Zonguldak'ta 30 Eylül'e Kadar Ormanlara Giris Yasaklandi

Zonguldak’ta orman yanginlari ile mücadele komisyonu karari geregince orman alanlarina girisler 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklandi.

Zonguldak'ta 30 Eylül'e Kadar Ormanlara Giris Yasaklandi
“Orman Yanginlarinin Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri Isler Hakkindaki Yönetmelik” geregi, Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyonu, Zonguldak Valiligi Kriz Merkezi Toplanti Salonu’nda Vali Mustafa Tutulmaz baskanliginda toplandi.

Zonguldak il genelindeki ormanlik sahalarda yangin çikmamasi için gerekli tedbirleri önceden almak, yaz mevsimi ve tatil sezonu olmasi dolayisiyla vatandaslarin yogun bir sekilde mangal, semaver veya ocak ile aniz ve benzeri bitki örtüsü yakmalari sebebiyle olabilecek orman yanginlarini önlemek amaciyla kararlar alindi. Olusan kurak hava sartlarinda orman yanginlarinin artmasi söz konusu olacagindan, muhtemel orman yanginlarini önlemek amaciyla ruhsatli/izinli alanlar, resmi izinli orman parklari ile tabiat parklari gibi alanlar disinda ormanlarda ve çevresinde ates yakmak; yetkili kisiler, orman köylerinde yasayanlar ve ormancilik faaliyetlerinde çalisanlar disinda orman alanlarina girisler 27 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklandi.

Havai fisek, dilek balonu gibi yanici madde kullanimina izin verilmeyecek

Kamping isletmeleri haricinde ormanlik alanlarda kamp yapilmasina ve çadir kurulmasina izin verilmeyecek. Ormanlik alanlara yakin olan yerlerde dügün ve benzeri organizasyonlarda orman yanginina neden olabilecek havai fisek, dilek balonu gibi yanici madde kullanimina izin verilmeyecek. Basta Orman Bölge Müdürlügü olmak üzere Il Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügü, köy muhtarlari ve gerektiginde diger birimler tarafindan tescilli piknik ve orman parklari disinda, orman alanlarinda piknik yapilmamasi ve bu alanlara girise müsaade edilmeyecegine dair vatandaslarin bilgilendirilmesi ve uyarilmasi saglanacak.

Belediyelerce vatandaslara hoparlörlerinden belli araliklarla yangina duyarli olunmasina yönelik duyurular yapilacak. Il Müftülügünce, il sinirlari içindeki camilerde vaaz veya konusmalarda orman yanginlari hususunun vatandaslara anlatilmasi saglanacak, vatandaslarin duyarliligi, bilgisi ve yangin söndürme duygulari ile ormanin yararlari ve orman sevgisinin pekistirilmesi saglanacak. Il Tarim ve Orman Müdürlügünce orman yanginlarina sebebiyet verilmemesi için tüm çiftçilere aniz, bahçe temizligi gibi nedenlerle ates yakilmamasinin hatirlatilmasi saglanacak.

Özel yangin tehlikesi olusturan alanlarin etrafinda yangin emniyet yolu ile serit açilacak

Meteoroloji Il Müdürlügü tarafindan orman yangini riski hakkinda ilgili kurum ve kurulus temsilcilerinin anlik olarak bilgilendirilme yapilacak. Muhtemel orman yangininda etkilenebilecek özel tedbir alinmasi gereken yerlesim yerleri, kritik yapi, fabrika, depo ve benzeri alanlar belirlenerek, riskli alanda bulunanlar ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini almalari hususunda gerekli bilgilendirme ve uyarilar ayrica yapilacak. Çöp döküm ve depolama alanlari, demiryolu kenarlari ve piknik alanlari gibi özel yangin tehlikesi olusturan alanlarin etrafinda yangin emniyet yolu ile serit açilacak.

Turistik alanlar, meskûn mahaller, her türlü tesisler, ziraat arazileri gibi yerlerden ormana siçrayabilecek her türlü yangin tehlikesine karsi, sahiplerince bu sahalarla orman arasina yangin emniyet yollari açilmasi saglanacak. Enerji nakil ve dogalgaz iletim hatlarindan kaynakli yanginlari önlemek amaciyla ilgili firmalar tarafindan gerekli tedbirler alinacak. Orman yanginlarina özellikle havadan yapilacak müdahalelerde helikopter gibi hava araçlarinin su alma yerlerinin su doluluk seviyesi periyodik olarak kontrol edilerek aktif olmalari saglanacak.

Yangin söndürmede kullanilabilecek araç, gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanilacak ve araç ve ekipman ihtiyaci düzenli olarak gözden geçirilerek eksiklikler tamamlanacak. Orman yanginlarina müdahale faaliyetlerinde sorumlu ilgili kuruluslar orman yangininda hizmetine ihtiyaç duyulacak birimlerin en hizla müdahale edecek sekilde personel, araç, ekipman gibi tüm hazirliklarini hizli olarak tamamlayacak. Büyüme egilimi olan orman yanginlarinda Belediyeler ve Il Özel Idaresi talimat beklemeksizin su tankerleriyle Orman Idaresine ait arazözlere sürekli su takviyesi yapacak.

Önleyici tedbirlerin uygulanmasi ve yanginlara müdahale asamasinda Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü ve Orman Bölge Müdürlügü ile istisare halinde faaliyetler gerçeklestirilecek. Yangin mahallinde yangina müdahale eden ekipler, Orman Bölge Müdürlügünce görevlendirilen yangin amirinin yönetiminde hareket edecek. Müdahalede görev alan kurum kuruluslar, özel sektör, sivil toplum kuruluslari ve gönüllülerin koordinasyonu Türkiye Afet Müdahale Plani çerçevesinde hazirlanan Zonguldak Valiligi Yerel Düzey Yangin Hizmet Grubu Operasyon Plani’na uygun olarak gerçeklestirilecek. Orman alanlarinda dron, KGYS gibi araçlarla yapilan izleme ve gözlem faaliyetleri artirilacak.

Orman görevlileri ile birlikte jandarma ve polis devriyeleri sürekli hale getirilerek, devriye zamanlari siklastirilacak. Yapilacak denetimlerde tespit edilen aykiriliklar karsisinda ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli adli ve idari islemlerin yapilmasi saglanacak. Büyüme egiliminde olan ve insanlarin can güvenligini tehdit eden orman yanginlarinin oldugu yangin mahalline, görevliler ve egitimli gönüllüler disinda sivil vatandaslarin ve sivil araçlarin sokulmamasi için kolluk kuvvetlerince gerekli tedbirlerin alinmasi saglanacak.
Kaynak: İHA