Yaz Hastaliklarina Karsi Dikkatli Olun

Yaz döneminde hastaliklar azalir gibi sanilsa da bu kez farkli sorunlar gün yüzüne çikabiliyor. Özellikle pek çok kisi sicak yaz günlerinde mide bulantisi ve ishalden sikayetçi oluyor. Son dönemlerde siklikla görülen yaz hastaliklari kisilerin hayat kalitesini bozarken, buna önlem almak önem tasiyor. Medicana Saglik Grubu Iç Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz aylarinda sik görülen hastaliklar hakkinda bilgi verdi.

Yaz Hastaliklarina Karsi Dikkatli Olun
Yaz aylarinda günün büyük kisminin açik havada geçirildigini söyleyen Uz. Dr. Nesriye Demirel, “Bu nedenle de damlacik yoluyla bulasan enfeksiyonlar yaz mevsiminde az görülür. Fakat kisileri bekleyen farkli enfeksiyon çesitleri vardir. Uygun kosullarda saklanmayan besinler, yikanmamis sebze ve meyve tüketmek, klima bakimlarinin yapilmamasi gibi nedenlerle yaz döneminde görülen enfeksiyonlarin sikligi artar” dedi.

Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz enfeksiyonlarini ve yapilmasi gerekenleri ise su basliklarda aktardi:

"Sebze ve meyveleri yikamadan tüketmeyin

Yaz mevsiminde kaynagi güvenilir olmayan besinler, iyice yikanmamis sebze ve meyveler, iyi pismemis yiyecekler, hijyenik kosullarda hazirlanmayan gidalar karin agrisi, bulanti, kusma, ates ve ishalle seyreden enfeksiyonlara sebep olur. Bu tür enfeksiyonlar sivi kaybina yol açar. Bu nedenle gidalara çok dikkat etmek gerekir. Eger bu tür bir durumla karsilasildiysa mutlaka uzman bir hekimden destek alinmalidir.

Klimalarin bakimi yaptirilmali

Yaz aylarinda klimalar eger düzenli bakimdan geçmemisse lejyoner hastaligina neden olabilir. Lejyoner hastaligi, klima, jakuzili havuz, havalandirma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulasir. Leyjoner hastaligi hizli ve ölümcül bir zatürreye dönüsme riskini de tasir. Bu nedenle klimalarin bakimi düzenli yaptirilmalidir.

Depo suyu kullaniliyorsa dikkat edilmeli

Banyolar, havuzlar, saunalar, hamamlar, jakuziler, suyla çalisan sogutma ve isitma sistemleri gibi sistemlerdeki kirlilik sayesinde yine lejyoner hastaligi görülebilir. Özellikle bu alanlarda depo suyu kullaniliyorsa sularin kullanilmadan önce bir süre akitilmasi ve sonradan kullanimina baktirilmasi önem tasimaktadir.

Mantar enfeksiyonu da tehlike olusturuyor

Yaz aylarinda mantar enfeksiyonlari da siklikla görülür. Temizliginden emin olunmayan havuzlar siklikla nedendir. Bu nedenle havuzlarin klor ve ozonla düzenli temizlenmesi, temizlik yapilirken de havuza girecek insan sayisi hesaplanmalidir.

Sicak çarpmasini basit adimlarla önleyin

Sicakligin artisi ile birlikte günese maruz kalma ve sicak çarpmasi ile seyreden ciddi durumlar yasanabilir. Bu durum özellikle kronik hastaligi olanlar, yaslilar ve çocuklar açisindan daha tehlikelidir. Sicak çarpmasi ve asiri günese maruz kalinmasi durumlarinda ates, bulanti, kusma, bas agrisi, bilinç bulanikligi gelisir. Sicak çarpmasini önlemek için bol sivi, mineralli su tüketmek, gölge ya da klimali ortamda bulunmak, gün içerisinde disari çikmamak, çikilacaksa bile ince ve açik renkli giysiler giyip günes kremi kullanmak gerekmektedir."
Kaynak: İHA