Bakan Koca Açiklamasi 'Nadir Hastaliklarin Tedavisi Için Istanbul'da Yeni Bir Hastane Kuruyoruz'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Nadir hastaliklarin tedavisi için Istanbul’da yeni bir hastane kuruyoruz. Bu hastane hücre ve gen terapilerinin uygulanmasina özel olacak” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Bestepe’de düzenlenen Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi’nin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi. SMA konusunda son derece hassas olduklarini dile getiren Koca, “Bu hastaligin istismar araci olarak kullanilmasina tahammülümüz yok. SMA Bilim Kurulumuz var. Faydasi ispat edilmis olan ilacin temini saglaniyor. Gen terapisi konusuna gelince SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabilecegini belirledi, hangi hasta grubunda kullanilabilecegini tespit etti. Etkili oldugu bir hasta grubu var. Uygulanmak üzere planimizi yaptik, yakinda uygulamaya geçecek. Ayrica bu konuda önemli bir gelisme var. Nadir hastaliklarin tedavisi için Istanbul’da yeni bir hastane kuruyoruz. Bu hastane hücre ve gen terapilerinin uygulanmasina özel olacak. Hastane ile ayni kampüste bir de hücre ve gen tedavisinde kullanilan ilaçlari üretecek tesis bulunacak. Böylelikle ilaci kendimiz üretip, tedaviyi de kendimiz uygulayacagiz” ifadelerini kullandi.

“65 yas üstü 250 kisiye bir hekim ve iki hemsire projesini 80 yas üstünde baslamak üzere hayata geçiriyoruz”

Bakanlik olarak saglikli yasam konusunda önemli adimlar atildigini dile getiren Koca, “65 yas üstü vatandaslarimiza 250 kisiye bir hekim ve iki hemsire oraniyla hizmet verecegimiz bir sistemi duyurmustuk. Büyüklerimizin saglik durumlarini yakin takip etmek üzere Saglikli Yas Alma Merkezlerinin kurulmasi için yönetmeligimiz yayimlandi. 80 yas üstünden baslamak üzere bu projemizi hayata geçiriyoruz. Yani her 250 kisi için bir yasam merkezi, bir hekim, iki hemsire, bir tibbi sekreter olmak üzere planladigimiz bir uygulama. Büyüklerimizin herhangi bir saglik sorunu, reçete veya rapor ihtiyaci oldugunda, uzaktan saglik hizmeti sunumuyla birlikte bu merkezlerden hizmet almasini saglayacagiz. Gerektiginde bu hastalarimiz için hastane randevulari dahil tüm islemleri takip edilecek. Kisi, saglik sorunu yasadiginda o birimi arayacak. O birim gerektiginde hastayi evinde ziyaret edecek, gerektiginde hastanede refakat edebilecek. Bu uygulama yeni basliyor” dedi.



“Aile Dis Hekimligi projesiyle yaklasik 10 bin aileye bir dis hekimi düsecek”

Bakan Koca ayrica, Aile Dis Hekimligi uygulamasinin üç ilde pilot olarak baslatildigini hatirlatarak, yaklasik 10 bin kisiye bir aile dis hekimi düsmesini planladiklarini vurguladi. Koca, yaklasik 8 ila 10 bin arasi aile dis hekiminin bu projede görev alacagini açikladi.

Bakan Koca, bu alanda halihazirda görev yapan dis hekimlerine ilaveten yeni alimlar da yaparak bu sayiyi tamamlamayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA