BM Güvenlik Konseyi'ne Nova Kakhovka Baraji Gündemi Damga Vurdu

Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna’nin Herson bölgesinde bulunan Nova Kakhovka Baraji’nin yikilmasinin ardindan Kiev’in talebi üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Ukrayna birbirini suçladi.

Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna’nin Herson bölgesinde bulunan Dnipro Nehri üzerindeki Nova Kakhovka Baraji’nin süpheli bir sekilde yikilmasinin yankilari sürerken, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Ukrayna’nin talebi üzerine acil bir toplanti gerçeklestirdi. Toplantida konusan BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatörü Martin Griffiths, felaketin büyüklügünün ancak önümüzdeki günlerde tam olarak anlasilacagini söyleyerek, barajin yikiminin halihazirda çatismalardan zarar gören insanlarin hayatlarini daha da zorlastiracagina dikkat çekti. BM’nin öncelikli görevinin söz konusu kisilerin yasamasini saglamak oldugunu vurgulayan Griffiths, bölgeye yardim saglamak için gereken her türlü çabayi göstereceklerini söyledi.



Taraflar birbirini suçladi

Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise ülkesinin baraja saldiri gerçeklestirdigi yönündeki iddialari reddederek, Rusya’nin bir dezenformasyon kampanyasi ile karsi karsiya oldugunu savundu. Ukrayna’nin BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa da barajin Rus isgalciler tarafindan havaya uçuruldugunu iddia ederek, yasananlari "Ukrayna’nin kritik altyapisina karsi bir terör eylemi" olarak niteledi.

Baraj yikilmisti

Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna’nin Herson bölgesinde bulunan Nova Kakhovka Baraji’nin süpheli bir sekilde yikilmasi dünyada genis yanki uyandirmis, Dnipro Nehri’ndeki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle bölgede su baskinlari yasandigi kamuoyuna yansimisti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuyla ilgili yaptigi açiklamada yasananlari "Rusya’nin Ukrayna isgalinin korkunç bir sonucu" olarak nitelemisti.
Kaynak: İHA