Baskan Gülsoy Açiklamasi 'Haziran Ayinda 152 Ülkeye 291 Milyon 126 Bin Dolar Ihracat Yaptik'

Kayseri Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) Haziran Ayi Ihracat rakamlarini degerlendirdi. Baskan Gülsoy, Haziran ayinda Kayseri’nin 291 milyon 126 bin dolarlik ihracat gerçeklestirdigini söyledi. Gülsoy, Kayseri’nin 2023 Ocak-Haziran dönemini ise 1 milyar 804 milyon dolar ihracat ile kapattigini belirtti.

Baskan Gülsoy Açiklamasi 'Haziran Ayinda 152 Ülkeye 291 Milyon 126 Bin Dolar Ihracat Yaptik'
Baskan Gülsoy, “TÜIK verilerine göre 2023 yili Haziran ayi ihracatimiz 291 milyon 126 bin dolar olarak gerçeklesmistir. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 19,48 azalis yasanmistir. 2023 Mayis ayina kiyasla yüzde 11,22 oraninda azalis görülmüstür. Kayseri olarak Ithalatimiz ise Haziran ayinda 129 milyon 96 bin dolar olmustur. Azalis orani geçtigimiz yila oranla yüzde 17,11 oraninda gerçeklesmistir. Bir önceki aya göre azalis orani ise yüzde 16,22.’dir. Ihracatimizin ithalata oranla 2 katini asmis olmasi, sehrimizin ihracatinin karsilama oranina verdigi destegi göstermektedir. 2023 yili Haziran döneminde ihracat pazarlarimiz; Irak, Almanya, Romanya, Avusturya, ABD, Italya, Birlesik Krallik, Israil, Polonya ve Fransa’dir. Kayseri’den Haziran ayinda 152 ülkeye ihracat gerçeklestirilmistir” ifadelerini kullandi. Kayseri ihracatinin sektörler bazinda analizini yapan Baskan Gülsoy, “Türkiye Istatistik Kurumu’nun belirledigi sektörlerden Elektrik Elektronik, Makine Aksamlari, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hali gibi sektörlerde artis yasanirken Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri, Demir ve Demir Disi Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik Ürünleri gibi sektörlerde azalis gerçeklesmistir“ dedi.

Baskan Gülsoy, “KOBI kredilerindeki daralma, zincirleme etkisiyle ülkenin ve sektörlerin tamamina olumsuz yansiyor. Birinci öncelik mevcut üretim kapasitesini korumak olmalidir. Ticari krediler aniden ve sert bir sekilde kesilmemeli. Reel sektörün finansmana erisim taleplerine toptanci bir sekilde olumsuz bakilmamalidir. Bu konuda yeni ve etkili mesajlar bekliyoruz. Biliyoruz ki üretim ve ihracat olmadan ekonomik büyümeyi ve istikrari saglamak mümkün olmayacaktir. Isletme sermayesine ihtiyacimiz var. Finans dünyasinin reel sektöre destek olmasini bekliyoruz. Diger yandan, Deprem felaketi bizlere bir kez daha gösterdi ki Marmara bölgesine alternatif sart. Muhtemel Istanbul depremi de göz önünde bulundurularak ülke ekonomisinin gelecegi için ‘Marmara Sanayi Havzasi’ yedeklenmeli. Bu sebeple ülkemizin dengeli kalkinmasina paralel sekilde ’Orta Anadolu Yatirim Havzasi’ olusturulmasini istiyoruz. Devletimizin verecegi desteklerle bunu basarabilecek potansiyele fazlasiyla sahibiz. Burada güçlü, nitelikli ürün üreten, yesil dostu bir sanayi havzasi olusturulmali. Cumhuriyetimizin 100’ncü yilinda hedefimiz daha da büyük. Hedeflerimizi tutturmamiz için ihracattaki sorunlarin çözümüne odaklanmaliyiz. Kayseri olarak yilin 6. Ayinda toplam ihracat rakamimiz 1 Milyar 804 Milyon Dolar’a çikmistir. En zorlu sartlarda dahi yatirim, istihdam, üretim ve ihracat odakli yaklasimimizla ekonomimizi büyütmeye ve güçlendirmeye devam diyoruz. Tüm zorluklara ragmen dimdik ayakta duran, memleketi ve ülkesi için üretmeye devam eden, yüzlerimizi güldüren tüm ihracatçi üyelerimizi, is insanlarimizi ve emektar çalisanlarimizi can-i gönülden tebrik ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA