Silifke'de Ürün Ambalaj Atiklarinin Bertaraf Edilmesi Projesi Hayata Geçiriliyor

İçel’in Silifke Ilçesi Göksu Deltasinda sürdürülebilir tarim için bitki koruma ürün ambalaj atiklarinin bertaraf edilmesi projesiNIN hayata geçirildigi bildirildi.

Silifke'de Ürün Ambalaj Atiklarinin Bertaraf Edilmesi Projesi Hayata Geçiriliyor
Silifke Tarim ve Orman Müdürlügü önderliginde bir çok kurulusun destek verdigi projede Göksu Deltasinda bulunan 15 mahallede uygulama basladi.

Göksu irmaginin tasidigi alüvyon topraklarla verimli hale gelen Göksu Deltasinda her geçen gün artan tarim ilaçlarinin kullanimi ve beraberinde getirdigi ambalaj atiklarinin verdigi zarari önlemek amaci ile gelistirilen proje, Kurtulus Mahallesinde hayata geçirildi.

Proje için Kurtulus Mahallesinde yapilan törene Silifke Kaymakami Abdullah Aslaner ile ilçe protokolü ve sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.

Silifke Tarim Müdürü Yusuf Gün, “Göksu Deltasi ovasi, Dünyadaki 14 Ramsar sözlesmesine bagli sulak alanlardan birisi. Akgöl ve Paragöl lagünlerini içinde barindiran deltada 332 kus türü bulunuyor. Bu arada deniz ve Nil kaplumbagalarinin yumurtlama sahasi olmasi, Akdeniz Fokunun da buna eklenmesi ile birlikte Göksu Deltasi dikkat çeken önemli sulak arasinda gösterilmektedir” dedi.

“Verimli topraklari bulunan deltamizda 15 mahallemiz bulunmaktadir” diyen Gün, “Burada yasayan insanlarimiz geçimlerini bu verimli topraklardan karsilamaktirlar. Tarimsal alanda önemli basarilar kazanilan deltada, tarimsal üretimin olmazsa olmazi bitki koruma çalismalari ile birlikte ambalaj atigi sorununu da beraberinde getirmektedir. Çevre ve bu çevrede yasayan canlilar açisindan son derece tehlikeli olan tarimsal ilaçlama ambalaj atiklari bilinçsizce çevreye atilmakta ve çevre kirliliginin yani sira toprak, su bitki kirliligine yol açmaktadir. Bunlari göz önüne alarak hazirladigimiz proje ile Göksu Deltasinin verimli ovasinda bulunan 15 mahallemizde ürün deseni ve tarimsal yogunluklar da dikkate alinarak 50 adet konteyner dagitimi yapilacaktir. Üreticilerimiz yaptiklari ilaçlama sonrasinda olusan bitki koruma ambalaj atiklarini, dagitimi yapilan konteynerlere atacaklar ve ilçe belediyemiz de bu atiklari çevreye zarar vermeden imha edilecegi yere nakliyesini saglayacaktir. Atiklar Medcem Çimento fabrikasina gidecek ve burada canli ve çevre açisindan son derece tehlike arz eden tarim ilaçlari ambalaj atiklari çevreye zarar vermeden yakilarak imha edilecektir. Hayata geçecek olan proje sayesinde yillik olarak yaklasik 15, 20 bin kg ambalaj (plastik) atigi çevreye zarar vermeden binlerce derecede yakilarak imha edilecektir. Bugün baslayacak uygulama ile çevre sagligi açisindan önemli bir sorun giderilmis olacaktir. Proje çerçevesinde Arkum’a 4, Atakent’e 4, Atayurt’a 11, Atik’e 3, Bahçe’ye 2, Bolacalikoyuncu’ya 1, Burunucu’na 2, Çeltikçi’ye 1, Gazi’ye 1, Gülümpasali’ya 2, Kabasakalli’ya 1, Kurulus’a 6, Sökün’e 4, Tasucu’na 2 ve Ulugöz’e 1 adet olmak üzere toplamda 50 konteyner dagitimi gerçeklestirilecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA