Deve Gülü Ekmek Kapisi Oldu

Yol kenarlarinda, tarlalarda kendiliginden yetisen ve halk arasinda deve gülü çiçegi olarak bilinen hatmi çiçeginde Haziran ayinda baslayan hasat, aralik ayina kadar devam edecek. Toplanan hatmi çiçekleri temiz bezlerin üzerinde gölgede kurutulduktan sonra kilogrami 90 TL’den aktarlara satiliyor.

Deve Gülü Ekmek Kapisi Oldu
Denizli’de yol kenarlarinda ve tarlalarda kendiliginden yetisen ve halk arasinda deve gülü çiçegi olarak bilinen hatmi çiçeginin, soguk alginligi, grip gibi pek çok hastaliga iyi geldigi belirtiliyor. Kis aylarinda vatandaslarin ragbet ettigi sifali bir bitki olan hatmi çiçegi, bazi yörelerde, “Devegülü”, “Silindir Çiçegi”, “Gülhatmi” olarak da biliniyor. Beyaz, pembe, mor, sari, kirmizi çiçekleri çizgili ya da lekeli de olabilen çiçek; günesli, rüzgâr almayan yerlerde iyi gelisiyor. Honaz ilçesine bagli Kaklik Mahallesi’nde, ayva bahçesinin içine ikinci ürün olarak diktigi hatmi çiçeklerinin hasadina devam eden Muzaffer Gök, “Mart ayinda hatmi çiçegi tohumunu ektik, Nisan ayinda üç dönümlük ayva bahçemizin içine ikinci ürün olarak hatmi çiçeklerinin fidanlarini diktik. Can suyu veriyoruz, Haziran ayinda ilk hasada basladik. Gölgede kurutuyoruz, burasi 3 dekar, asagi yukari 500 kilo kuru hatmi çiçegi hasadi yapmayi hedefliyorum. Türkiye’nin birçok ilindeki aktarlara buradan satis yapiyorum. Kilosu 90 TL’den gönderiyoruz. Günlük sabah aksam toplanmasi gerekiyor. Ayni dari patlagi gibi patliyor. Daga bayira gitmiyoruz, kendimiz yetistiriyoruz ve organik olarak yetistiriyoruz. Günlük toplanmasi gerekir. Toplamazsan dökülür, havalar iyi olursa verim oluyor. Ama havalar kötü olursa verim düsüyor. Yaz aylarinda günesi ne kadar çok görürse o kadar çok açiyor. Havalar sogumaya baslayana kadar hasat devam eder. Yagmur çok olursa boyu çok uzar. Sularsan daha güzel verim aliniyor” dedi.



Esiyle birlikte topluyor

Tarlada dikili hatmi çiçeklerini sabah aksam esi ile birlikte topladiklarini anlatan Ayse Gök’te, bos vakitlerde de ekilmeyen tarlalardan daglardan hatmi çiçegi topladiklarina dikkat çekti. Ayse Gök, “Daglarda ve bahçemize ektigimiz hatmi çiçeklerini topluyoruz. Her gün sabah ve aksam olmak üzere iki kere topluyoruz. Topladigimiz hatmi çiçeklerini temiz bir bezin üzerine serip gölgede kurutarak çuvalla aktara satiyoruz. Insallah yagis olursa Haziran ayindan Aralik ayina kadar toplamaya devam edecegiz. Toplanan hatmi çiçekleri temiz bezlerin üzerinde gölgede bir haftada kurutuluyor” diye konustu.



Hatmi çiçeginin faydalari

Yüz yillardir, çesitli tedavilerde kullanilan bu sifali bitkinin pek çok saglik sorununa karsi etkili oldugu biliniyor. Özellikle kis aylarinda rastlanan ve halk arasinda "kuru öksürük" olarak adlandirilan inatçi öksürüklerle mücadelede oldukça yararli oldugu gözlemlenmis. Hatmi çiçegi, gastrit, ülser, reflü gibi mide rahatsizliklarina karsi etkili bir bitki olarak biliniyor. Enfeksiyonlara karsi iyi bir savasçi olan hatmi çiçegi, özellikle soguk alginliginda ve gripte etkili. Sakinlestirici etkisi de olan hatmi çiçegi, bünyesinde barindirdigi uçucu yaglar sayesinde çay olarak tüketildiginde uyku problemi yasayanlarda faydali oluyor. Hatmi çiçegi saglikli kalmak için yardimci olmakta ve hastaliklara karsi vücut direncini yükseltiyor. Böbrek iltihaplarina iyi gelen bu bitki ayrica iyi bir idrar söktürücü. Iltihaplara karsi oldukça etkili oldugu bilinen hatmi çiçegi; prostat, sinüzit, zona, mide ve bagirsak iltihaplarina iyi geliyor.
Kaynak: İHA