Kirgizistan'da Kirgizca Bilmeyen Devlet Memurlari Isten Çikarilacak

Kirgizistan’da kabul edilen yeni yasa kapsaminda Kirgizca bilmeyen devlet memurlari isten çikarilacak.

Kirgizistan’da parlamentoda Mayis ayinda kabul edilen devlet dili yasasi, Cumhurbaskani Sadir Caparov’un imzasi ile 17 Temmuz’da yürürlüge girdi. Kirgizistan Devlet Dili Ulusal Komisyonu Baskani Kanibek Osmonaliyev, baskent Biskek’te düzenledigi basin toplantisinda yeni yasayla ilgili açiklamalarda bulundu. Kirgizcanin erisilebilir bir dil oldugunu belirten Osmonaliyev, "Kirgizcanin yayginlastirilmasi üzerinde son 10-15 yildir yogun bir sekilde çalisiyoruz. Bunun toplum tarafindan nasil algilandigi ayri bir mesele. Ancak bir kisi bu dili ögrenmek istiyorsa bunun için tüm kosullar mevcut" dedi.

Kirgiz dili egitim programlarinin 20 yil önce gelistirildigini belirten Osmonaliyev, "Ancak bu programlar eski degil, her yil gelistiriliyor. Artik büyük bir rekabet var. Devlet Dili Ulusal Komisyonu, herkese erisebilir programlar sunuyor. Sadece tutumumuzu degistirmemiz ve bu programlari arastirmaya baslamamiz gerekiyor. Elbette henüz Rusça ve Ingilizcenin seviyesine ulasamadik ama ulasmaya çalisiyoruz" ifadesini kullandi.

Osmonaliyev, gazetecilerin devlet memurlarinin Kirgizcayi bilmedigi durumunda ne yapilacagi sorusuna, "Devlet ve belediye çalisanlari Kirgizca bildiklerini ispatlayamamalari halinde isten çikarilacak" yanitini verdi.

Yeni devlet dili yasasina göre, hem devlet hem de özel kurumlar devlet dilini kullanmak zorunda. Kanuna göre, islerinde Kirgizca kullanmak zorunda olan çalisanlar arasinda devlet memurlari, kolluk kuvvetleri, hakimler, milletvekilleri, akademik kadro yer aliyor.

Kirgizistan kanunlarina göre, devlet dili olarak Kirgizca, resmi dil olarak ise Rusça kullaniliyor.
Kaynak: İHA