Tarim Alanlarini Korumak Için Tuzaklar Kuruldu

Manisa’nin Alasehir ilçesinde üzüm baglari, meyve bahçeleri ve zeytinliklerde Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü ekipleri tarafindan kurulan meteorolojik istasyonlar ve tuzaklar sayesinde elde edilen veriler aninda üreticilere iletilerek, alinmasi gereken tedbirler hakkinda bilgilendiriliyor.

Tarim Alanlarini Korumak Için Tuzaklar Kuruldu
Manisa’nin Alasehir ilçesinde üzüm baglari, kiraz ve Trabzon Hurmasi bahçeleri ile zeytinlikler bölgeye kurulan 22 farkli tuzakla korunuyor. Alasehir’de meteorolojik durumlari incelemek için 5 bölgede 5 meteorolojik istasyon, üzüm baglarinin hastaliklardan korunmasi ve hastaliklarla mücadele edilebilmesi için ise 22 degisik bölgeye tuzaklar kuruldu. Alasehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nün kurdugu meteorolojik veri istasyonlari ve feromon tuzaklarla üzüm baglari korunup, üreticiler baglardaki hastaliklara karsi uyarilip, nasil mücadele edecekleri konusunda bilgilendiriyor.

Tuzaklar sayesinde hastalik belirtileri, salkim güvesine karsi zamanlama, meteorolojik, sicaklik ve yagmur tahminlerinin ögrenilebildigi bildirildi.

Üreticilerin kurulan tuzaklardan alinan veriler dogrultusunda bilgilendirilip, gerekli yönlendirmelerin de yapildigi belirtildi.

"Hastalik gelmeden ilaçlama yapiyoruz"

Alasehir’de yaklasik 200 bin dekar alanda üzüm üreticiligi yapildigini belirten üzüm üreticisi Kübra Türe, "Ilçe Tarim Müdürlügü’nden gelen mühendisler baglarimizda hastalik olup olmadigini gelip, kontrol ediyor. Salkim güvesi tuzaklari kuruyorlar. Bize bilgi veriyorlar. Bu bilgiler dogrultusunda baglarimiza hastalik gelmeden önce ilaçlama yapiyoruz. Bize ne kadar ve ne zaman ilaç atilacagini söylüyorlar. Bizim daha iyi ürün yetistirebilmemiz için bize yardimci oluyorlar. Baglarimiza bu sayede hastalik gelmiyor. Çok tesekkür ediyoruz" dedi.



"Yaptigimiz çalismalarla bugüne kadar bir sikinti yasamdik"

Alasehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Mühendisi Davut Kanal ise yaptigi açiklamada, "Hem toplum hem de kendi sagligimiz açisindan ürüne ruhsatli ilaçlar ile ilaçlama yapalim. Hasatla, ilaçlama dönemindeki ilaçlara dikkat edelim. Kendi ürünümüzü kendimiz heba etmeyelim, ürünlerimizi zayi etmeyelim. Üzüm baglari, kiraz bahçeleri, Trabzon hurmasi, zeytin alanlari gibi bölgelerde kurdugumuz tuzaklarla, salkim güvesine ve diger hastaliklara karsi korunmasini sagliyoruz. Meteorolojik, sicaklik, yagmur gibi doga olaylarinin hepsi bagi etkileyen etkenler. Bunlari buradan takip ediyoruz. Ancak bunun için sadece tuzaklar yeterli degil tüm ovayi kapsayan ve ayrica gezen ekiplerimiz de var. Bu güne kadar uyguladigimiz çalismalarla çok sükür simdiye kadar bir sikinti yasamadik. Insallah bundan sonra da yasamayiz. Üzüm üretiminde ana zararli olan Salkim Güvesi bizim en önemli zararlimizdir. Bu baglamda 22 farkli bölgede tuzaklarimiz var. Bunun yaninda Manisa genelinde 49 tane, Alasehir’de ise 4 tane iklim veri istasyonumuz var. Buradan alinan sonuçlar dogrultusunda iki veriyi degerlendirip, çiftçilerimiz için en dogru zamanda, en uygun ilaçlama bilgilerini vermeye çalisiyoruz. Tuzaklarimizi haftada iki gün kontrol ediyoruz. Salkim güvesi feromon ve iklimsel istasyonlardan aldigimiz verileri degerlendirip, ister salkim güvesi, ister farkli hastaliklarla ilgili degerlendirmeleri yapiyoruz. Veriler dogrultusunda çiftçimize en dogru bilgi akisini sagliyoruz. Bu veriler dogrultusunda ilaçlama ilanlari veriyoruz ve tüm çiftçilerimize ilaçlama zamanini cep telefonlarina kisa mesajlarla ulastiriyoruz" diye konustu.

Üzüm baglarinin yani sira kiraz bahçelerinde kiraz sinegine karsi 5, Trabzon hurmasinda Akdeniz sinegine karsi 2, zeytinliklerde de zeytin sinegine karsi 6 degisik bölgede tuzaklar kuruldugu, bu tuzaklarla da kiraz, Trabzon hurmasi ve zeytinlik alanlarina karsi da korumalar yapildigi açiklandi.
Kaynak: İHA