Tek Güzünü Verdigi Demircilik Meslegini 73 Yildir Usanmadan Yapiyor

Erzincan’da yasayan 80 yasindaki “Pala” lakapli Sebahattin Dayikaraca, 7 yasindan bu yana demir döverek geçimini sagliyor. Tek gözünü de bu meslekte kaybeden Dayikaraca teknolojiye direniyor.

Tek Güzünü Verdigi Demircilik Meslegini 73 Yildir Usanmadan Yapiyor
Erzincan Eski Sanayi’de bulunan is yerinde bölgede daha çok kullanimi yaygin olan tarim aletleri üreten 80 yasinda ki Sebahattin Dayikaraca 73 yildir demircilik yapiyor. Özellikle balta, kazma, keser, orak, dehre gibi köy aletleri yaparak meslegini sürdüren Dayikaraca tek gözünü bu meslegi yaparken kaybetse de her gün ise ilk günkü askla geliyor. 73 yildir demir ocaginin basinda demir döven sicak demir ustasi Sebahattin Dayikaraca, unutulmaya yüz tutmus meslegini 1950 yilindan beri usanmadan devam ettiriyor.

Sicak demir ustasi Sebahattin Dayikaraca, meslegi yapanin da is getirenin de azaldigini ifade ederek, “Erzincan’in yerlisiyim. 1943 dogumluyum. 7 yasinda basladim ben bu ise ve hala daha da çalisiyorum. Meslegimi ben seviyorum. Seve seve yapiyorum. Çok çirak yetistirdim ama simdi bu seneleri, bu siralari, heves edip de çalisan yok daha. Kimse çalismak istemiyor. Istiyorlar ki yattiklari yerden, gezdikleri yerden para kazansinlar. Eskiden burada 30 tane dükkan varsa simdi 3 taneye, 5 taneye düstü. Yaptiran da azaldi, yapan da azaldi. Çünkü teknoloji ilerliyor. Bu çag disi bir meslek kaliyor ama suan iyi, bu siralar iyi. Kis aylarinda hazira yapiyoruz. Yazin güzel oluyor. Kisin yaptiklarimizi yazin gelip istiyorlar hazir olarak veriyoruz. Meslegi çok severim. Zaten sevmesem bunca yil yapmazdim. Bu mesleksiz ben yapamam. Çalismaya da ölene kadar devam edecegim” dedi.

Nami diger ‘Pala’ konusmasinin ardindan söyledigi yanik türküleriyle de dinleyenleri duygulandirdi.

Öte yandan, Sebahattin Dayikaraca 2021 yilinda da yilin ahisi seçilerek teveccüh görmüstü.
Kaynak: İHA