Malatya'da Yerinde Dönüsüm Bilgilendirme Toplantisi

Malatya’da, AK Parti Malatya Milletvekili Inanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi yetkilileri ile mahalle muhtarlarinin katilimlariyla yerinde dönüsüm bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Malatya'da Yerinde Dönüsüm Bilgilendirme Toplantisi
Malatya’nin Akçadag ilçesinde düzenlenen toplantiya AK Parti Malatya Milletvekili Inanç Siraç Kara Ölmeztoprak’in yani sira Akçadag Kaymakami Ümit Firat Böçkün, Akçadag Belediye Baskani Ali Kazgan, Yapi Isleri Genel Müdürü Banu Aslan, Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürü Hakki Alp, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Malatya Il Müdürü Katip Çiçek, Gaziantep Il Müdürü Hasan Alan ve mahalle muhtarlari katildi.

Yerinde dönüsüm ve kalici konutlar ilgili bilgilendirmelerin yapildigi toplantida konusan, Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürü Hakki Alp, “Cumhurbaskanimiz ve Bakanimizin talimati ile kirsalda da kent merkezinde de hem rezerv konutlarin hem de köy konutlarinin yapimina basladik. Bunlarla birlikte bu sehirlerin merkezinde, ilçe merkezlerimizde büyük yikimlarin oldugu, bu bölgelerin ayaga kaldirilmasiyla ilgili de Mehmet Özhaseki Bakanimizin talimati ile de biz yerinde dönüsüm projesini çalistik. Ilk ibare su orta hasar ve üzeri yapilari olan hak sahiplerimiz bu haklardan yararlanabilecek. Malatya’da 2 tane ofisimiz vardi, bu sayimiz 4’e çikti. Ayni zamanda internetten de bilgilenmeler yapiliyor suana kadar 125.000 üzerinde basvuru aldik. Yani e devlet üzerinden konutunun hasar durumuna göre basvuru yapabildiler” dedi.

“Iki basvuru es zamanli olmuyor”

Hak sahipligi basvurusu ile yerinde dönüsüm basvurusunun ayni anda olamayacagini ifade eden Alp, “Bulundugunuz mahallede konut yapiliyor ve hak sahipligi basvurusu yaptiysaniz. Yani evim yikildi AFAD’dan hak sahipligi basvurunuz varsa, orada yapilan Afet Konutlari’nin sizin oldugunu biliyorsaniz, Yerinde Dönüsüm kampanyasindan yararlanamazsiniz, yada tam tersi ben 500.000 kredi, 500.000 hibe alarak evimi yerinde dönüstürmek istiyorum diyen kisi AFAD hak sahipliginden vazgeçmek durumunda. Ikisi es zamanli olmuyor. Bulundugunuz bina orta hasar ve üstü ise salt çogunlukla hareket edebiliyoruz. Burada da yikilan yapi 8 kat 10 kat varsa bu yapilar zemin arti 4 kati geçmeyecek yani buraya sigdiracak sekilde projelendirilecek” ifadelerini kullandi.

“10- 15 gün içerisinde kararname çikacak, ödemelerin nasil yapilacagi netlesecek”

Hibe ve kredi detaylari ile ilgili bir kararname üzerinde çalisildigini belirten Alp, “Her konut için kredi ve hibe destekleri var. Hibe hakki tek, 3 tane de kredi hakki var. Cumhurbaskanligi kararnamesine bu projenin hibe ve kredinin detaylarini hazirliyoruz. Yani önümüzdeki 10- 15 gün içerisinde bu kararname çikacak, ödemelerin nasil yapilacagi netlesecek” seklinde konustu.

“Ben daglari delerim oraya suyu getiririm”

Konutlarin yapiminda tüm altyapisal imkanlarin ve kaynaklarin düsünülerek yapildigini ifade eden Yapi Isleri Genel Müdürü Banu Aslan ise, “Biz suyu, pis suyu, elektrigi, interneti bunlarin hepsini olmazsa olmaz alt yapi desteklerini de düsünerek yapariz. Siz hiç söyle bir sey gördünüz mü, devlet bir yere ev yapmis, elektrigi yok, gazi yok hiçbiri yok. Ben gerekirse ana hattan su çekerim sizi susuz birakmam. AFAD bana git suraya ev yap dediyse, mekansal onayladiysa, gerekli kurumlardan yazi aldiysa ben daglari delerim oraya suyu getiririm. Bu benim sorumlulugum” ifadelerini kullandi.

“Hak sahiplikleri belirlenince kalanini da tamamlayacagiz”

Hak sahipligi basvurulari sonucuna göre konut sayilarinin artacagini ifade eden Aslan, “Afet konutlarinin yapimina agir, acil yikilacak, yikik binalarin sayisinin yüzde 50’sini baz alarak basladik. Geri kalanina hak sahipligi basvurulari sonucunda baslayacagiz. Hak sahiplikleri belirlenince kalanini da tamamlayacagiz” dedi.

Aslan konutlarin yapimina hizlica baslayarak magduriyetlerin önüne geçildigini kaydederek, “Biz konutlarin yapima niye erken basladik, Afad bize su kadar agir acil yikilacak, yikik bina var, suraya konutlari yap dediyse. Çok hasar almistir, bu kadar hasar aldigina göre sadece yapisal sorun degildir, zeminsel de sorun vardir. AFAD bunlari incelemeye baslamistir. Ya fay, ya heyelan riski mutlaka bir sey vardir. Yani bir sey gördü ki biz bunlari kaldir toplu olarak suraya yap dedi.

Bizim basladigimiz köylerde ev yüzde 66’ya gelmis. Ben vazgeçtim diye bir sey yok. Ama AFAD bekletmis, zemin, yer uygun o zaman yerinde dönüsüm yapilir. Mesela Akçadag için Çakillipinar, Aksüt, Ancar, Karamagara, Yalinbudak, Sakaliuzun, Günesli, Dutlu, Yazihan için Fethiye, Misirdere Bahçelievler, Egribük, Sinanli, Hamidiye bunlar yerinde dönüsüme uygun mahalleler” ifadelerine yer verdi.

“Sikintilarin en az boyuta indirgenerek yapim sürecinin devam etmesi için elimizden geleni yapacagiz”

Gerek konutlarin yapim süreci, gerekse yerinde dönüsüm ile alakali yasanan tüm sorunlarla ilgilenme gayreti içerisinde oldugunu belirten AK Parti Malatya Milletvekili Inanç Siraç Kara Ölmeztoprak da, “Gerek elektrik, gerek su, gerek hak sahipligi konusunda ne tür sikinti olursa ekip arkadaslarim ve benimle direk paylasiyorsunuz ve isi direk takip ediyoruz. Sikintilarin en az boyuta indirgenerek yapim sürecinin devam etmesi için elimizden geleni yapacagiz” dedi.

Yesilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi’nde devam eden Afet Konutlari insa alaninda da incelemelerde bulunan Malatya Milletvekili Inanç Siraç Kara Ölmeztoprak burada yaptigi açiklamada ise, “Akçadag’da yetkililerimizle muhtarlarimizla sivil toplum kuruluslarimizin baskanlariyla yaptigimiz toplantilarin ardindan , toplantilarda ki degerlendirme süreçleri ve mahallelerimizde köy konutlarimizin nasil gittigini nasil ilerleyecegine dair yerinden dönüsüm isteniyorsa yerinden dönüsüm mevzuati, yerinden dönüsümün yani sira belli alanlarin toplu bir sekilde dönüsüm istendiginde orada neler olabilecegi alakali yine çok detay açiklamalarla Çevre Sehircilik veIklim Degisikligi Bakanligi Yapim Isleri Genel Müdürü Banu Aslan ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdürümüz Hakki Alp ve ilgili kamu kurumundan çalisanlarimizin bilgilendirmeleri sonucu çok verimli bir toplanti yapildi. Suanda Kuyulu Mahallemizdeyiz. Kuyulu mahallemizde 49 adet konutun insasina baslanmis durumda. 14 Adette ahir var projenin içerisinde. Yine Hak Sahipligi Süreci devam ediyor devam ettikçe eklenecek evler var. Bu 49 konuttan 2 tanesi yarin teslim edilecek. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz geldiginde burada ki ev sahipleri tarafindan karsilanacaklar” Ifadelerini kullandi.

Konutlarin bittikçe tesliminin yapilacagini kaydeden Ölmeztoprak, “Çalismalar hizla devam ederken sunu görmek çok sevindirici Yapim Isleri Genel Müdürlügümüz tarafindan evler bittikçe kismi kabuller yapilarak gerekli kontrollerle birlikte hemen vatandaslarimiz konteynerden alinarak evlerine yerlestiriliyorlar. Bunlar çok güzel imkanlar ve suan geçici sartlarda yasamin sürdügü sicak mevsim sartlarinda klimalar var ama her ne kadar konteyner sartlari belli bir ölçüde yasamaya yarasa da evlerin durumu ve evlerin yasam kalitesi tartismasiz çok daha baska insallah yarin bu iki evle birlikte net bir sekilde bu 49 evinde çok yakin bir süreçte kabullerle birlikte teslimini vatandaslarimiza yapilabilecek, bizde bunlarla ilgili üzerimize ne düsüyorsa yapiyoruz yapmaya devam edecegiz. Insallah Allah hayirli bereketli ve güzel bir oturum güzel bir yasam nasip etsin her yerde bütün Malatya’miz için temenni ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA