Kesis Gölü Doganin Bin Bir Rengiyle Hayran Birakiyor

Van’da Erek Dagi’nin dogusunda Urartu Krali II. Rusa tarafindan yaptirilan ve dünyanin en eski göletlerinden olan 2 bin 550 rakimli Kesis (Turna) Gölü, dogal güzelligi ile ziyaretçilerini hayran birakiyor.

Kesis Gölü Doganin Bin Bir Rengiyle Hayran Birakiyor
Van’a 30 kilometre mesafede, Gürpinar sinirlari içinde Kuh, Kozan ve Erek Dagi arasindaki vadide yer alan 4 kilometrekarelik Kesis Gölü ve çevresi, dag ve yayla turizmi için vazgeçilmez mekanlarin basindan geliyor. Urartu Krali II. Rusa tarafindan tarim arazilerinin sulanmasi amaciyla yaptirilan yaklasik 3 bin yillik Kesis Gölü, ayni zamanda çok gelismis bir mühendislik ürünü olarak biliniyor. Rengarenk çiçeklerin açtigi ve temiz havasiyla ziyaretçilerini adeta büyüleyen Kesis Gölü ve çevresi, özellikle göçerlerin vazgeçilmez mekanlari arasinda yer aliyor. Denizden yüksekligi 2 bin 550 metre, alani yagislara bagli olarak 4-7 kilometrekare olan gölde 20 milyon metreküp su depolanabiliyor ve su toplama havzasi 100 kilometrekare. Her yil yüzlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi Kesis Gölü çevresinde vatandaslar dag nanesi, çiris, kekik ile peynirde kullanilan sirmo gibi bitkileri topluyor. Havalarin isinmasiyla birlikte köylüler koyun ve ineklerini yaylaya çikarirken, dogaseverler ise mavinin, yesilin ve sari tonlarin bulustugu bölgeye gezi düzenliyor. Son yillarda görülen kuraklik nedeniyle ise kesis Gölü’nde gözle görülür derecede su kaybi yasaniyor.

"Burasi sakli bir cennet gibi"

Bölgede fotograf çeken Mustafa Akkus isimli vatandas, “Burasi sakli bir cennet gibi. Erek Dagi’nin dorugu. Burasi ruhu olan bir yer. Karsi tarafta gördügümüz 3 bin yillik Kesis Göleti. Urartular tarafindan yapilan bentler halen duruyor. Burasi dügün çiçekleri dolu bir yer. Adeta gündemin stresinden uzaklasip bir nefes almak için inanilmaz harika bir yer. Sakin, rakim yüksek.Kuslar bile yaninizdan uçarken kanat çirpis seslerini duyuyorsunuz. Dogayi korursan güzellik muhafaza olacak” dedi.

Kaynak: İHA