Cumhurbaskani Erdogan'dan Kentsel Dönüsüm Çagrisi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Eger binaniz depreme dayanakli degilse, sel veya heyelan tehdidi altindaysa hiç vakit kaybetmeden dönüsüm sürecini baslatin. Mülk sahiplerinin destegiyle sehirlerimizi afetlere karsi daha dirençli hale getirecegimize inaniyorum” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Kentsel Dönüsüm Çagrisi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye Çevre Haftasi münasebetiyle canli baglanti ile Cumhurbaskanligi Külliyesi’nden 9 millet bahçesinin açilis törenine katildi.

Cumhurbaskani Erdogan, hizmete sunulan Adiyaman Millet Bahçesi’nin 505 bin metrekare, Giresun Bulancak Millet Bahçesi’nin 28 bin metrekare, Düzce Cumayeri Millet Bahçesi’nin 72 bin metrekare, Bursa Harmancik Millet Bahçesi’nin 40 bin metrekare, Bolu Gerede Millet Bahçesi’nin 295 bin metrekare, Afyonkarahisar Suhut Millet Bahçesi’nin 125 bin metrekare, Adana Aladag Millet Bahçesi’nin 200 bin metrekare, Sivas Sarkisla Millet Bahçesi’nin 150 bin metrekare, Erzincan Tercan ilçesi Camii Serif Millet Bahçesi’nin 52 bin metrekare olmak üzere toplam 1 milyon 466 bin metrekare büyüklüge sahip oldugunu belirtti.

Millet bahçelerinin hayirli olmasini dileyen Erdogan, her bir millet bahçesinin sunduklari imkanlarla göz kamastiran projeler oldugunu söyledi.

Erdogan, millet bahçeleriyle sehirlere insanlarin nefes alabilecegi yesil alan kazandirmakla kalmadiklarini, çocuklardan yaslilara, gençlerden yaslilara kadar farkli toplum kesimlerinin sosyal ihtiyaçlarini da karsiladiklarini kaydetti.

Sehir hayatinin karmasasindan kurtulan vatandaslarin ruhlarini burada dinlendirdiklerini ifade eden Erdogan, “Çocuklar burada sosyallesiyor, gençler burada bulusuyor. Her yas grubundan insanimiz burada spor ve egzersiz yaparak saglikli bir hayat sürme imkanina kavusuyor. Pek çok kültür sanat etkinliginin de düzenlendigi Millet bahçelerimiz bu yönleriyle büyük bir boslugu doldurmaktadir” diye konustu.

Her millet bahçesi ile sosyal, ekonomik ve kültürel degere sahip cazibe merkezleri olusturuldugunu belirten Erdogan, millet bahçelerinin tamaminin afetlerde toplanma alanlari olarak hizmet verdigini aktardi. 6 Subat depreminde toplanma alanlarinin öneminin daha iyi kavrandigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, çevre ve sehircilikte atilan her adimin, hayata geçirilen her projenin çok ciddi faydalarinin görüldügünü belirtti.



“Hedefimizi 81 milyon metrekareden 100 milyon metrekareye çikardik”

Cumhuriyetin 100. yilinda 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandirma hedefinin ehemmiyetinin de anlasildigini belirten Erdogan, “Milletimize sözümüzü tutmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Her iste oldugu gibi millet bahçelerinde de kendimizle yarisiyoruz. Hedefimizi 81 milyon metrekareden 100 milyon metrekareye çikardik. Millet bahçesi sayimizi da 500 olarak güncelledik. Simdiye kadar toplam 21 buçuk milyon metrekare büyüklügündeki 189 millet bahçemizi hizmete aldik. Halihazirda 27 buçuk milyon metrekare büyüklügündeki 137 millet bahçemizin yapimi devam ediyor. Bu alandaki vizyon projemiz Atatürk Havalimani’na yapmakta oldugumuz 7.7 milyon metrekare büyüklüge sahip millet bahçemizdir. Istanbul Atatürk Havalimani Millet Bahçesi tüm etaplariyla hizmete girdiginde dünyanin en gözde sehir parklari arasinda yerini alacaktir. Çevre, Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum beye su ana kadar yaptigi gayretler sebebi ile özellikle tesekkür ediyorum. Halef selef olarak simdi de Mehmet Bey ile bu süreci insallah en güçlü sekilde devam ettirecegiz” açiklamasini yapti.

Geçen ay düzenlenen TEKNOFEST’i 2 buçuk milyonu askin ziyaretçinin katilimi ile Istanbul Atatürk Havalimani’nda gerçeklestirdiklerini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, ”Ardindan 1.7 milyon insanimizin istirak ettigi Büyük Istanbul Mitingimizi de burada yaptik. Her ne kadar birileri seçim sürecinde burayi yabanci sirketlere peskes çekme niyetlerini ifade etseler de milletimiz 14 Mayis ve 28 Mayis’ta sandiga yansittigi iradesi ile tüm bu niyetleri kursaklarda birakmistir. Simdi biz de sandikta tecelli eden bu güçlü iradeden aldigimiz cesaretle çalismalarimizi daha da hizlandiriyoruz. Istanbul Atatürk Havalimani Millet Bahçesi ile ülkemiz genelindeki 500 millet bahçemizin tamamini bitirdigimizde 81 vilayetimizin çehresinin de degisecegine inaniyorum. Türkiye’nin bu muhtesem eserlerle bulusmasini saglayan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiza, TOKI’mize, yüklenici firmalara, mühendisinden mimarina, isçisine herkese sükranlarimi sunuyorum Bizim dünya görüsümüzün özünde tabiati ve kâinati bir emanet olarak görmek vardir. Uçsuz bucaksiz güzellikleri ile gökyüzü, bize emanettir. Içinde milyarlarca canliyi yasatan denizler bize emanettir. Yetistirdigi türlü nebatatla toprak bize emanettir. Hayatimizi idame ettiren hava bize emanettir. Gözümüzün gördügü veya görmedigi her sey bizlere emanettir” degerlendirmesinde bulundu.

Tabiata en güzel sekilde sahip çikmanin gayreti içinde olduklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, ”Çevre bilincinin özellikle toplumuzda kök salmasi için gerçekten yogun çaba harciyoruz. Geçen yil yayimladigimiz Cumhurbaskanligi Genelgesi ile 5 Haziran haftasinin Türkiye Çevre Haftasi olarak kutlanmasini kararlastirdik. Bu seneki Çevre Haftamizin temasini da temiz dünya temiz deniz olarak belirledik. Çevreye kontrolsüz bir sekilde atilan plastikler, bilhassa denizlerimizdeki hayati tehdit ediyor. 5 sene önce baslattigimiz sifir atik hareketinin temel hedeflerinden biri plastik kirliliginin önüne geçmektir. Bu amaçla 81 ilimiz için sifir atik yönetim planlari olusturduk. Ülkemiz genelinde 166 bin bina ve yerleskeye sifir atik sistemi kurduk” dedi.

2017’de yüzde 13 olan geri kazanim oraninin 2022 yilinda yüzde 30’un üzerine çikarildigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, BM tarafindan 30 Mart’in Uluslararasi Sifir Atik Günü olarak tüm dünyada kutlanmasini sagladiklarini dile getirdi. Atik ve geri dönüsüm farkindaligi olusturmaya yönelik çalismalarin bundan sonra da sürdürülecegini belirten Erdogan, “Rabbimizin ve evlatlarimizin emaneti olan çevreyi korumakla kalmayip bizden sonraki nesillere daha da güzellestirerek teslim edecegiz. Yarin kiyametin kopacagini bilseniz bile elinizdeki fidani dikiniz buyuran sevgililer sevgilisi Peygamberimizin ümmeti olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bize düsen çevrecilik adina siyasi ajandalarini dayatmaya çalisanlarin baskilarina boyun egmeden emanete hakkiyla sahip çikmaktir. Bizim görevimiz, orman varligimizi daha da artirarak gelece nefes olmaktir. Millet bahçeleri ile sehirlerimizde yesil vahalar olusturmaktir. Basarili atik yönetimi ile topragimizi, denizlerimizi, nehirlerimizi korumaktir. Yarin kiyametin kopacagini bilsek dahi elimizdeki fidani topraga dikerek mesuliyetimizi yerine getirmektir. Bu anlayisla bizden önceki 60 yilda yapilan agaçlandirmanin bir buçuk katini biz sadece 21 yila sigdirmayi basardik” dedi.

Bugüne kadar 6 buçuk milyar fidani vatan topragi ile bulusturduklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, ”Bugün de 9 milyon fidanin dikimini gerçeklestirecegiz. Türkiye’yi nerde olursa olsun 81 vilayetimizin her birini yemyesil hale getirene kadar durmadan, dinlenmeden çalisacagiz. 6 Subat depremlerinin bizlere hatirlattigi hususlardan biri de saglam, dayanikli ve güvenli binalar insa etmemiz gerektigidir. TOKI’miz tarafindan deprem mevzuatina uygun yapilan konutlarda hiçbir sorunla karsilasmadik. Ayni sekilde son yillarda insa edilen hastanelerimiz, kamu binalarimiz, spor tesislerimiz bu süreçte basarili bir sinav verdi. Ülkemizin yeni yapi stokunu asla bu standartlarin altina düsürmeyecegiz. Kentsel dönüsüm projelerinin ne kadar önemli ve vazgeçilmez oldugunu da yine depremle birlikte daha yakindan gördük. Marjinal kesimlerin engelleme çabalarina ragmen dönüsüm yapabildigimiz yerlerde yikilan bina sayimiz dolayisiyla can kaybimiz da az oldu. Kentsel dönüsüm projelerinin önünün kesildigi bölgelerde maalesef üzüntümüz katlanarak artti. Bu tecrübeler isiginda artik kentsel dönüsüm meselesinde daha kararli, daha dirayetli adimlar atacagiz. Dogrudan insanimizin hayatina yönelik böyle bir konuda tamahkarliga izin vermeyecegiz. Ideolojik saplantilarla hareket edenlerin de, gözünü para hirsi bürümüs olan muhterislerin de kaprislerine boyun egmeyecegiz” ifadelerini kullandi.

“Kanuni, idari ve mali açidan ne gerekiyorsa onu yapmak suretiyle insallah bu meseleyi çözüme kavusturacagiz” diyen Erdogan, ”Vatandaslarimizin yarisi bizden kampanyasina yönelik yogun ilgisini, memnuniyetle karsiliyoruz. Buradan tüm vatandaslarima bir kez daha seslenmek istiyorum. Eger binaniz depreme dayanikli degilse, sel veya heyelan tehdidi altindaysa hiç vakit kaybetmeden dönüsüm sürecini baslatin. Afetle karsilasmadan, deprem kapimizi çalmadan önce siz tedbirinizi alin. Mülk sahiplerinin destegi ile sehirlerimizi afetlere karsi daha dirençli getirecegimize inaniyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA