin alma süresi uzamaktadir. Böyle durumlarda kanserli doku farkli iç organ metastazlarina neden olabilmektedir. Ayni sekilde bu internette satilan ürünler gibi güzellik merkezlerinde doktor kontrolü olmadan yapilan lazer kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Tip literatüründe bununla ilgili yayinlanmis vakalar bulunmaktadir. Güzellik merkezlerinde yapilan ben silme islemlerinden sonra kanser dokusu atlanip, uzak organ metastazlarina yol açan hastalar bulunmaktadir. Bundan nasil korunabiliriz; öncelikle vücudumuzda olan bütün lezyonlar dermatoloji hekimi tarafindan incelenmelidir. Bu sekilde uygun tedavi yöntemi, tedavi gerekliligi hastayla görüsülmelidir. Bizim ben diye bildigimiz melanositik nevüsler için en uygun alinma sekli cerrahi olarak lezyonun tam bir sekilde çikarilmasidir. Cerrahi eksizyon yöntemi bizlere patolojik olarak tani alma imkani da sagladigi için lezyonun patolojik özellikleri de tam olarak ortaya konulabilmektedir. Bununla birlikte mevüs harici yaslilik benleri, seboreik keratos ya da akrokordon dedigimiz lezyonlarda yine dermatoloji uzmani kontrolünde kriyoterapi ya da koterizasyon gibi eksizyon dikis gerektirmeyen farkli yöntemlerle alinabilir. Yalniz altini tekrar çizmek istiyorum böyle islemler kesinlikle hastanede ya da ilgili doktorun bulundugu kliniklerde yapilmali ve doktor kontrolünde yapilmalidir. Bu tip insan sagligini etkileyebilecek yöntemlerden kesinlikle herkesin uzak kalmasini öneriyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA