Yetkinlik Esasli Esnek Egitim KOSTÜ'de Hayata Geçiyor

Yetkinlik esasli esnek egitim Türkiye’de ilk kez Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi’nde uygulanacak. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, KOSTÜ’nün bu alanda öncülük yaparak, ders planlarini, akademisyen niteliklerini ve üniversitenin ögrenme atmosferini yetkinlik esasli egitime uygun biçimde gelistirecegini ifade etti.

Yetkinlik Esasli Esnek Egitim KOSTÜ'de Hayata Geçiyor
Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) Dis Hekimligi, Eczacilik, Mühendislik ve Doga Bilimleri, Saglik Bilimleri, Sosyal ve Beseri Bilimler Fakülteleri ile Avrupa Meslek Yüksekokulu’nun akademik kurullari, Mütevelli Heyeti Baskani Dr. Talip Emiroglu ve Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’in katilimiyla tamamlandi. Toplantilarda, pandemi ve ardindan meydana gelen deprem felaketi sebebiyle yüz yüze egitime ara verilerek, online ve hibrit egitime geçilmesinin egitimde ortaya çikardigi sorunlar ve bölümlerin egitim ögretim ve arastirma hedefleri üzerine görüs alisverisinde bulunuldu.

Rektör Elmas, son dönemde yapilan uzaktan ve hibrit egitim uygulamalariyla, egitim hedeflerine ulasilamadigini vurgulayarak, ögrenciler mezun edilmeden önce ortaya çikan eksikliklerin tamamlanacagina dair taahhüt verdi. Toplantilarda fakülte dekanlari, eksikliklerin giderilmesine yönelik teorik ve pratik alandaki çalismalarini, güncellenen ders planlarini ve bilimsel arastirma hedeflerini paylasti.

Ise alma sürecinde, yetkinlikler üniversite diplomasinin önüne geçecek

KOSTÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, hizli teknolojik degisimlerin üniversitelerin egitim, ögretim ve yönetim biçimlerini dönüstürdügünü belirtti.

Elmas, gelecekte üniversite diplomasi ve yetkinliklerin önemli olacagini ancak is dünyasindaki degisen gereksinimler sebebiyle yetkinliklerin üniversite diplomasindan daha fazla agirlik kazanacagini vurguladi. Elmas, KOSTÜ’nün bu alanda öncülük yaparak, ders planlarini, akademisyen niteliklerini ve üniversitenin ögrenme atmosferini yetkinlik esasli egitime uygun biçimde gelistirecegini ifade etti.



Yetkinlik esasli egitim ile Türkiye’de ilk kez uygulanacak

Rektör Elmas, KOSTÜ’de uygulanarak Türkiye’de bir ilki gerçeklestiren yetkinlik esasli esnek ögrenme yöntemlerini su sekilde siraladi:

"Isteyen her ögrenciye ücretsiz yapay zeka ve dijitallesme sertifikasi imkani sunulacak. Seçmeli derslerde ögrencilerin 4 farkli disiplinden ders seçebilme özgürlügü olacak. Ögrencilerin ulusal veya uluslararasi sertifika programlarindan aldiklari sertifikalarin en fazla 2 tanesi ders olarak kabul edilecek. Ögrencilerin derslik disinda kazandigi becerilerin senato esaslari çerçevesinde degerlendirilmesi ve en fazla 2 dersten basarili sayilmasi saglanacak. Bu yenilikçi yaklasimlar, KOSTÜ ögrencilerinin genis bir yelpazede yetkinlikler edinmelerine ve ögrenme deneyimlerini çesitlendirmelerine olanak sunacak"

KOSTÜ deprem felaketi sonrasi eksikliklerin giderilmesi için yeni program hazirliyor

Rektör Elmas, uzaktan egitim, karma egitim gibi yöntemlerin kullanildigi deprem afeti sonrasinda nitelikli egitim ögretim ve yetkinlik kazandirma konusunda tam anlamiyla basari saglanamadiginin farkinda olduklarini belirterek, "Özellikle uygulamali bölümlerimizde ortaya çikan eksiklikleri tamamlamadan mezun etmeyecegiz. Bu çerçevede Üniversitemiz, gelecek egitim yilindan önce ve egitim sürecinde her bölüm için eksiklikleri gidermeye yönelik tamamlayici programlar hazirlayacak ve uygulayacak. Ayni zamanda, Üniversitemizi tercih ederek ülkemize gelen ancak depremden sonra ülkelerine dönen bir kisim uluslararasi ögrencilerimizin durumu sinavlarda ve tamamlama egitimlerde dikkate alinarak, magduriyetlerinin önüne geçilecek ve düzenlemeler yapilacak" diye konustu.



"Hem egitim hem de arastirma desteklerimizi sürdürecegiz"

Kocaeli Saglik ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Dr. Talip Emiroglu ise akademik kurul toplantilarinda yaptigi açiklamada, egitim ögretimin hem pandemi hem de deprem felaketi sebebiyle istenilen düzeyde gerçeklestirilemedigini ve bu durumun ögrencilerin ve ögretim elemanlarinin motivasyonunu düsürdügünü belirtti.

Dr. Emiroglu, "Biz KOSTÜ ailesi olarak, bu ortamdan hizla çikarak yüksek bir motivasyonla eksik kalanlari tamamlamak ve ülkemizin geleceginde söz sahibi olacak donanimli gençleri yetistirmek için çaba göstermekle yükümlüyüz. Mütevelli Heyeti olarak egitim ve arastirma desteklerimizi sürdürmeye devam edecegiz" seklinde konustu.



KOSTÜ degisimin öncüsü olmayi hedefliyor

35 yillik egitim deneyimin ardindan kurulan ve degisimin öncüsü olmayi hedefleyen KOSTÜ, mezunlarinin sadece diploma degil ayni zamanda dijitallesme, yapay zeka, elestirel düsünme, farkli disiplinleri tanima, liderlik gibi yetkinliklere sahip olmasini hedefliyor. Bu sayede egitim sistemiyle ögrencilerin bu önemli becerileri kazanmasini, is dünyasinda basarili bir sekilde yer almalarini saglamayi ve mezunlarinin is piyasasindaki degisen gereksinimlere uyum saglayabilecek ve gelecegin teknolojik gelismelerine ayak uydurabilecek yetkinliklere sahip olmalarini hedefliyor.
Kaynak: İHA