Amelebirligi Baskani Senol Yücel; 'TTK'ya Alinacak 2 Bin Isçi Sayisi Az'

Amelebirligi Baskani Senol Yücel, Türkiye Taskömürü Kurumu(TTK)’ya alinacak 2 bin isçinin az oldugunu söyleyerek, kömür isletmeciliginin günden güne derinlere dogru gittigini belirtti.

Amelebirligi Baskani Senol Yücel; 'TTK'ya Alinacak 2 Bin Isçi Sayisi Az'
Amelebirligi Baskani Senol Yücel, Amelebirligi’nin yüzüncü yil etkinlikleri ve TTK’ya isçi alimi konusunda açiklamalarda bulundu. Amelebirligi Baskani Senol Yüce, Amelebirliginin yüzüncü yil etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak’a Çalisma ve Güvenlik Bakan Yardimcisi Ahmet Aydin gelecegini açikladi.

Bakan Yüce ayrica TTK isçi alimina da deginerek, “Bakildigi zaman 2 bin isçi sayisinin da üretimde kullanilmasi bence az. Daha fazla alinmasi gerekmekte. Çünkü günden güne yer aslinda kömür seklinde isletmeci derinlere dogru gidiyor. Yani düsük kotlarda eksik kodlarda kömür üretimi artik azaldi” dedi.



"Bakan Yardimcimiz aramizda olacak"

Baskan Yücel, "Biliyorsunuz Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Kurumu olan Amelebirligi’nin yüzüncü yil kutlama programi için sizleri davet ettik. 21 Temmuz Cuma günü 9:30-10:00 Valilik ziyaret edilecek. Açilis programi düzenlenecek. Halk oyunlari siir resim yarismalari düzenlenecek. Programin ana temasini olusturan 14:00-17:30 kadar Aile Sosyal Hizmetler alaninda tanitim sergisi gezilecek. Ardindan panel düzenlenecek. 22 Temmuz Cumartesi Üzülmez maden sehitleri anitinda anma programi gerçeklesecek. Uzunmehmet Camii’nde Mevlüt gerçeklesecek. Baktigimiz zaman 21 Temmuz 22 Temmuz gerçeklesecek. Bakanlik nezdinde de o gün aramizda Çalisma ve Güvenlik Bakan Yardimcisi Ahmet Aydin gelecek” dedi.



"TTK’ya 2 bin isçi alimi az"

TTK’ya isçi alimini degerlendiren Yücel, "TTK’ya isçi alimini su sekilde yorumlamak lazim. Bir yani Zonguldak’in ekonomisi için degerlendirdigimiz zaman yani Zonguldak’taki tas kömürü, havzada kömür üretiminin arttirilmasi için bakildigi zaman 2 bin isçi sayisinin da üretimde kullanilmasi bence az. Daha fazla alinmasi gerekmekte. Çünkü günden güne yer aslinda kömür seklinde isletmeci derinlere dogru gidiyor. Yani düsük kotlarda eksik kodlarda kömür üretimi artik azaldi. Asagilara dogru indikçe kömürün çikarilmasi teknolojik olarak ve gelisecek alinacak isçi sayisina bagli olarak üretimin arttirilmasi gerekmektedir. Bu nedenle de yeralti madenciliginde bizim Zonguldak kazi kömürlerine en uygun isletme yöntemleri belli. Yani kömürümüzün olgunlugu yüksek olmasina ragmen isletme açisindan üretim açisindan zor bir pozisyonda gözükmekte. Damarlarin kalin veya ince sekline gidip yani faylarin, teknolojinin fazla olmasi kömür üretiminde kömür üretimine yönelik bir teknoloji gelistirmede zorlanilmaktadir. Bu nedenle daha çok isçi üretimiyle veya isçinin fiziki gücüne dayali olarak kömür üretimi gerçeklestirmekte. Bu nedenle de üretimin artirilmasinda birinci faktör isçi alimini veya isçi üretimini, isçinin yillik emekli olma sayisina göre düzenlenerek o dönemlerde isçi emekli olunan isçi sayi göre isçinin aliminin arttirilmasi gerekmektedir. Yani bunu böyle standarda koymak gerekmekte. Yani böyle iki senede, bir 3 senede bir, 5 senede bir bu sekilde hem fazla yük gibi gözükmekle beraber ama bunu standarda koyulmali” dedi.

Kaynak: İHA