Peskov Açiklamasi 'Tolyatti-Odessa Amonyak Boru Hattinin Patlatilmasi Tahil Anlasmasini Olumsuz Etkileyebilir'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattina yapilan saldirinin ardindan yaptigi açiklamada, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattinin patlatilmasinin Tahil Anlasmasi’nin yenilenmesini olumsuz etkileyebilecegini söyledi.

Peskov Açiklamasi 'Tolyatti-Odessa Amonyak Boru Hattinin Patlatilmasi Tahil Anlasmasini Olumsuz Etkileyebilir'


Tolyatti-Odessa amonyak boru hattinin Harkov bölgesindeki Masyutovka bölümüne geçtigimiz pazartesi günü saldiri düzenlenmesinin ardindan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açiklamalarda bulundu. Peskov, bu saldirinin Tahil Anlasmasi’nin yenilenmesini olumsuz etkileyebilecegini belirtti.

Peskov, "Oradaki yikimin sonuçlarini bilmiyoruz. Ukrayna tarafinin bu noktada ne yapacagini da bilmiyoruz. Bizi ilgilendiren kismi (Tahil Anlasmasinin) ayrilmaz bir parçasi oldugudur. Bu yüzden bu, anlasmanin uzatilmasi açisindan baska bir sorun” dedi.



"Bize yönelik suçlamalari reddediyoruz"

Nova Kakhovka Baraji’na yapilan saldiridan Rusya’nin sorumlu tutulmasina tepki gösteren Peskov, "Bunlari (suçlamalari) siddetle reddediyoruz. Kiev rejiminin talimatiyla kasitli bir sabotaj oldugunu tekrarliyoruz. Kiev bu saldirinin sorumlulugunu üstlenmelidir" dedi.



Rusya Acil Durumlar Bakanligi’na su baskinlarinda mahsur kalan halka yardim edilmesi için talimat verildigini belirten Peskov, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in de bölgedeki kurtarma operasyonlarini yakindan takip ettigini söyledi.



Tahil Anlasmasi

Birlesmis Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculugunda Istanbul’da Rusya ve Ukrayna arasinda Haziran 2022’de imzalanan ve Ukrayna tahilinin Karadeniz üzerinden dünyaya sevkiyatini amaçlayan Tahil Anlasmasi, bugüne kadar 3 kez yenilendi. Yenilenen mevcut anlasma ise 17 Temmuz’da sona erecek.

Tolyatti-Odessa amonyak boru hattina saldiri

Rusya Savunma Bakanligi, boru hattina yönelik saldirinin Ukraynali sabotaj grubu tarafindan düzenledigini iddia ederken, Ukrayna tarafi ise suçlamalari reddederek, Rus bombardimani sirasinda boru hattina zarar verildigini öne sürdü.

Rusya’nin Tolyatti sehrinden güney ve bati Ukrayna’daki üç Karadeniz limanina uzanan 2 bin 500 kilometrelik boru hatti yilda 2,5 milyon ton amonyak ihraç ediyordu. Boru hattindaki operasyonlar, Rusya’nin Subat 2022’de Ukrayna’yi isgal etmesinin ardindan askiya alinmisti.
Kaynak: İHA