Ingiliz Hastaya Türk Hekimi Sifasi

Esi Lesley Connell ile birlikte Ege Denizinde gemiyle seyahat ederken kalp krizi geçiren, Kusadasi Limani’nda gemiden indirilip hastaneye sevk edilen Ingiliz Christopher Connell (72), bypass olup sagligina kavustu. Kolon kanseri geçmisi, böbrek yetmezligi ve diyabet gibi hayati risk olusturan saglik sorunlari olan Ingiliz hastaya 4’lü bypass yapan Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Pek çok saglik sorunu varken kalp krizi nedeniyle ambulansla gelen hastamizin iyilesip yürüyerek taburcu olmasi bizleri de çok mutlu etti” dedi.

Ingiliz Hastaya Türk Hekimi Sifasi
5 çocuk babasi Christopher Connell, esi Lesley ile birlikte nisan ayinda tatile çikti. Connell çifti, cruise gemisine Malta’dan bindi. Connell, 14 Nisan’da gemi Yunan adalari rotasindayken rahatsizlandi. Nefes darligi, gögüs agrisi, halsizlik sikayetleri üzerine Connell’e ilk müdahaleyi gemi doktoru yapti. Yapilan kan tahlillerinde, kalp enzimlerinin yüksek oldugu belirlenen Connell’in bir hastaneye sevk edilmesi gerektigi aileye bildirildi.

Connell ertesi günü Aydin’in Kusadasi ilçesi limanina yanasan gemiden ambulansla ilçedeki özel bir hastaneye götürüldü. Burada “akut miyokard enfarktüsü” (kalp krizi) geçirdigi tespit edilen Ingiliz hasta, böbrek fonksiyonlarinin da bozulmasi üzerine 16 Nisan’da Izmir’e bir baska özel hastaneye sevk edildi. Burada anjiyo yapilan hastanin koroner damarlarinin tikali oldugu belirlendi, bypass karari alindi. Genel durumunun stabil hale gelmesinin ardindan hasta, 17 Nisan gecesi bypass için Izmir Kent Hastanesine sevk edildi. Yandas hastaliklarla da mücadele eden hasta yogun bakima yatirildi.

"Ambulansla gelen hastamizi ayakta taburcu ettik"

Hastayi multidisipliner bir yaklasimla ameliyata hazirladiklarini belirten Kent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Yandas hastaliklari hastanin yasam riskini 3-4 kat artirmisti” diyerek sunlari söyledi:

“Hastamiz kolon kanseri geçirmis bir hastaydi. Karaciger metastazi nedeniyle ameliyat olmus. Son birkaç yilda agir ameliyatlar geçirmis. Hastanin böbrekten mesaneye giden üreterinde de darlik oldugu için ürolojik ameliyat da geçirmis, stent koyulmus. Muhtemelen o dönemlerden gelen böbrekle ilgili yetmezligi sorunu varmis ama hasta da esi ve çocuklari da bu sorundan haberdar degildi. Hastanin ayrica ciddi bir seker hastaligi vardi. Seker hastaligi için düzenli ve kontrol edici bir tedavi almamis ve gemide imkanlarin çok kisitligi oldugu bir dönemde agir bir kalp krizi geçirmis. Bu hasta karaya ulasincaya kadar hayatini kaybedebilecek bir durumdaymis. Böbrek yetmezligi, kontrolsüz diyabet, kolon kanseri, karaciger ameliyati derken birçok yandas hastaligiyla birlikte üstüne geçirdigi kalp krizi hayati riskini artirmis. Kent’ten önceki merkezde yapilan anjiyosunda hastanin 4 damarinda yüzde 100, yüzde 98, yüzde 85 ve yüzde 70 darlik tespit edilmis. Ciddi böbrek yetmezligi gelisen hastanin bu yandas hastaliklarla ameliyata girecek olmasi ameliyat sonrasi hastayi kaybetme riskini 3-4 kat artiran etkenler olarak karsimiza çikti. Nefroloji Uzmanimiz Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, Yogun Bakimlar Sorumlu Hekimimiz Doç. Dr. Mert Akan hastayi ameliyata hazir hale getirdiler. Multidisipliner bir tedavi uygulamasiyla hasta ameliyat edildi, ameliyattan sonra gerekli tedavi ve bakimi aldi. Ameliyat öncesi bir hafta yogun bakimda tedavi gören hastamizin 4 damarini açik ameliyatla degistirdik. Hastamizi bypass sonrasinda da bir hafta serviste yatirdiktan sonra taburcu ettik. Hastamiz taburcu olduktan 4 gün sonra güvenli bir sekilde 4 saatlik bir uçusla Ingiltere’ye gitti. Esi güvenli sekilde eve ulastiklarini bildirdi, bir kez daha tesekkürlerini iletti. Bu kadar hayati riski olan bir hastanin hastanemizde sorunsuz bir sekilde operasyonunu geçirip yurtdisindaki evine sag salim varabilmis olmasi tüm ekibimizi mutlu etti, gururlandirdi. Ekip çalismasinin önemi bu vakada bir kez daha ortaya kondu. Ambulansla gelen hastamizi ayakta taburcu ettik."

“Türk hekimleri sayesinde sagligima kavustum”

Öte yandan Connell’in kizi Nicola ve oglu Liam babalarinin hastalandigi haberini alir almaz Izmir’e geldi. Bypass sonrasi taburcu olan ChristopherConnell, esi Lesley ve oglu Liam, bypass ameliyatini gerçeklestiren Doç. Dr. Cüneyt Narin’e ve ekibe tesekkür etti, objektiflere mutluluk pozu verdi. Connell, ölümden döndügünü belirterek, “Türk hekimleri sayesinde sagligima kavustum, sonsuz tesekkürler ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA