Yunanistan Bu Sefer De 'Kokoreçi' Sahiplendi

Dünyaca ünlü bir firma, Yunanistan ve Türkiye’nin de dahil oldugu listede yöresel yemekleri puanladi. Yunanistan listede birinci olurken, Yunan medyasi ise kokoreçi geleneksel Yunan lezzeti olarak niteledi.

Yunanistan Bu Sefer De 'Kokoreçi' Sahiplendi
Otantik ve yöresel lezzetleri ülkeler arasinda siralamasiyla sik sik gündeme gelen dünyaca ünlü yemek elestiri firmasi, son olarak dünya ülkelerinin sakatat yemeklerini puanladi. Içerisinde Türkiye ve Yunanistan’in da oldugu listede Yunanistan 4.6 puan alan ‘kokoretsi’ ile birinciligi alan ülke oldu. Türkiye ise ayni listede kokoreç ile 4, kelle paça çorbasi ile 11, iskembe çorbasi ile 42’nci sirada yer aldi. Yunanistan medyasinda bunun ‘Geleneksel Yunan lezzeti dünyada birinci oldu’ baslikli haberle verilmesi ise Türkiye’de tartismalara neden oldu. Yunanistan medyasi daha önce de Türk mutfagina ait olan Türk kahvesi, baklava ve cacik gibi birçok yemegin kendi kültürlerine ait oldugunu iddia etmisti.

“Kokoreç hakkinda bos yere bizim demesinler, çünkü kokoreç bizim”

‘Geleneksel Yunan lezzeti dünyada birinci oldu’ baslikli haberi degerlendiren kokoreç ustasi Nesat Dursun, “Yunanlilar önce iki yumurtayi kirmayi ögrensinler, ondan sonra kokoreçi yapmayi ögrensinler. Yüzmeyi çok iyi bilirler. Kokoreç hakkinda bos yere bizim demesinler, çünkü kokoreç bizim. Her seye sahip çikiyorlar, önce gelsinler burayi görsünler. Lezzet Türkiye’de” dedi.



“Yunanistan lütfen kendine gel”

Kokoreçin Türk mutfagina ait oldugunu belirten bir vatandas, “Yunanistan’in tabii bazi girisimleri oldu bu konuda ama biraz sahip çikmamiz gerekiyor. Yunanistan lütfen kendine gel. Bizim yemegimiz, biz sahip çikariz. Siz baska seylerle ilgilenin, kokoreç bizim” diye konustu.



“Kokoreç bize ait, kimseye vermeyiz”

Isletmeci Erkut Sürel ise, kokoreçin Yunanistan’a degil Türkiye’ye has bir yemek oldugunu belirterek, “Zaten sakatatin her tarafindan faydalaniyoruz. Kokoreç bize ait, kimseye vermeyiz. Yunanistan’la her zaman ticari iliskilerimiz var ama onlar her yaptigimizin sonuna bir kelime koyuyorlar, degistiriyorlar. Yunan kardeslerimize de buradan selam söyleyelim. Gelsinler Türkiye’deki kokoreçi tatsinlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA