Nevsehir'de Hasat Basladi Açiklamasi Vali Biçerdöver Ile Hasat Yapti

Nevsehir’de düzenlenen Hasat Günü’nde biçerdöver sürerek hasada katilan Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, "Geçen senelere göre kiyaslandiginda bugdayda dekarina 250 kilogram olan ürün, bu yil 320 kilograma kadar yükseldi. Bunun en büyük etkisi bilinçli yapilan üretim" dedi.

Nevsehir'de Hasat Basladi Açiklamasi Vali Biçerdöver Ile Hasat Yapti
Tarim ve Orman Il Müdürlügü, arpa ve bugday hasadinin il genelinde baslamasi nedeniyle "Hasat Günü" düzenledi.

Nevsehir’in Gülsehir ilçesine bagli Yalintas köyünde düzenlenen etkinlige Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, Gülsehir Kaymakami Mehmet Zortul, Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Bahittin Murat Yakin, Tarim ve Orman Il Müdürü Özgür Memis, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Kamil Duru, davetliler ve çiftçiler katildi.

Biçerdöver ile ilk hasadi yapan Vali Becel, bilinçli üretimin ve sertifikali tohumlarin rekolteyi artirdigini söyleyerek, "Bu yil yagislar açisindan güzel bir yil geçirdik. Onun da yansimasini görüyoruz. Ilimizde uyguladigimiz Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi (TAKEP) var. Bu projeler sayesinde çiftçimize tohum destegi yapiyoruz. Bugün hasadini gerçeklestirdigimiz üründe bunlardan bir tanesi. 2022 yilinda çiftçiye 3.3 milyon destek saglanirken, 2023 yilinin sadece bahar döneminde 4.63 milyon liralik destek saglandi. Son iki yil içerisinde çiftçimize 8 milyonun üzerinde destek saglanmis oldu. Nüfusumuzun yüzde 93’lük gibi bir orani sehirlerde yasiyor. Köylerimiz bosaliyor. 8-9 kisinin yasadigi köylerimiz var. Köyleri bosaltip, sehirlere tasimanin meydana getirdigi travmalar var. Bu da üretecek kesimin üretimden uzak kalmasi anlamina geliyor. Bunun neticesinde asiri göçlerin, sehirlesmelerin getirmis oldugu mevsim degisiklikleri ve küresel isinma var. Bunlari her gün görüyoruz, karsimiza afetler olarak çikiyor" dedi.



"Nevsehir’de 3 buçuk milyon metrekarelik tarim arazisi var"

Vali Becel, Nevsehir’deki tarim arazilerinin nadasa birakilan alanlarla birlikte yüzde 63’lük kisminda bugday ve arpa ekiminin yapildigini söyleyerek, "Geçen sene ile kiyaslandiginda dekarina bugdayda 250 kilogramlik olan ürün bu sene 320 kilograma kadar yükseldi. Arpada da yine 250 kilogram olan ürün hasadi bu sene 335 kilograma kadar yükseldi. Bu yükselis hem bilinçli yapilan projelerin etkisi ayni zamanda kullanilan sertifikali tohumlarin, yagislarin ve tabii ki çiftçimizin etkisi. Su an önümüzde güz döneminin etkisi var. Insallah önümüzde 2023 güz dönemi var. Bildiginiz üzere bugday ve arpa güz döneminde ekilen ürünler. Güz döneminde Tarim ve Orman Bakanligindan da alacagimiz destekle çiftçimizi destekleyecegiz. Daha fazla ekim ve üretim yapilmasi noktasinda elimizden gelen destegi saglayacagiz" ifadelerini kullandi.

Çiftçi Yusuf Kapucu da, "Yüzde 75 devlet destekli ürünümüz bugdayin ismi payitaht. Simdiye kadar bizim bu topraklarimiza gelen en verimli bugday çesidi. Bizlere verilen bu destek için devletimize ve Nevsehir yetkililerimize tesekkür ederiz. Bu verilen destegin önümüzdeki yillarda da artarak devam etmesini istiyoruz. Bugdaydan elde edilen verim çok mükemmel. 2023 yili için 550 ile 600 kilogram arasinda bir verim bekliyoruz. Ata tohumu kullandigimiz tarlamizdan simdiye kadar hiç olmayan bir verim aliyoruz. Özellikle çiftçi desteklenmeli, çiftçinin üretmesi lazim. Çiftçi ürettikçe devletin kalkinmasi ve dis ülkelere bagimli olmamamiz lazim. Yagislarin etkisi ister istemez oluyor ama bizim susuz tarlalarimiz da var. Eski tohumlara göre bu bugday çesidi çok güzel" seklinde konustu.

Kaynak: İHA