Üniversitede Dogru Tercihin Püf Noktalari Açiklamasi Uzmanindan Önemli Tavsiyeler

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan gerçeklestirilen sinav sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan tercih maratonuna giren adaylarin nelere dikkat etmeleri gerektigi konusunda Çankiri Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Egitim Bilimleri Bölüm Baskani Prof. Dr. Nuray Zan, Prof. Dr. Nuray Zan, üniversite tercihleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Üniversitede Dogru Tercihin Püf Noktalari Açiklamasi Uzmanindan Önemli Tavsiyeler
Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan gerçeklestirilen YKS sonuçlarin açiklanmasiyla birlikte aday ögrenciler, geleceklerini belirleyecek bir yola giriyor. Tercih maratonuna giren üniversite adaylarinin bu süreci iyi degerlendirmeleri noktasinda üniversite adaylarina tavsiyeler veren Prof. Dr. Nuray Zan, Aile ve arkadas zoruyla üniversite seçiminin yapilmamasi gerektigini söyledi.



“Üniversiteleri görme firsatiniz varsa bunu degerlendirin”

Tercih yapmadan önce istenilen üniversiteye gidip yerinde görmenin daha iyi olacagini belirten Zan, “Yasamlarimizda önemli basamaklar vardir. Bu basamaklar kritik kararlari barindirir. Iste bu kritik basamakta yapmaniz gereken ise kendi özellikleriniz ile özdeslesen alanlara yönelmeniz gerekli. Her yil üniversite sinavini basari ile geçip tercih hakki kazanan adaylara ÖSYM tarafindan 24 tercih yapma hakki taninmaktadir. 2023 Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlari Kilavuzu yayinlandiginda öncelikle bu kilavuzu dikkatlice incelemelisiniz. Üniversite için tercihleri 27 Temmuz-8 Agustos tarihlerinde yapilacaktir. Bu tarihe kadar mümkünse üniversiteleri görme firsatiniz varsa bunu degerlendirin” dedi.



“Tercih yaparken bu adimlari izleyin”

Ilk etapta gitmek istenilen üniversitenin belirlenmesi gerektigini kaydeden Zan, “Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlar Kilavuzu mutlaka okunmali ve bu kilavuza göre hiçbir ön sart gözetilmeksizin istek sirasina göre tercih edeceginiz tüm program ve bölümler belirlenmelidir. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarina tüm özellikleri (burs, ücret, özel sartlar vb.) ve tercih edilen bölüme bir önceki yilda giren adaylarin basari siralari yazilmalidir. Tercihler katiyen basari sirasina göre yapilmalidir” diye konustu.



“Hangi Tür Üniversiteyi seçmeli”

Tercih edilecek üniversitelerde rahatligi da düsünmek gerektiginin altini çizen Zan, “Hangi tür bir üniversiteye gitmek istediginizi bilerek tercih listesini olusturmalisiniz. Üniversiteleri dört ayri kategoriye ayirmak mümkündür. Devlet üniversiteleri, vakif üniversiteleri, KKTC’de bulunan üniversiteler ve yabanci üniversiteler. Bu ön belirlemelerden sonra, kazandiginizda gidip ögrenim görmeyeceklerinizi, barinma sorunu olusturabilecek, sadece puana göre yazilan fakülteleri, ileride daha büyük sorunla karsilasmamak için listenize almayin” seklinde konustu.



“Aile istiyor diye sevmediginiz bölümü, alani seçmeyin”

Aile ve arkadas zoruyla üniversite seçiminin yapilmamasi gerektiginin altini çizen Zan, “Fakülteyi kazandiginizda kayit yaptirilsin veya yaptirilmasin basari katsayinizin bir sonraki yil yari yariya düsecegini unutmayin. Farkli puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre olusturulmali. Yeni açilan ve taban puani belli olmayan bölümlerin basari siralari kilavuzda --- seklinde görülecektir. Bu bölümler yakin puanli yakinindaki bir üniversite ile kiyas edilerek tahmini siralamasi bulunabilir. Tercih listenizde yer verdiginiz bölüm ve programlarin devlet, vakif, KKTC veya yurt disi da olsa maddi sartlarina dikkat edilmelidir. Ayrica devlet üniversitelerinde de yurt disi üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programlarin ücretli oldugu göz önüne alinmalidir. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye’de, belirli dönemleri de yurt disinda okutulur. Hem Türkiye’de hem de yurt disinda okunan yillar için belirli bir ücret ödenmektedir" ifadesini kullandi.

"Arkadaslarinizin tercihleri sizleri etkilemesin bu bireysel bir çalismadir"

Zan, "Tercih listenizde siralama yaparken öncelik vereceginiz kriterler arasinda, üniversitenin sundugu kampüs imkanlari, ulasim imkanlari, yurt, barinma ve yemek durumuna, yabanci dil egitiminden egitim programina, üniversitenin bulundugu sehir, burs durumu, ek ücret uygulamasindan hazirlik sinifi sartina göre pek çok ölçüt yer alabilir. Aile istiyor diye katiyen sevmediginiz bölümü, alani seçmeyin. Unutmayin; Seçeceginiz meslegi siz yapacaksiniz aileniz degil. Sevmediginiz istemediginiz bir bölümü puaniniz tutuyor diye listenize almayin. Arkadaslarinizin tercihleri sizleri etkilemesin bu bireysel bir çalismadir” dedi.

Kaynak: İHA