Asgari Ücret Komisyonu 13 Haziran'da Toplanacak

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapilacak ara zam oranini görüsmek üzere 13 Haziran’da toplanacak.

2023’ün ilk 6 ayi geride kalirken milyonlarin gözü belirlenecek olan asgari ücret rakamina çevrildi. Yaklasik 7 milyondan fazla insani ve dolayli olarak da ülkedeki hemen hemen her vatandasi ilgilendiren yeni asgari ücret rakamiyla ilgili süreç 13 Haziran’da baslayacak. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginin ev sahipligindeki toplantiya, isçi kesimini temsilen ise Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu (TÜRK-IS), isveren kesimini temsilen Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu (TISK) heyeti katilacak.

Asgari ücret nasil belirleniyor?

Asgari ücret, yasa geregi isçi, isveren ve hükümetten beser temsilci olmak üzere 15 kisiden olusan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalismalari kapsaminda dört kez toplaniyor. Bakanliktaki ilk toplantinin ardindan komisyon, isçi, isveren ev sahipligindeki toplantilarin ardindan son toplantisini tekrar bakanlikta yapiyor.

Su anki asgari ücretin isverene maliyeti 11 bin 759 lira

Asgari ücret, bir isçi için aylik brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düstügünde net 8 bin 506 lira 80 kurus olarak uygulaniyor. Asgari ücretin isverene toplam maliyeti, bir isçi için 11 bin 759 lira 40 kurus. Bunun 10 bin 8 lirasini brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kurusunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kurusunu isveren issizlik sigorta fonu olusturuyor.
Kaynak: İHA