ABD Baskani Biden, Ingiltere Basbakani Sunak Ile Bir Araya Geldi

ABD Baskani Joe Biden ile Ingiltere Basbakan Rishi Sunak Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüsmede, ABD ve Ingiltere arasinda yapay zeka ve diger ekonomik ve ticari iliskiler gibi konularda gelecekteki isbirligini planlayan “Atlantik Deklarasyonu"nu imzalandi.

ABD Baskani Biden, Ingiltere Basbakani Sunak Ile Bir Araya Geldi


ABD Baskani Joe Biden, ABD’nin baskenti Washington DC’de yer alan Beyaz Saray’da Ingiltere Basbakan Rishi Sunak’i agirladi. Görüsme öncesi liderler, Rusya-Ukrayna Savasi’na ve ABD-Ingiltere iliskilerine degindi.

Görüsmede ise, ABD ve Ingiltere arasinda yapay zeka ve diger ekonomik ve ticari iliskiler gibi konularda gelecekteki isbirligini planlayan “Atlantik Deklarasyonu"nu imzalandi.

Biden ve Sunak daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Biden yaptigi konusmada, Sunak ile görüsmesinde ekonomik isbirligini ele aldiklarini aktararak, modern teknolojilere yatirim yaparak iki ülkenin savunmasini daha da güçlendirebilecegini ifade etti.

Görüsmede, Rusya’nin isgali karsisinda Ukrayna’ya verilen destegi de ele aldiklarini aktaran Biden, Sunak’a güçlü liderligi, güvenlik yardimlari ve Ukrayna birliklerine iki ülkenin toplu olarak sagladigi silah ve mühimmati kullanmalari için verdigi egitimlerden dolayi tesekkür etti.

Biden, "Bize Ingiltere’den daha yakin bir ülke yok. ABD ve Ingiltere’nin dünyaya daha fazla baris ve refah saglamaya devam edeceginden eminim" dedi.



NATO Genel Sekreterligine bir Ingiliz’in atanmasinin zamani gelip gelmedigine dair soruya cevap veren Biden, "Belki de bunu görecegiz. Bunun oldugunu görmek için NATO içinde bir fikir birligine varmamiz gerekecek” ifadelerini kullandi. Biden, konusmasinin devaminda Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace’i “çok nitelikli bir aday” olarak nitelendirdi.

"Liderler olarak isimiz, teknoloji devriminin bizi daha az degil, daha güvenli hale getirmesini saglamaktir"

Sunak ise, her iki ülkenin de ulusal güvenligin en yüksek önceligi oldugunu ifade ederek, ABD liderligi ve demokrasisinin çok önemli bir faktör olduguna dikkat çekti. Atlantik Deklarasyonu’nu daha önce hiç üzerinde anlasmaya varilmamis türden yeni bir çagda yeni bir ekonomik ortaklik oldugunu belirten Sunak, kritik madenler üzerinde anlasma sagladiklarini ve ABD ve Ingiltere’nin teknolojinin gelecegini olaganüstü bir ortaklik üzerine insa ettigini açikladi.



Sunak, "Liderler olarak isimiz, teknoloji devriminin bizi daha az degil, daha güvenli hale getirmesini saglamaktir" ifadelerini kullanarak, Biden ve kendisinin "yapay zeka güvenligi konusunda birlikte çalismayi kabul ettigini, böylece olaganüstü ihtimalleri degerlendirebileceklerini ve bunu güvenle yapabileceklerini” aktardi.

ABD’nin Brexit’ten sonra Ingiltere’nin ne tür bir müttefik olabilecegini merak ettigini anladigini ifade eden Sunak, "Bizi davranislarimiza göre yargilayin" dedi.

Ingiltere’nin degerlerine ve müttefiklerine her zamanki gibi bagli oldugunu ve yatirimlar için her zamanki kadar "çekici" oldugunu savunan Sunak, "Ingiltere’de olusturdugumuz gelecek bu, kendinden emin, gururlu ve özgür" dedi.

Sunak ayrica, ABD ve Ingiltere’nin bir araya geldiklerinde dünyanin daha güvenli ve çok daha müreffeh bir yer oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA