Suyun Altinda Kullanilan Gizli Kesif Silahi RAMPUS

Yüksek teknoloji ile üretilen deniz arastirmalarinda en üst seviyeyi sunan insansiz su alti otonom cihazi RAMPUS, denizlerdeki gücü artirarak savunma ve deniz kirligi için kesifler yapabilecek. Mühimmat tasima kapasitesine de sahip olan RAMPUS hiçbir personeli riske atmadan tehdidi önleyebiliyor. RAMPUS hakkinda bilgi veren Sonitus Mühendislik Danismanlik A.S Genel Müdürü Ufuk Küten, “Suyun altindaki veriyi çok yüksek çözünürlükle veriyi toplayip çok hizli bir sekilde aktarabiliyor. Yazilimlarin tamamini kendimiz yapmaktayiz. Ön taraftaki faydali yük bölgesine mühimmat koyabiliyorsunuz. Böylelikle düsman tehdidini daha karasulara gelmeden önleyerek onu ortadan kaldirma sansiniz dogabilir. Yüzde 82 oranda yerli olarak yapmaktayiz ” dedi.

Suyun Altinda Kullanilan Gizli Kesif Silahi RAMPUS
Son dönemde askeri ve sivil ihtiyaçlar için insansiz sistemler, robotlar ve otonom sistemlerin kullanimi yayginlasiyor. Insansiz su alti sistemlerinin savunma alaninda çok farkli kullanim alanlari bulunuyor. Sonitus Mühendislik Danismanlik A.S tarafindan yüksek teknoloji ile üretilen RAMPUS isimli insansiz sualti araci sualtinda kesif ve arastirma faaliyetlerinde kullanilmak üzere gelistirildi. RAMPUS 10 kilograma yakin faydali yük tasima kapasitesine sahip. Faydali yük bölgesine mühimmat konuldugunda hiçbir personeli riske atmadan tehdidi önleyebiliyor. Yüzde 82 oraninda yerlilige sahip olan RAMPUS, GPS, sensörler ve yapay zeka teknolojileri sayesinde su altindaki konumlari kolaylikla tespit edip verilen komuta göre etkin bir sekilde harekat edebiliyor. Su alti dünyasini kesfetmek ve haritalamak için kullanilan RAMPUS, su alti haritalama, kaybolan uçak enkazlari, batik gemiler, mercan resifleri gibi alanlari detayli bir sekilde tespit ederek bilgi toplama kabiliyetine sahip.

Ayrica RAMPUS, istihbarat toplama, mayin tarama, su alti haritalama, arama-kurtarma operasyonlari, çevresel izleme ve deniz güvenligi gibi görevlerde etkin bir sekilde kullanilabilecek. Su kalitesi, sicaklik, basinç, müsilaj, petrol sizintisi gibi su altinda olusan çevresel faktörler hakkinda bilgi toplama becerisine sahip olan RAMPUS, son teknoloji kamera sistemi ile görüntü çekip aninda aktarma yetenegi de bulunuyor. Su alti cihazi modüler tasarimlari sayesinde, farkli sensör ve ekipmanlarin entegrasyonuyla görev ihtiyaçlarina kolayca uyum saglayabiliyor. Ileri teknoloji sensörlerle donatilan insansiz su alti kesif araci, sonar sistemleri, yüksek çözünürlüklü kameralar, termal görüntüleme cihazlari ve kimyasal algilayicilar gibi sensörler araciligiyla su altinda detayli veri toplama yetenegine sahip.

Ilk defa IDEF Savunma Sanayii fuarinda sergilenecek olan RAMPUS ile bilgi veren Sonitus Mühendislik Danismanlik A.S Genel Müdürü Ufuk Küten, “Rampus su altinda kesif ve tespit için gelistirilmis yüksek teknolojiye sahip su alti otonom cihaz. Bu ürünü gelistirirken daha önceki versiyonu su alti planörü olan NARVAL 1006’dan elde ettigimiz bilgi birikimini aktararak bu ürünü gelistirdik. Ürünün en büyük özelliklerinden biri suyun bin metre altina kadar inerek oradaki bir çok veriyi toplaya bilmesi. Bu verileri toplarken de aslinda dogrusallik, rota tutma, suyun altindaki kirliligin tespiti, su alti haritalama, oradaki mayinlarin tespiti. Sualtindaki kirlilik müsilaj gibi alanlarin tespiti gibi bir çok konularda veri toplaya biliyor” diye konustu.

“Otonom ve uzaktan kontrolle yapilabilmekte”

RAMPUS’un Su altinda veride aktara bildigini ifade eden Küten, “RAMPUS modüler bir yapiya sahip. Bu modüler yapida onu özellestiriyor. 10 kilo grama yakin faydali yük tasima kapasitesine sahip. Bu faydali yükle beraber ön tarafinda istediginiz sensör grubunu montajlaya biliyorsunuz. Ayrica, güç gurubu ve enerji grubunu da degistirerek su altinda kalma sürecini artirip uzatma sansiniz var. Suandaki haliyle yaklasik 3,5 metre uzunlugunda ve yaklasik 130 kilograma denk gelmekte. Bu yapinin su altina atilmasi, alinmasi tamamen otonom ve uzaktan kontrolle yapilabilmekte. Bir gemiden de atabilirsiniz, bir hava aracindan da atabilirsiniz. Suyun altinda indikten sonra veri alma sansiniz da var. Suyun altinda çok yüksek çözünürlüklü veriyi toplayip bunlari su yüzeyine çikarak size çok hizli bir sekilde aktara biliyor. Suyun altinda topladigi bazi verileri suyun altindayken aktarda biliyor. Örnegin su zeminin 4 metre üstündesiniz, burada 50 metrelik bir alani tarayarak elde ettigi veriyi isleyerek aktarma durumu var” diye konustu.

Yazilimlarini tamamen kendilerinin yaptiklarini belirten Küten, “Bu yazilimlarin tamamini kendimiz yapmaktayiz. Her hangi bir anomaliyi tespit ettiginde bunu aninda aktara biliyor. Bu anomali bir denizaltinin tespiti, mayin, bir uçagin kara kutusu da olabilir. Ya da suyun altinda haritalanma yaparken fark etmediginiz baska bir anomali de olabilir. Bunu tamamen kendimiz gelistirdigimiz için bu yapi ile ilgili modelizasyon iyilestirme, ek talep tamamini yapma sansimiz var. Bu tür sistemlerde ki en büyük çalismalardan biri mühendislik çalismasi, tasarim ve buradaki ürünler, sensör guruplari. Bunlari, yüzde 82 oraninda yerli olarak yapmaktayiz. Buradaki asil önemli grup verilerin toplandigi görüntüleme, sensörler ve dogrusallik bu kisimda çok fazla emegimiz var. Suyun altinda bulmak istediginiz tehdit denizalti da olabilir, bir mayinda olabilir ya da her hangi bir gizli tespit edilemeyen bir cihazda olabilir. Çünkü ülkeler kendi kendilerine özel mayin tipleri saldiri araçlari gelistiriyor. Bunlarin tamamini yüksek çözünürlüklü olarak algilayip aktara biliyor RAMPUS” ifadelerini kullandi.

“Savunma Sanayii ve sivil sektör”

Su alti insansiz kesif araci RAMPUS’un Savunma Sanayii ve sivil sektör’de kullanilabilecegini vurgulayan Küten, “Biz sistemi iki ana sektör için gelistirdik. Savunma Sanayii ve sivil sektör. Savunma Sanayii’nde tehditlerin tespiti bunlardaki katmanlarin yapisi. Olasi saldirilarin tespiti. Aslinda suyla ilgili aldiginiz verilerin tamami sicaklik, tuzluluk, haritalama Ege denizimiz, Kara Deniz’imiz, Kibris bölgesi buradaki bölgelerin tamaminin su alti haritalamasini bu cihazlarla yapmaniz mümkün. Sivil alanda ise, sualti kirliligi, müsilaj, su altinda ki petrol ya da sizintinin tespiti ya da boru hatlarindaki çatlagin tespiti ya da konulan ekipmanlarin düzenli araliklarla tespiti gibi konularda da bu aleti kullanmaniz mümkün. Sistem modüler oldugu için ihtiyaca göre degistirile bilinir. Suandaki versiyonumuz suyun altinda 8 saat kalabiliyor. Bunu yaklasik 2 knot hizla gerçeklestirmesi mümkün. Projenin kavramsal tasarimina yaklasik 5 ay önce basladik. Kavramsal tasarimi çok hizli bir sekilde ilerlettigimizi söyleye biliriz. Kavramsal tasarimi bitirdik diye bilirim bundan sonra detay tasarim ve üretim asamasina geçiliyor. Projenin hayata geçmesi yaklasik 20 aylik bir takvim onu da Agustos ayi itibariyle hayata geçirmis olacagiz” dedi.

“Düsman tehdidi daha karasulara gelmeden önleyerek onu ortadan kaldirma sansiniz doga bilir”

Ön tarafta konuslanan mühimmat sayesinde düsman unsurlarinin Türkiye sinirlarina gelmeden imha edilebildigini vurgulayan Küten, “Biz firma olarak bugüne kadar hep yenilikçi ve ilklere imza atmaya çalistik. Bir çok ilklere imza da attik. Bu ilkleri yaparken çogunda desteksiz yol aldik. Bu tür yapilarin desteklenmesi gerektigini düsüyorum. Bu konuda zaten ülkemizde bir farkindalik olustu. Çogu zaman ambargolar buna sebep oluyor. Bazen iyi bir karar vericinin inisiyatifiyle oluyor. Bunlarin devam etmesi hem sektörü daha hizli ilerletecek hem güncel teknolojileri daha yakalayacagimizi düsüyorum. Biz bu konuda hep haziriz. Her daim yeni ve milli ürünü yapmak için elimizden geleni de yapmaya haziriz. Bu mühimmatla onu imha etme ya da onu yok etmeye yönelik bir manevra senaryosu da eklene bilir. Böylelikle düsman tehdidi daha karasulara gelmeden önleyerek onu ortadan kaldirma sansiniz doga bilir” diye konustu.

Kaynak: İHA