Önce Yasam Mücadelesini, Sonra Yürüme Savasini Kazandi

Adana’da prematüre olarak dünyaya gelen ve uzun tedaviler sonucu hayata tutunan minik Elisa, serebral palsiyi de yenerek 4 yasinda ilk adimlarini atti. Ailesinin inanci ve mücadelesi sonunda Elisa 4 yasinda ilk adimlarini atti ve ailesi ilk ayakkabisini aldi. Anne Zeynep, “Kizima ilk ayakkabisini 20 kisi almaya gittik. Herkes ayakkabiyi alirken agladi. Kizim çok güçlü” dedi.

Önce Yasam Mücadelesini, Sonra Yürüme Savasini Kazandi
28 haftalik prematüre olarak dünyaya gelen Elisa, uzun ve zorlu tedaviler sonucunda hayata tutunmayi basardi. Ancak minik Elisa’ya ileri derece prematüreye bagli beyin hasarinin sebep oldugu nörogelisimsel sorunlar sebebiyle serebral palsi tanisi konuldu. Taninin konulmasinin ardindan minik Elisa’nin zorlu yasam mücadelesi de baslamis oldu. Medical Park Seyhan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde tedaviye baslayan minik Elisa, yogun bir tedavi gördü.

4 yasinda ilk adimlarini atti

Haftanin 6 günü süren tedavilerin ardindan ailenin inanci ve sabriyla Elisa, 4 yasinda desteksiz yürümeye basladi.

Ayrica minik kiza ailesi de ilk ayakkabilarini aldi. Anne Zeynep Kalik, kizina ilk ayakkabisini almaya 20 kisi gittiklerini ve herkesin ayakkabi alirken agladigini söyledi.



Ihlas Haber Ajansi’na konusan Zeynep Kalik, 4 yil süren tedavi boyunca kizina olan inancini hiç kaybetmedigini dile getirdi. Ögretmenlik olan meslegine Elisa’nin tedavisi için ara verdigini ve kizinin yürümesi için her türlü fedakarligi yaptigini ifade eden Kalik, “Kizim 3 ay yogun bakimda kaldi. Yogun bakimdan çiktiktan sonra hiçbir seyin farkinda degildik. 8. ayda ben ters giden bir seyler oldugunu anladim. Hastaneye götürdügümüzde kizima serebral palsi tanisi konuldu. Fizik tedavi sürecimiz basladi ve haftanin 6 günü fizik tedavi gördü” diye konustu.



“Herkes Elisa’nin gözünün içine bakip agladi”

Kizinin bu süreçte gevsetme ameliyati da oldugunu belirten Kalik, “Kizim artik bagimsiz yürümeye basladi.

Halen fizik tedavimiz devam ediyor. Ben ögretmenligime ara verdim kizimin tedavisi için. Su an onunla birlikte kosturuyorum. Çok sükür mükafatini almaya basladik. Ilk ayakkabisini 4 yil sonra aldik. Tarif edilemez bir duygu. 20 kisi gittik ayakkabisini almaya ve herkes Elisa’nin gözünün içine bakip agladi” ifadelerini kullandi.

“Yüz güldüren sonuçlar aliniyor”

Medical Park Seyhan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde görevli Uzm. Dr. Tugba Yalçin, “Serebral palsi çocukluk çaginin en sik özürlülük nedenlerindendir. Erken dönem baslanan etkin ve yogun rehabilitasyon teknikleriyle yüz güldüren sonuçlar alabilmek mümkündür” dedi.

Serebral palsi hastaliginda rehabilitasyonun amaci ve önemine deginen fizyoterapist Turhan Ayyildiz ise, “Serebral palside rehabilitasyonun ilk ve en önemli amaci çocugu günlük yasama alistirmaktir. Günlük yasamda çocugun fonksiyonelligini en üst seviyeye çikartmak için çocuga uygun egzersiz seçimi oldukça önemlidir. Yapilan aktivitelerin çocuga yeni beceriler katabilmesi, hayatin içine uyarlanabilmesi ve ailenin bilinçlendirilmesi rehabilitasyonun basarisinda en önemli detaylardir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA