Türkiye Genelinde Ayda 50 Bin Kutu Ayva Lokumu Satiliyor

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yetistirilen ayvalardan üretilen cografi isaret tescilli lokumlar, pazar aginin genislemesi sayesinde artik daha çok tüketiciye ulastiriliyor.

Türkiye Genelinde Ayda 50 Bin Kutu Ayva Lokumu Satiliyor
Sakarya Nehri’nden beslenen verimli topraklarda yetistirilen, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen Osmaneli ayvasi, Besevler köyünde 3 dönüm arazide kurulan 450 metrekare kapali alana sahip tesiste lokuma dönüstürülüyor. Osmaneli Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifinin 22 üyesinin çalistigi bu tesiste, ilçede üretilen 6 bin ton ayvanin yaklasik yüzde 10’u islenerek lokum haline getiriliyor. Lokumlarin Türkiye’nin dört bir yanina zincir marketler sayesinde dagilirken, ayda 50 bin kutu satiliyor.

"Ayda 100 bin kutu ayva lokumu üretiyoruz"

Konu hakkinda açiklama yapan Osmaneli Belediye Baskani Münür Sahin, ayda 100 bin kutu ayva lokumu üretim kapasitesine sahip olduklarini belirterek, "Su anda aylik tesis kapasitemiz kadar ayva lokumu üretimi gerçeklestiriyoruz. Depo ve pazar agi arttikça ayda 100 bin kutu üreterek tüm Türkiye’ye bu essiz lezzeti tattirmak istiyoruz. Bunun yarisini zincir marketler sayesinde Türkiye’ye dagitilirken, digerleri Katar, Almanya ve Ispanya’ya ihracat yapiyoruz. Tamamen dogal olarak üretiliyor. Içinde seker yok. Ayvanin çesitli asamalarla islenerek lokuma dönüstürülmüs hali. 1,5 ton ayvayi isleyerek lokuma dönüstürmeyi hedefliyoruz. Su anki pazarimiz da o miktari isleyebilecegimizi gösteriyor" dedi.

Kaynak: İHA