Masabasinda Pozisyon Degistirmeden Çalismak Kas-Iskelet Hastaligini Tetikler

Uzun süre masabasinda pozisyon degistirilmeden çalismanin basta omurga sorunlari olmak üzere birçok kas-iskelet hastaligini tetikledigini belirten uzmanlar, “Bu kisilerde boyun, sirt ve bel agrilari, boyunda veya belde düzlesme, boyun ve bel fitigi, dirsekte ulnar sinir tuzaklanmasi, el bilekte karpal tünel sendromu gelisebilir” dedi.

Masabasinda Pozisyon Degistirmeden Çalismak Kas-Iskelet Hastaligini Tetikler
Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümü uzman hekimleri, masa basi çalisanlari bekleyen omurga sorunlarina karsi dikkat çekti. Uzmanlar, “Uzun süre masa basinda pozisyon degistirilmeden çalismak basta omurga sorunlari olmak üzere birçok kas-iskelet hastaligini tetiklemektedir. Bu kisilerde boyun, sirt ve bel agrilari, boyunda düzlesme, belde düzlesme, boyun ve bel fitigi, dirsekte ulnar sinir tuzaklanmasi, el bilekte karpal tünel sendromu gelisebilir. Ofis ergonomisinin uygunsuzlugu ve gerekli dinlenme araliklarinin verilmemesi sonucu daha çok asiri kullanima bagli olarak, çalisma pozisyonu kaynakli kas, iskelet sorunlari görülmektedir. Bu sorunlari gidermekteki en önemli adim dogru ofis ergonomisinin saglanmasidir. Aksi takdirde bu hastaliklar tedavi edilse de tekrarlayacaktir. Kisiler çalisma ofisini kendi fiziksel özelliklerine göre düzenlemeli, belli araliklarla molalar vermeli, basit egzersizler yapmalidir” diye konustu.

“Isyeri ergonomisine dikkat edilmeli”

Öncelikle isyeri ergonomisini kisinin fiziksel özelliklerine göre düzenlemek gerektigini ifade eden Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Ilknur Can, “Ayakta dururken koltugun oturma yerinin en yüksek noktasi diz kapagi seviyesinin altinda olmalidir. Muhakkak otururken sirtin dogal kavsini destekleyecek sekilde sirt destegi kullanilmalidir. Koltugun masaya yanasmasini engellemeyecek sekilde, dirsekleri baskiyi azaltmak için yumusak bir malzemeden kolçak olmalidir. Koltukta otururken kalça, diz ve ayak-bilek 90 derece pozisyonda olmalidir. Çalisma pozisyonuna her 10 dakikada bir 30 saniye ara vermek gerekir. 2 saatte bir de 15 dakika ara vermek gerekir. Çalisma masasinin yüksekligi dirsek hizasinda olmalidir. Eger masa ayarlanamiyorsa koltuk yüksekligi artirilarak ayak destegi kullanilabilir. Klavye önkol ile ayni düzeyde bulunmalidir. Dirsek ve el-bilek altina koruyucu pedler kullanilabilir. Monitör gözlerden en az 65 cm uzaklikta bulunmali, ekran gözün yatay görme hizasindan 15-50 derece açilari arasinda bulunmalidir. Ofis çalisanlarinda çalisma ortaminda doktorunuzun size önerecegi postür egzersizleri, germe egzersizleri ve gevseme egzersizleri yapilabilir” dedi.

“Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin”

Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerektigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Can, “Bu problemlerle karsilasan kimseler kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yerine muhakkak bir fizik tedavi hekimine basvurmalidir. Çevrelerinden duyduklari, internetten gördükleri eksik bilgilerle hareket etmek kendilerine faydadan çok zarar verebilir. Son olarak masa basi çalisan kisilere tavsiyelerimiz; uyku hijyenine dikkat ederek yeterli ve kaliteli bir uyku almalari, islenmis gidalardan, fazla kafeinden ve sigaradan uzak durarak saglikli bir beslenme düzeni olusturmalaridir. Bunlarin yani sira ofisteki çalisma sartlarini uygun sekilde yeniden düzenlemeleri, mola ve egzersizleri hayatlarindan eksik etmemelerini önermekteyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA