E-Ticaret Klasik Ticaret Yönetiminin Yerini Aliyor

Günümüzde ekonomik dengelerin degismesi ve ticaret algisinin degismesi dünya çapinda firmalarin e ticarete yöneldi. Dogru yazilimlarla firmalar bu sayede hem zamandan, hem de maddi yönden tasarruf etmeye basladi.

E-Ticaret Klasik Ticaret Yönetiminin Yerini Aliyor
Günümüzde klasik ticaret yöntemi artik teknolojinin ve ticaret algisinin degismesi ile birlikte yerini e ticarete birakmaya basladi.

Türkiye sinirlarini asma istegi ile ihraç çalismalarina yönelen firmalar, bilinmezlik ve öngörü kisitliligi nedeniyle güvenilir is ortaklari bulmak istiyor. Talep arttikça lojistik kargolama, piyasa-fiyat çalismalari ve raporlama gibi konularda kayip riskini azaltacak yazilimsal çözümler üreten firmalarin da sayisi artiyor.

Dogru yazilimin nasil seçilecegi e-ihracatin teknolojiyi araci kilarak zaman ve para kaybini engelleyecek adimlarin neler oldugu konusunda bilgiler veren ShopiVerse Ceo’su Orxan Isayev, “Dünya genelinde e-ticaret ve e-ihracat çok hizli bir sekilde büyüyor. 2027 yili itibariyle dünya verilerine göre 8 trilyon dolarlik bir pazara ulasacak. Günümüzde Türkiye’deki ihracat rakamlarina baktigimizda kilogram basina düsen yaklasik 1 dolarlik degere tekabül ediyor. E-ticaret ve e-ihracatta ise kilogram basina ortalama 30 ile 35 dolar civarinda bir rakam tekabül ediyor. E-ticaret ve e-ihracat özellikle katma degerli ihracatin önünü açiyor. Pandemiden sonraki rakamlara bakarsak eger e-ihracat tercihten ziyade zorunluluk haline dönüsmüs durumdadir. Firmalara baktigimizda Türkiye’de maalesef e-ihracata veya sinir ötesi e-ticarete açilmada bir çok sikinti yasiyorlar. Bu sikintilarin basinda cesaret geliyor. Yani konuya hakim degiller. Ikincisi de isin dijital pazarlamasi, satisi ve iletisimi konusu. Türkiye’de üretim alaninda çok ciddi avantajimiz ve potansiyelimiz var. Önümüzdeki 10 yil içerisinde Türkiye bölgenin e-ticaret üssü haline gelecek. Özellikle lojistik avantaj olarak gemi yolu, hava yolu ve kara yolu konusunda ciddi avantajlari var. Döviz karsisinda TL olarak bir deger söz konusu ama bunu firsata dönüstürebiliriz. Özellikle is gücü maliyetinin düsük olmasi, üretim kapasitesinin yüksek olmasi Türkiye’yi bölgenin e-ticaret üssü haline dönüsmede ön plana çikariyor" ifadelerini kullandi.

E-ticaret konusunda firmalara çözümler ürettiklerini vurgulayan Isayev, "Bu tarz çözümler ile firmalar yurtdisina çikarken e-ihracat süreçlerini üretip yürütebiliyorlar. Burada sadece bireysel olarak yatirim ve girisimler söz konusu degil. Ayni zamanda ülkemizin katma degerli ihracatina firmalar olarak katki saglayabiliyoruz. Belki bizler kazaniyoruz ama günün sonunda ülke olarak hepimiz kazanmis oluyoruz. E-ihracat ile ülkemizin suanda kismen sikintili durumlarindan daha hizli bir sekilde çikmada veya katma degerli ihracat tarafinda ciddi bir destek saglanabilir. Firmalarimiz bu yönde yurtdisina ürünlerinin satisini yapabiliyorlar. ShopiVerse tarafinda sadece ihracat yapmalarini degil ayni zamanda kitle fonlama tarafinda da açtik ve buraya yatirim yapmalarini da sagladik. Hem ihracat yapip kazaniyorlar hem de yatirim yaparak bu kazanca ortak oluyorlar. Buradaki hedefimiz önümüzdeki 4-5 yil içerisinde 2027 yili sonu itibariyle Türkiye’den teknoloji alaninda milyar dolar degerinde sirket yani unicorn çikarmak, bu degeri hep beraber dünyaca tanitmak, bu markaya sahip çikmak” seklinde konustu.

E-ticaret alaninda girisimlerin, global anlamda bir ülkeye bagli kalmadan büyüyebilecegine dikkat çeken Fonbulucu Ceo’su Kemal Payza ise “E-ticaret global anlamda herhangi bir ülkeye bagli kalmaksizin girisimleri ve firsatlari degerlendirip büyüyebilecegi bir alan. Ticaretin dijitalleserek ve küreselleserek e-ticareti olusturmasiyla birlikte bu alanda bir çok firsat ortaya çikmis oldu. E-ticaret alanindaki bu firsatin hem ülkemizde hem de globalde büyük platformlarda satis yapan mikro ihracatçilar, diger büyük firmalar ve bu firmalar ile diger ihracatçilar arasinda bir bag kuran teknoloji sirketleri olarak baktigimizda git gide büyüyen bir ekosistem olarak görüyoruz. ShopiVerse olusturmus oldugu ekosistem teknoloji ile bu ekosistemin bilesenlerinin sik sik bir araya gelmesini saglayan teknolojinin kullanimi ile birlikte hep bu teknolojiyi kullanan kisilerin ölçeklenmesine hem de burada olusturulan sinerji ile global e-ticaret pazarinin büyümesine olanak sagliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA