Afetle Mücadelede Yapay Zeka Dönemi

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, afetlere karsi otomasyon ve yapay zeka ile hazirlaniyor. Afetlere müdahaleyi en üst düzeye çikarmak için sehrin dijital haritasi olusturuluyor. Baskan Yücel Yilmaz, kentsel dönüsüm için Balikesir’de fon olusturma gayreti içerisinde olduklarini söyledi.

Afetle Mücadelede Yapay Zeka Dönemi
Balikesir Büyüksehir Belediye Meclisi Temmuz Ayi 2. Birlesimi’nde, Büyüksehir Belediyesi’nin “Afet ve Acil Durum Hazirlik Çalismalari” ile ilgili meclis üyelerine bilgilendirme sunumu yapildi.

Balikesir’i deprem ve afetlere karsi dirençli bir kent haline getirmek için yogun bir sekilde çalismalarini sürdüren Büyüksehir’de Afet Master Plani hazirliklari sürüyor. Otomasyon ve yapay zeka sayesinde afetlere yönelik hazirliklari ve müdahale süreçlerini en üst düzeye çikaracak olan Büyüksehir, sehrin dijital haritasini da olusturuyor.

Balikesir’in dijital ikizi hazirlaniyor

Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin depremle ilgili çalismalarini anlatmak üzere; Prof. Dr. Ibrahim Baz, Prof. Dr. Haluk Selim ile Danisman Hüseyin Hamdi Ergün sunumlarini gerçeklestirdi. Hizli tespit taramasi, potansiyel afet risklerinin belirlenmesi, Cografi Veri Merkezi’ne aktarilan Balikesir’in dijital ikizinin olusturulmasi, yeni kurulacak olan Afet Isleri Dairesi Baskanliginin çalisma yönetmelikleri, ilçelerde olusturulacak afet lojistik merkezleri ve yapilan projeler hakkinda meclis üyeleri detayli olarak bilgilendirildi.

“Deprem için fon olusturmaya çalisiyoruz”

Sehirdeki binalari denetimli ve denetimsiz olarak ikiye ayirdiklarini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “Denetimli binalardan kasit, 1999 depreminden önce çikmis bir yasanin 2000’den itibaren uygulanmaya baslamasidir. Yani 2000 yilindan önce yapilan binalar denetimsiz kisma giriyor. 2000’den önce yapilan binalarin risk alinmadan mümkün oldugunca hizli bir sekilde yenilenmesi gerekiyor. Devlet kamu kurumlarinda bunu uyguladi; okullarinda, spor tesislerinde, yurtlarinda, okullarinda çalismalarini tamamladi. Bizim su anda kendi oturdugumuz evleri hizli bir sekilde yenilememiz lazim. Balikesir olarak fon olusturmaya çalisiyoruz” dedi.

Deprem bölgesinde 36 gün çalistigini söyleyen Baskan Yilmaz, “970 kisinin enkaz altindan çikarilip, gömülmesine sahitlik ettim. Bu isin sakasi yok. Güvenmediginiz binaya girmemeniz lazim. Mutlak bir gerçeklik var; binalari yenilemek zorundayiz. Bununla ilgili birçok proje gelistiriyoruz. Gelistirdigimiz projelerden biri vatandasimizin kendi binasini yikip, yeniden yapmasiyla ilgili mali destek alabilmesi için fonlar olusturma. Rezerv alanlar olusturup, evlerini degistirirken belediye kaynaklarindan yararlanabilme, evlerini yikanlarin geçici olarak kalabilecegi yerlere kadar birçok çalismamiz var. Bir an önce 2000 yili öncesinde yapilan binalarin yikilip, yeniden yapilmasi lazim” dedi.



"Bir an önce yol almamiz lazim"

Depremle ilgili ciddi çalismalar yaptiklarini ifade eden Baskan Yücel Yilmaz, “Bu kaynaklari internet üzerinden kamuoyuyla paylasacagiz. Bütün halkimiza sesleniyorum. Binaniz 1999 öncesinde yapildiysa, zemin etütlerine etrafindakilere bakip, olmasi gerektigi kalitede olup, olmadigina bakin. Ama geçmisi çok daha fazlaysa bu binalari bir an önce yeniden yapmanin yoluna bakmak lazim. Akil akildan üstündür. Bununla ilgili birçok çözüm üretilebilir. 6 Subat depremi bize bir gerçegi gösterdi. Bir an önce bu konularda yol almamiz lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA