Italya Savunma Bakani Crosetto Açiklamasi 'Italya'nin BRI'ye Katilma Karari Berbat Bir Eylemdi'

Italya Savunma Bakani Guido Crosetto, Italyan gazetesi Corriere della Sera’ya verdigi röportajda, Italya’nin 4 yil önce Bir Kusak ve Bir Yol Girisimi’ne (BRI) katilmasini elestirerek, "Italya’nin Kusak ve Yol Girisimi’ne katilma karari dogaçlama yapilmis berbat bir eylemdi" dedi.

Italya Savunma Bakani Crosetto Açiklamasi 'Italya'nin BRI'ye Katilma Karari Berbat Bir Eylemdi'
Italya Savunma Bakani Guido Crosetto, Italyan gazetesi Corriere della Sera’ya verdigi röportajda Italya’nin 4 yil önce Ipek Yolu’nu yeniden canlandirmak amaciyla baslatilan Bir Kusak ve Bir Yol Girisimi’ne (BRI) katilmasini elestirdi.

Crosetto girisimin ülkeye etkisine deginerek, "Yeni Ipek Yolu Projesi’ne katilma karari, Çin’in Italya’ya ihracatini artiran ancak Italya’nin Çin’e yaptigi ihracat üzerinde ayni etkiye sahip olmayan, dogaçlama yapilmis berbat bir eylemdi" dedi.

Anlasmadan nasil geri adim atilacagi konusunda düsündüklerini belirten Crosetto, "Pekin ile iliskilere zarar vermeden BRI’den nasil geri adim atilacagi konusu bugünün meselesi. Çünkü Çin rakip oldugu kadar ayni zamanda bir ortak da" ifadelerini kullandi.

Italya Basbakani Giorgia Meloni ise dün verdigi bir röportajda, Italya’nin BRI’nin bir parçasi olmasina ragmen Çin ile en güçlü ticari baglantilara sahip G7 ülkesi olmamasini bir paradoks olarak tanimlayarak, "Bu, BRI disinda da iyi iliskilere ve ticari ortakliklara sahip olabileceginizi gösteriyor" açiklamasini yapti.

Meloni, ABD Baskani Joe Biden ile Beyaz Saray’da yaptigi görüsmenin ardindan hükümetinin BRI konusunda Aralik ayina kadar bir karar verecegini ve yakin zamanda Çin’e gidecegini duyurmustu.
Kaynak: İHA