Büyük Yarismada Ödüller Sahibini Buldu

Gaziantep Ticaret Odasi koordinasyonunda çalismalarini yürüten TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulu tarafindan düzenlenen ve toplam 200 bin TL ödüllü “Yeni Hayaller Girisimci Fikirler” girisimci is fikirleri proje yarismasinda finale kalan birbirinden gelistirici ve inovatif 7 proje kiyasiya yaristi.

Büyük Yarismada Ödüller Sahibini Buldu
GTO ev sahipliginde gerçeklestirilen final programinda Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, GTO Baskan Vekili Taner Özdurak, GSO Baskani Adnan Ünverdi, GTB Baskani Mehmet Akinci ve TOBB Gaziantep GGK Fahri Baskani Cengiz Konukoglu jüri koltugunda otururken, yarisma finaline gençlerin ilgisi yogun oldu.

“Bütün planlarimizi Gaziantep’te girisimci eko-sistemi olusturmak üzerine kurguluyoruz”

Final programinin açilis konusmasini gerçeklestiren TOBB Gaziantep GGK Baskani Sinan Köksüzer, TOBB Gaziantep GGK olarak bütün plan ve çalismalarin Gaziantep’te girisimci eko-sistemi olusturmak ve girisimciligi desteklemek üzerine kurguladiklarini belirterek, “Bu maksatla yola çiktigimiz ve hazirliklari yaklasik 4 aydir devam eden yarisma iste bu çabanin bir ürünüdür” dedi.



Yarisma için Türkiye’nin pek çok ilinden 120 basvuru yapildigini ifade eden Köksüzer, bütün basvurularin Icra Komitesi üyelerinden olusan seçici kurul tarafindan dikkatle ve titizlikle incelendigini, bu inceleme neticesinde de 32 projenin yari finale kaldigini, yüz yüze ve online yapilan degerlendirmeler sonrasinda ise 7 finalist projenin belirlendigini aktardi.

“Katma degeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz”

Projeleri ve is fikirlerini degerlendirirken özellikle ticarilesmeye, prototip gelistirilip gelistirilmedigine, proje çiktilarina, verilere ve projenin ya da is fikrinin hangi problemi çözdügüne odaklandiklarini vurgulayan Sinan Köksüzer, “Projenin veya is fikrinin geliserek zamanla katma degeri yüksek bir ürün veya hizmet hâline gelmesi, bir ihtiyaci karsilamasi ve uzun vadede Türkiye’nin ihracatina da katki saglayan bir çiktisinin olmasi bu yarismanin en temel hedefidir. Artik ülkemiz ve bölgemizdeki yatirimcilar ve is insanlari, katma degeri yüksek ürünlere yönelmeli ve Türkiye bu ürünleri ihraç eden bir ülke konumuna gelmelidir. Gayretli çalismalarimiz ve sahip oldugumuz inanç bizi o günlere mutlaka ulastiracaktir” ifadelerini kullandi.

“Buralar girisimcinin harman oldugu yerlerdir”

Köksüzer ardindan kürsüye gelen GTO Yönetim Kurulu Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi M. Tuncay Yildirim, “Biz Gazianteplilere ‘Nasil basariyorsunuz?’ sorusu yöneltildiginde; ulusal ve uluslararasi alanda kabul görmüs basari hikâyemizi sehrimizin girisimci ruhuna baglayarak anlatiriz. Buralar girisimcinin harman oldugu yerlerdir Ülkemizde pek çok alanda rol model olan Gaziantep’in girisimcilik ekosisteminin de örnek teskil etmesi, ülkenin sosyo-ekonomik gelisimine katki sunmasini arzu ediyoruz. Bu da ancak daha fazla girisimciyi bu ekosisteme dâhil etmekle ve bu kültürü gelistirmekle mümkündür” dedi.



“Nitelikli girisimcilik evresine geçisi hizlandirmamiz lazim”

Gaziantep girisimcilik ekosisteminin artik nicelikten öte niteligin sorgulandigi bir evreye gelmesi gerektigini ifade eden Yildirim, konusmasinda sunlari söyledi: “Katma degerli ürün ve hizmet sunan girisimcilik örneklerini çogaltmaliyiz. Sürdürülebilirlik için, rekabet için, kazanç için bunu yapmak zorundayiz. Ama buradaki kazanç sadece maddi kazanç degil. Kalkinmaya da hizmet eden, sosyal tarafi da olan bir kazanç saglayan nitelikli girisimcilik evresine geçisi hizlandirmamiz, desteklememiz lazim. Üniversitelerimizin, Oda ve Borsalarimizin sehrimizdeki girisimcilik ekosistemini gelistirmek ve desteklemek üzere girisimcinin ihtiyaci olan bilgi, koçluk ve network destegi saglayan birçok çalismasi var. Bir girisimin hayat bulmasi için gerekli olan unsurlardan biri de elbette baslangiç sermayesi. Bu tarz yarismalar da bu noktada cesaretlendirici ve tesvik edici oluyor. Girisimcilere bu firsati olusturduklari için TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulumuzu tebrik ediyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum.”

Açilis konusmalarinin ardindan final heyecaninin basladigi yarismada finalist 7 projenin sunumu gerçeklestirildi.

Sunumlarin ardindan jüri üyelerinin degerlendirmesi sonucu ise toplam 200 bin TL degerindeki ödülü paylasan ilk 3 siralamasi su sekilde olustu: 1.Proje Meryem Kiliç - Üriner Örnek Toplama Aparati. Mesane/Üriner kateterizasyon, idrar akisinin sürekliligini saglamak için idrarin çikis yoluyla mesane içine, içi bos bir tüp (kateter/sonda) yerlestirilmesi. 2.Proje Furkan Kekil - Hayati Birakma. Kas hastaligina bagli olarak görmede problem yasayan insanlarin bu sorununu ortadan kaldirarak hayatlarina dokunmak amaciyla üretilen akilli gözlük. 3.Proje Sule Kozanoglu - Çöpten Biyoplastige Yillik 100 bin tonluk atik isleyen, Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayristirma tesisindeki evsel organik atiklardan elektrik eldesi sonucu açiga çikan organik atiktan, selüloz elde edilmesi ve bu selülozdan su tutma kapasitesi yüksek, maliyeti düsük polimerik jel elde edilmesi.

Mansiyon ödülü verilen diger projeler ve proje sahipleri ise Rabia Altay (Inviato), Hasan Ali Günenç (Tarim Robotu), Maksut Ince (TUSMEC), Seyda Nur Koçak (Akilli ve Kisisellestirilmis Inhaler Cihaz) oldu.

Gençlerin ve is dünyasi temsilcilerinin büyük ilgi gösterdigi final programinda GTO Meclis Baskani M. Hilmi Teymur, GTO Meclis Baskanlik Divani Üyeleri, GTO Yönetim Kurulu Üyeleri, Nizip Ticaret Borsasi Baskani Ibrahim Sari, TOBB KGK Baskani Aysen Ahi, TOBB Gaziantep Genç Girisimciler Kurulu Geçmis Dönem Baskani Ibrahim Sarica, GAGIAD Baskani Cihan Koçer de yer aldi.
Kaynak: İHA