Yasar Üniversitesi Ögrencilerinden Yasami Kolaylastiracak Ilginç Projeler

Yasar Üniversitesi Endüstriyel Tasarim Bölümü ögrencileri, hayati kolaylastiracak çözümler getiren projelerini sergiledi.

Yasar Üniversitesi Ögrencilerinden Yasami Kolaylastiracak Ilginç Projeler
Yasar Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü ögrencilerinin bitirme projeleri, Selçuk Yasar Kampüsünde begeniye sunuldu. Birbirinden ilginç projeler arasinda; alerji hastalari için robot süpürge, gidalarin posa ve suyunu ayristirarak posadan hamur yapan mutfak robotu, sürdürülebilir davlumbaz tasarimi, duvara asilarak kullanilan buharli temizleyici gibi ilginç tasarimlar dikkat çekti.

Busecan Dülger’in tasarladigi robot süpürge V-LAB, alerjene yönelik temizlik prensibiyle çalisirken, analiz yaparak kullaniciya bölge özelinde hangi alerjen bulundugunun geri bildirimini veriyor. V-LAB, alerji hastalarinin evlerinde rahatça vakit geçirmelerini saglamak için gelistirildi.

Zeynep Gönülalan ise mutfakta duvara asilarak kullanilan buharli temizleyici Steamy’i tasarladi. Steamy, mikrofiber, silikon ve plastik firça basliklariyla, mutfaktaki tüm yüzeyleri rahatça temizleyebiliyor. Buhar jetiyle yag, leke ve kirleri etkili bir sekilde çözen Steamy, kullanicilarin temizlik sürecinde daha az fiziksel güç harcamasini ve daha az temizlik ürünü kullanmasini sagliyor. El degmeden temizlik yapma özelligi sayesinde kullanicilar hijyenik bir deneyim yasayabilirken ergonomik tasarimi sayesinde, buhar jeti istenilen alana yönlendirilebiliyor. Steamy, sadece su buhari kullanarak temizlik yapmasiyla solunum yolu rahatsizliklarinin önüne geçiyor. Buharin etkisiyle derinlemesine temizlik yapildigi için mutfaktaki mikroplarin da azalmasina katki saglayarak sadece su buhari kullandigi için geleneksel temizlik ürünlerinin çevreye verdigi zarari en aza indirmis oluyor.

Her gün yiyeceklerin 3’te 1’nin çöpe atildigina ve bu israflarin büyük bir çogunlugunu gidalarin suyunu çikartmak isterken olusan posa atiklarinin olusturduguna dikkat çekmek isteyen Eda Sayin, Pulp isimli meyve ve sebze sikacagini tasarladi.

Pulp, gidalarin suyunu ve posasini ayristirarak posanin degerlendirilmesini amaçliyor. Ürün ile birlikte gelistirilen uygulama ile kullanici posa ile yapabilecegi çesitli tariflere ulasarak posanin biriktigi hazneye gerekli malzemeleri ekleyip hamur yogurma aparati, çirpma veya karistirma aparatlarindan birini takip direkt olarak bu tarifleri hazir hale getirebiliyor. Su ve posa tasarlanan özel kaplarda vakumlanarak buzdolabinda muhafaza edilebiliyor.

Elifnur Akdolan’in tasarladigi su¨rdu¨ru¨lebilirlik odakli davlumbaz PureFlow ise mutfaktaki istenmeyen kokulari ortadan kaldirmak ic¸in koku no¨tralizasyonu yapiyor ve yagˆ filtresini buharla temizliyor. Bunlari yaparken sirke veya narenciye yagˆlari kullanarak kullaniciyi toksik malzeme kullanimindan uzaklas¸tiran cihaz, filtrenin dogˆru temizlenmemesinden kaynakli c¸ikan sorunlari ortadan kaldirarak u¨ru¨nün uzun yillar boyunca en yu¨ksek performans ile c¸alismasini sagliyor.
Kaynak: İHA