Uzmanlar Sicak Havalarda Günese Maruz Kalinmamasi Konusunda Uyariyor

Yaz aylarinda sicak havalarda uzun süre disarida bulunmak ve günese uzun süre maruz kalmak beraberinde çesitli saglik sorunlarini da getiriyor. Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Süküfe Sirinova, “Özellikle risk gruplari 65 yas üstü yaslilar, 4 yas alti çocuklar, kronik hastaliklari olanlar, hamileler ve açik havada çalisanlar. Günesin en sicak oldugu 10-16 saatleri arasinda mümkünse disariya çikilmamalidir. Eger çikilacaksa açik renkli hafif ve bol kiyafetler tercih edilmeli. Genis kenarli hava delikleri olan sapkalar tercih edilmeli ve gözleri korumak için günes gözlügü kullanilmali” dedi.

Uzmanlar Sicak Havalarda Günese Maruz Kalinmamasi Konusunda Uyariyor
Özellikle yaz aylarinda havanin sicak oldugu saatlerde uzun süre disarida kalmak veya günese uzun süre direkt olarak maruz kalmak günes çarpmasi, sicak bitkinligi, sicak kramplari ve günes yaniklari gibi saglik sorunlarina sebep oluyor. Uzmanlar, özellikle 65 yas üstü yaslilar, 4 yas alti çocuklar, kronik hastaliklari olanlar, hamileler ve açik havada çalisanlarin bu gibi durumlara karsi dikkat etmelerini öneriyor. Saygi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Süküfe Sirinova, “Asiri sicaklar beraberinde saglik sorunlarini getirmektedir. Sicak ve nem artisi vücut sicakligini arttirmakta ve metabolizma bunu dengelemeye çalismaktadir. Genelde bunu vücut isisini dengelemek için terleme ile yapmaya çalisiriz fakat asiri sicak durumunda terleme ile bunu yapamayabiliriz. Bu durumda çesitli saglik sorunlari ortaya çikabilir. Özellikle risk gruplari 65 yas üstü yaslilar, 4 yas alti çocuklar, kronik hastaliklari olanlar, hamileler ve açik havada çalisanlar. Günesin en sicak oldugu 10-16 saatleri arasinda mümkünse disariya çikilmamalidir. Eger çikilacaksa açik renkli, hafif ve bol kiyafetler tercih edilmeli. Genis kenarli hava delikleri olan sapkalar tercih edilmeli ve gözleri korumak için günes gözlügü kullanilmali. Mümkünse bu saatlerde denize gidilmemeli. Eger gidilecekse de günes kremi kullanilmalidir ve uzun süre güneslenmekten kaçinilmalidir. Onun disinda mümkünse gün içinde sik sik dus alinmali, alinamazsa da eller, yüz ve ense bölgesi sik sik islatilmalidir. Susuzluk hissi olmasa bile sivi tüketimini artirmak ve gün içinde en az iki ile iki buçuk litreye kadar su, sivi tüketmek. Sivi tüketimini esasen su ile karsilariz, kahve, çay, gazli içecekler yerine meyve suyu, süt, ayran gibi içecekler tüketilmelidir. Bir de en önemli konu buz gibi soguk içeceklerin tüketiminden kaçinilmali. Çünkü bunlar mide kramplarina sebep olabiliyor. Ayni zamanda bol vitamin ve mineral içeren meyve sebze tüketimini artirmak ve yagli yiyeceklerden kaçinmak önemlidir” dedi.



“Günes çarpmasi görülen vakalarda hasta agir duruma gelmeden mutlaka saglik kurulusuna basvurulmasi gerekmektedir”

Dr. Süküfe Sirinova, “Günes çarpmasi dedigimiz durum asiri sicaga maruz kalma durumunda vücudun terleyememesi sonucunda olusan bir vücut isisinin düsürülememesi olayidir. Normalde 37 derece olan vücut isisi 10-15 dakikada 40-41 dereceye kadar yükselebiliyor. En önemli belirtileri atesin 39 derece üzerine yükselmesi, cildin kuru ve kizarik olmasi, mide bulantisi, kusma, bas dönmesi, bas agrisi, halsizlik gibi bulgular görülebilmekte. Ayni durumlarda suur kaybi veya suur bulanikligi gibi bulgular görülebilmekte. Bunu önlemek için hastanin acilen serin bir yere çekilmesi ve vücut isisinin düsürülmesi gerekmektedir. Günes çarpmasi görülen vakalarda hasta agir duruma gelmeden mutlaka saglik kurulusuna basvurulmasi gerekmektedir. Bunun disinda asiri sicak sonucunda gelisen sicak bitkinligi, sicak kramplari ve günes yaniklari gibi durumlar da var. Sicak bitkinligi asiri sicaga maruz kalma durumunda yeterli sivi tüketmezsek olusabilecek bir durum. Hastalarda halsizlik ve bitkinlik bir saati geçerse mutlaka hastaneye basvurmalari gerekir. Sicak kramplari ise asiri aktivite sonucunda gelisen mineral kaybi sonucunda olusan bir olaydir. Bunlar da bacak, kol ve karin kaslarinda gelisen agrili spazmlar seklinde görülür. Aktiviteyi durdurduktan sonra hastanin agrisi gerilemezse yine bir saat içinde saglik kurulusuna basvurulmasi gerekir. Günes yaniklari da sik görülen problemlerden biri. Hastalarda ates görülebiliyor, sulu toplama seklinde döküntüler görülebiliyor. Özellikle 1 yas alti ve 65 yas üstü kisiler, saglik kuruluslarina bu durumda basvurmalari gerekir” dedi.

Dr. Süküfe Sirinova, “Açik havada çalismak zorunda olan kisilerin dikkat etmesi gereken; mümkünse günes isigina uzun süre maruz kalmamak, koruyucu malzemelerin kullanilmasi, sapka, gözlük gibi ürünlerin kullanilmasi, bol sivi tüketilmesi ve tuzlu gidalarin tüketilmesi çok önemli. Çocuklarin özellikle 10 ile 16 saatleri arasinda disari çikarilmamasini öneriyoruz. Eger çikarilacaksa mutlaka en az 50 korumali günes kremi kullanmamiz gerekir. Onlar için de UV korumali günes sapkasi ve günes gözlügü kullanilmasi önerilmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA