DEÜ'den Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni
Dokuz Eylül Üniversitesinin düzenledigi Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde konusan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Lutfihak Alpkan, özel sektörde 20 yil önce 29 bin olan engelli isçi sayisinin su anda 116 bine ulastigini belirterek, “Toplamda 50 binden 200 bin civarina engelli çalisanimiz kamu ve özel sektöre yaklasik 4 misli artmis durumdadir” dedi.

Törene, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Lutfihak Alpkan, AK Parti Gençlik Kollari Genel Baskani ve Izmir Milletvekili Eyyüp Kadir Inan, MHP Izmir Milletvekili Tamer Osmanagaoglu, akademisyenler ve engelli vatandaslar katildi.
Törende yaptigi konusmada, dezavantajli vatandaslara her türlü hizmeti yapma gayretiyle son 20 yilda çok sayida proje yapildigini söyleyen Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Lutfihak Alpkan, kanuni düzenlemelerle engellilerin önündeki mevzuat engellerinin de iyilestirilmeye çalisildigini ifade etti.
ISKUR’un 2017’de dezavantajli gruplarin is hayatina hazirlanmasi ve isin yönlendirilmesi çerçevesinde is ve meslek danismanligi hizmetini baslattigini hatirlatan Alpkan, 2018 yilinda is ve meslek danismanlarinin uzmanlasmasi gerektigi düsüncesiyle is arayanlara farkli, isçi arayanlara farkli, isveren danismanligi çerçevesinde engellilere de farkli hizmetler verebilecek uzmanlar yetistirmeye baslandigini belirterek, “Engellilere hizmet veren is koçlarimiz günümüzde 350’ye ulasti ve birçok ilimizde faaliyet göstermekteler. Bir kisim engellilerle kurumumuzda, bir kismiyla da onlarin müsait oldugu yerlerde ziyarete giderek is ve meslek danismanligi hizmetlerini vermeye çalisiyoruz. Geçen mayis ayi sonu itibariyle 350 is koçumuzdan yaklasik 300’ü isaret dilinin temel seviyelerini biliyor. Yarisi da ileri seviyede biliyor. Türkiye genelinde 79 bin engelliyle birebir hizmet vererek temas haline girmis 1 milyondan fazla görüsme yapmis durumdalar” diye konustu.
Alpkan, özellikle dezavantajli gruplarin is hayatina katiliminin daha da arttigini ve ortalamanin üzerinde oldugunu vurgulayarak, “Özel sektörde 20 yil önce 29 bin olan engelli isçi sayimiz su anda 116 bine ulasti. Toplamda 50 binden 200 bin civarina yani engelli çalisanimiz kamu ve özel sektöre yaklasik 4 misli artmis durumdadir. Bu yeterli mi? Degil. Bizim çok daha fazla emek sarf ederek kamu, özel sektör ve SGK is birligiyle çalisma hayatina katilimi arttirmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
“Fiziki ve sosyal engelleri ortadan kaldiracak çalismalar yürüttük”
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise engelsiz toplum ve üniversite anlayisina uygun olarak yürüttükleri akademik çalismalarin Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan ödüllendirildigini söyledi.
YÖK’ün Engelsiz Program Nisan Ödüllerinde 9 nisan alarak Türkiye birincisi, Engelsiz Bayrak Ödülleri’nde ise 20 bayrak alarak Türkiye üçüncüsü olmanin gururunu yasadiklarini bildiren Hotar, “Türkiye’de engellileri adeta bir üçüncü dünya ülkesi konumundan kurtarmak son 20 yilda daha mümkün olmustur. Bu yolda devletimiz, her vatandasimizin egitimde firsat esitliginden yararlanmasini, çalisma hayatinda yer almasini, esit hizmet almasini hedeflemistir. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in bu konudaki hassasiyetleri ise üniversitelerimize ve kamu kurumlarimiza örnek olmustur. Bu düsünceyle YÖK’ün Engelsiz Üniversite Ödülleri de daha fazlasini yapmamiz için üniversitemizi tesvik etmistir” dedi.
Yaklasik 5 yillik görev süresi boyunca engelli bireylere, kadinlara, çocuklara, gençlere ve yasini almis bireylere yönelik hizmetleri yerine getirmeye gayret ettiklerini söyleyen Hotar, “Bu noktada pek çok girisimde bulunduk. Altyapimizi güçlendirdik. Fiziki ve sosyal engelleri ortadan kaldiracak çalismalar yürüttük. Bu sayede engelsiz üniversite ve toplum yolunda iyi bir mesafe kat ettik. Esit egitim hakkina ulasamayan engelli bir kisinin sorunu, herkesin sorunudur. Hiç kimse bunu görmezden gelmemelidir. Medeniyet görmezden gelinerek insa edilemez. Bu noktada empati, hosgörü, adalet kavramlarinin önemine dikkat çekmek, altini çizmek ve hayatimiza almak durumundayiz” diye konustu.
