Psikiyatrik Ilaçlardan Mesleki Kurslarla Kurtuldu

Manisa’ya 12 yil önce huzurevine yerlesen 73 yasindaki Abdullah Kandemir, katildigi mesleki kurslar sayesinde kullandigi psikiyatrik ilaçlardan kurtuldu.

Psikiyatrik Ilaçlardan Mesleki Kurslarla Kurtuldu
2011 yilinda Eskisehir’den ailevi sebeplerden dolayi Manisa’ya gelerek, Manisa Büyüksehir Belediyesi Ismail Muammer Cider Huzurevi ve Dinlenme Yurdu’na yerlesen Abdullah Kandemir, yasadigi psikolojik bunalim sebebiyle tedavi görmeye basladi.

Bir süre ilaç kullanan Kandemir, daha sonra bir arkadasinin tavsiyesi üzerine meslek kurslarina katildi.

Buradaki arkadas ortami ve egitimler sayesinde ilaç kullanmayi birakan Kandemir, yasadigi süreci anlatti. Abdullah Kandemir, “Psikolojik sorunlarim vardi, burada yaklasik 3-4 senemi psikolojik sorunlarimi asabilmek adina hastanelerde doktorlara giderek geçirdim. Kirada tek basima kalmaktan vazgeçerek, 2014 yili sonunda Manisa Büyüksehir Belediyesi Ismail Muammer Cider Huzurevi ve Dinlenme Yurdu’na yerlestim. Huzurevinde kalan bir arkadasimin vasitasiyla naht sanati, kuyumculuk gibi hobi ve meslek kurslarina gitmeye basladim. Kurslara basladiktan sonra yaklasik 3 ay sonra kullanmis oldugum psikolojik ilaçlari kullanmamaya basladim. Doktora gittim ve ‘Ben bu ilaçlari kullanmiyorum, psikolojik olarak tedavimi buldum’ dedim ve o günden bu yana hobi ve meslek kurslariyla ugrasiyorum” seklinde konustu.

Kurslari çok benimseyen ve psikolojik sorunlarini atlatan Kandemir, her gün sabah kaldigi huzurevinden çikarak mesaiye gider gibi kurslara gidip, aksam geri döndügünü ve yasadigi hayattan çok memnun oldugunu kaydetti.

Sehzadeler Halk Egitimi Merkezi tarafindan hafta içi Tarihi Yenihan’da açilan kuyumculuk kursu ile hafta sonu Yunusemre Belediyesi tarafindan açilan naht kursuna gittigini belirten Kandemir, “Sabah 9 gibi kursa gitmek için çiktigim huzurevine ögleden sonra 16.00 gibi geri dönüyorum. Dinleniyorum ve arkadaslarimla sohbet ederek vaktimi bu sekilde hosça zevk alarak geçiriyorum” dedi.

Kurs merkezindeki diger kursiyerlerin kendisini bir agabey gibi gördügünü ifade eden Kandemir, “Kurs yerindeki arkadaslarim bana yetiyor, hepsinden Allah razi olsun. Büyügümüz beni kardes, küçügümüz ise agabey gibi görüyor. Buradaki huzuru hiçbir yerde bulamadim” dedi.

Meslek ve hobi sanati kurslarinda ögrendiklerinden maddi bir kazanç beklemedigini anlatan Kandemir, sadece torunlarina çesitli hediyeler yaptigini vurguladi. Kandemir, “Amacim bugüne kadar para kazanmak degildi ama ustalarimin tavsiyesiyle yaptigim ürünler satilirsa maddi yönden de kazancim olacak. Bize bu hizmeti sunanlardan Allah razi olsun. Artik psikolojik olarak ilaç kullanmiyorum, buraya geliyorum. Huzur içindeyim” dedi.

Sehzadeler Halk Egitimi Merkezi kuyumculuk kursu egitmenlerinden Özlem Senal, Abdullah Kandemir’in kurslarina yaklasik 6 yil kadar önce katildigini ve diger kursiyerlerle uyum içinde oldugunu ifade etti.

Senal, “Kursumuz çok ince isçilik istiyor. Baska bir isle mesguliyet yapamadiklari için sadece isi düsünerek dertlerinden kurtuluyorlar. Abdullah agabeyimiz 6-7 yil önce aramiza katildi.

Katildiginda ilaç kullandigini ve depresyonda oldugunu söylemisti. Geçen zaman içerisinde iyilesme göstererek, kullandigi ilaçlarindan kurtuldu. Artik ilaç kullanmiyor, burada mutlu ve mesut. Su anda torunlarina kuyumculuk adina bir sürü hediyeler, hediyelikler yapip, onlari hediye ediyor" seklinde konustu.

Kursiyerlerden Damla Bulut ise, “Abdullah agabey ile burada tanistik. Beraber uyum içerisinde, saygi sevgi çerçevesinde her birbirimizle is birligi içerisinde günlerimiz geçiyor” dedi.

Kursiyerlerden Arife Deveci de, “Üç yildir kuyumculuk atölyesine geliyorum. Burada Sabriye ve Özlem hocamla birlikte kuyumculuk, telkâri, kazaziye çalisiyoruz. Abdullah amca burada hepimizin en büyügü. Her gün gelir buraya, aksama kadar çalisiriz. Bizim için çok degerli” ifadelerini kullandi.

Sosyal, kültürel, sanatla ilgili ve mesleki anlamda çesitli kurslar düzenlediklerini vurgulayan Sehzadeler Halk Egitimi Merkezi Müdürü Ilyas Kayaokay, “Ayrica hobi kurslari dedigimiz çesitli kurslarla her zaman herkese her yerde egitim anlayisiyla yasli-genç, kadin-erkek toplumun her kesimine hitap eden kurslar düzenliyoruz. Evde oturan kadinlarimiz, emekli olan vatandaslarimiz bu kurslara katilarak psikolojik olarak kendilerine destek saglayacaklardir” diye konustu.

Kaynak: İHA