Putin Açiklamasi 'Rusya, 40'Tan Fazla Afrika Ülkesine Silah Tedarik Ediyor'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin askeri-teknik anlasmalar imzaladigi 40’dan fazla Afrika ülkesine çok çesitli silah ve teçhizat tedarik ettigini söyledi.

Putin Açiklamasi 'Rusya, 40'Tan Fazla Afrika Ülkesine Silah Tedarik Ediyor'
Rusya’nin St. Petersburg kentinde dün baslayan ikinci Rusya-Afrika Zirvesi devam ediyor. Afrikali liderle aile fotografi çekimine katilan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, zirvenin genel kurul oturumunda konusma yapti. Afrika ülkelerinin çok kutuplu dünyanin merkezinde yer almak için önemli adimlar attigini söyleyen Putin, “Devlet egemenligini daima savunmamiz gerekir. Bagimsizligimizi savunmamiz, esitlige dayali çok kutuplu bir dünya sisteminin olusumuna katilmamiz gerekiyor. Rusya ve Afrika ülkeleri bu konuda tam bir dayanisma içinde. Afrika kitasinin gözlerimizin önünde yeni bir güç merkezi haline geldigini, siyasi ve ekonomik rolünün katlanarak arttigini belirtmek istiyorum. Artik herkes bu gerçegi hesaba katmak zorunda kalacak” dedi.



“Rusya, Afrikali askeri personeli egitmekte kararli”

Afrika ülkelerindeki gelismelere ragmen etnik çatismalarin, siyasi, sosyal ve ekonomik krizlerin hala devam ettigine dikkat çeken Putin, “Bu tehditlere karsi yardim etmeye haziriz. Maalesef, sömürgeciligin bazi tezahürleri bugüne kadar ortadan kaldirilamadi. Sömürgecilik bazi merkez ülkeler tarafindan uygulaniyor. Bu tehditlere karsi Rusya Federasyonu ve Afrika ülkelerinin kolluk kuvvetleri, yapilari ve özel servisleri arasindaki yakin isbirligiyle ilgileniyoruz. Afrika ülkelerinin askeri personelini ve kolluk kuvvetlerini, Rusya’nin uzmanlasmis egitim kadrosuyla egitmeye kararliyiz” ifadelerini kullandi. Afrika ülkelerinin savunma kapasitesini güçlendirmek için yapilan askeri anlasmalarin arttigini söyleyen Putin, “Rusya, 40’dan fazla Afrika ülkesiyle askeri-teknik anlasmalar imzaladi. Bu anlasmalar çerçevesinde çok çesitli silah ve teçhizat tedarik ediyoruz. Bu teslimatlarin bir kismi bazi devletlerin egemenliklerini koruyabilmesi için ücretsiz olarak yapiliyor” seklinde konustu.



“Afrika ülkelerinin Ukrayna krizinin çözümüne iliskin girisimlerini dikkate aliyoruz”

Ukrayna krizinde Afrika ülkelerinin arabuluculuk görevi üstlenmek istedigini hatirlatan Putin, “Ukrayna krizinin çözümüne iliskin bazi Afrika ülkelerinin çabalarini ele aldigimizda, bunu degerlendirmekten kaçinmiyoruz. Daha önce herhangi bir arabuluculuk görevi sözde merkez ülkeler ve ABD’nin tekelindeydi. Simdi öyle degil. Su an Afrika öncelikli çikarlarinin aksine bu krizin çözümü için yardima hazir. Bu girisimlerine saygi duyuyoruz ve dikkate aliyoruz” diye konustu.

Afrika ülkelerine sagladiklari ekonomik destege iliskin konusan Putin, “Afrika ülkelerine destegimizi sürdürmeye haziriz. Afrika ülkelerinin Rusya’ya olan 23 milyar dolar borcunu geçmiste sildik. Ayrica bu amaçlar için 90 milyon dolarlik destek saglayacagiz” seklinde konustu.

Putin, “2022 yilinda Afrika ülkelerine 11 buçuk milyon ton tahil gönderildi. Bu yilin ilk 6 ayinda gida ve tahil sevkiyatimiza uygulanan yaptirimlara ragmen neredeyse 10 milyon ton tahil sevkiyati yapildi” dedi.

Kaynak: İHA