Trabzon'da Kurban Bayrami Öncesi Sap Panigi

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Kutlugün mahallesinde bir hayvancilik isletmesinde geçtigimiz günlerde sap hastaligina rastlanildi. Hastalik tespit edilen isletmenin 10 km’lik yariçap alani içerisinde kalan Ortahisar ilçesinde Akyazi mahallesi disindaki tüm mahallelere il içi ve il disindan hayvan girisi yasaklanirken, bu durumun Kurban Bayrami önce yasanmasi panige neden oldu.

Konuyla ilgili Trabzon Il Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nden yapilan açiklamaya göre “Ortahisar Ilçesi Kutlugün mahallesinde bir hayvancilik isletmesinde geçtigimiz 24 Mayis tarihinde hayvanlarin hasta olduguna dair alinan ihbar üzerine veteriner hekimlerimiz tarafindan ayni gün isletmeye gidilerek yapilan muayenede hayvanlarda sap hastaligi oldugu klinik olarak tespit edilmis ve alinan numunelerin laboratuvar analizlerinde hastaligin 2023 yilinda ülkemize giris yapan ve büyükbas hayvanlarda oldukça agir seyreden, ölümlere sebep olan yeni tip Sap (Sat-2) virüsü oldugu belirlenmistir. Hastaligin kontrol ve eradikasyonu için Ortahisar Ilçe Hayvan Saglik Zabitasi Komisyonu toplanarak Sap Hastaliginin Kontrolüne Iliskin Yönetmelik kapsaminda, hastalik tespit edilen isletmenin 10 km’lik yariçap alani içerisinde kalan tüm mahallelere il içi ve il disi hayvan hareketleri kisitlanmistir” denildi.

Önceki yillarda kurban pazari kurulan Akoluk mahallesi kisitli alan içerisine dahil oldugundan dolayi 2023 yili geçici kurban pazarinin kisitlama alani disinda kalan Akyazi mahallesi sahil seridinde kurulmasinin Ortahisar Ilçe Hayvan Saglik ve Zabitasi Komisyonu tarafindan karar verildigi ifade edilen açiklamada “Alinan önlemler kapsaminda geçici kurban pazarina il içinden gelecek hayvanlarin pasaportlarinda Sat-2 asisi bulunma zorunlulugu ve il disindan gelecek hayvanlarda veteriner saglik raporlarinin bulunmasi, belgeleri olmayan hayvanlarin pazara girislerine müsaade edilmemesi, tüm evraklarin Belediye Zabitasi ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzce siki bir sekilde kontrol edilmesi karar altina alinmistir. Ortahisar ilçesinde bulunan mahallelere il disi hayvan hareketleri tamamen yasaklanmis olup, il disi hayvan hareketleri Akyazi mahallesinde kurulan geçici kurban pazarina yapilabilecek ve kurban pazarindan satin alinan hayvanlarin kesim için kesim yerlerine götürülmesine müsaade edilecektir. Bu süreçte uygunsuzluk tespit edilen hayvan hareketlerinde 5996 sayili Kanun kapsaminda 46 bin 159 TL idari yaptirim cezasi uygulanacaktir” bilgisi paylasildi.

Öte yandan Kutlugün mahallesindeki isletmede çikan hastaligin alinan önlemler ve Sat-2 asisi ile yapilan asilamalar ile kontrol altina alindigi ve bugün itibariyle hasta hayvanlarin iyilestigi belirtilerek kisitlamalarin 1 ay sonra kaldirilacagi kaydedildi.
Kaynak: İHA