Türk Yüzyili Ve Dede Korkut Konulu Sempozyum Ilgiyle Takip Edildi

Bu yil 27.’si düzenlenen Bayburt Dede Korkut Uluslararasi Kültür ve Sanat Sölenleri tüm hiziyla devam ediyor. Sölenler dahilinde “Türk Yüzyili Ve Dede Korkut” konulu sempozyum gerçeklestirildi.

Türk Yüzyili Ve Dede Korkut Konulu Sempozyum Ilgiyle Takip Edildi
Iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen sempozyumda alaninda uzman akademisyenler Bayburt özelinde Anadolu ve Türk Dünyasinda Dede Korkut’un izlerini anlattilar.

Tek oturum halinde gerçeklesen ve Oturum Baskanligini Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rafet Metin’in yaptigi sempozyuma Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Özgür Güvenç “Dede Korkut Anlatilarinda Hukuk” konulu bildirisi ile Tokat Gaziosmanpasa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alpaslan Demir “Anadolu’da Türklerin Serüveni” bildirisi ile Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yunus Özger “Dede Korkut Diyari Bayburt’ta Öne Çikan Sahsiyetler” konulu bildirisi ile Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Üçler Bulduk “Dede Korkut Oguzlar ve Anadolu’daki Izleri” konulu bildirisi ile ve Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülhan Atnur ise “Dede Korkut Anlatilarinda Ozanlar Gelenegi ve Dede Korkut’ta Türk Baglarinin Izleri” konulu bildirileri ile sempozyuma katki sundular.

Sempozyum sonrasi konusan Belediye Baskani Hükmü Pekmezci, “Öncelikle sempozyuma katilarak bizlere Dede Korkut’u anlatan tüm konuklarimiza tesekkür ediyorum. 1992 yilindan beri benimde içinde yer aldigim Dede Korkut ile çalismalarimiz devam ediyor. Geçmiste Türk Dünyasi’ndan çok sayida konugumuz vardi. Covid 19 döneminden sonra azalma oldu. Sunu bilmenizi istiyoruz ki, biz Bayburtlular olarak Dede Korkut ile ilgili sempozyumlari yapmaya baslamadan önce de bu topraklarda bizden önceki nesillerin Dede Korkut’u bizlere anlatmasiyla büyüdük. Bamsi Beyrek’i, Dede Korkut’u kitaplardan degil yasayarak ve halk kültürünün geleneksel dokusundan ögrendik. Ayrica bizim Dede Korkut için bir patentimizde var. 2018 yilinda Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye tarafindan UNESCO’ya sunulan Dede Korkut’un Somut Olmayan Kültürel Miras’a dahil edilmesi teklifi 2019 yilinda kabul edilmis ve Türkiye tarafini ilgilendiren belge UNESCO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Öcal Oguz tarafindan 2019 yilinda Bayburt Belediyesi’ne teslim edildi.” dedi.

Türkiye’de Dede Korkut’un kaynaginin yerinin Bayburt oldugunu belirten Baskan Pekmezci konusmasina söyle devam etti:

Bizim bu patente sahip çikma adina gayretlerimiz devam ediyor. Bugün burada Bayburt Üniversitesi ile birlikte yürüttügümüz bu çalisma bunun bir örnegi. Bayburt’un disinda Türkiye’de Dede Korkut’un yasadigi iddia edilen ya da kabrinin bulundugu bir il yok. Biz Dede Korkut’un bu topraklarda yasadigina gönülden inaniyoruz ve bizim gönül ufkumuzda bir isik kaynagi oldugunu biliyoruz. Bu açidan da yarinlara dönük olarak düsüncelerimizi olusturacagiz.”

Sempozyum, bildiri sunan akademisyenlere plaket takdim edilmesinin ardindan sonra erdi.

TÜRKSAV 25. Uluslararasi Türk Dünyasi’na Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu

Sempozyum sonrasi ise Türk Dünyasi Yazarlar ve Sanatçilar Vakfi (TÜRKSAV) 25. Uluslararasi Türk Dünyasi’na Hizmet Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Bu yil iki akademisyenin ödül aldigi programda Iran Türkmen Sahrasi bölgesinde yasayan Akademisyen Ogulmaya Samizade Iran’daki Tük Kültürü ve Edebi eserleri üzerine yaptigi çalismalardan dolayi ödüle layik görülürken, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdal Bay ise gelistirdigi Türk Dünyasi Vatandasligi projesi ile ödül almaya hak kazandi.

Akademisyenlerin ödüllerini ise Belediye Baskani Pekmezci, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve TÜRKSAV Genel Sekreteri Yavuz Güler takdim etti. Ödül töreni sonrasinda ise Iranli Akademisyen Ogulmaya Samizade Baskan Pekmezci’ye yasadigi bölgede geleneksel bir Türkmen giysisi olan halat isimli bir kaftan hediye etti.
Kaynak: İHA