Yücelik; Erzurum'a Deger Katmayi Sürdürecegiz

Askale Çimento Icra Kurulu Baskani Fatih Yücelik, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yili, Sirketimizin de 30. Yilina yakisacak hamleleri teker teker hayata geçiriyoruz” diyerek Askale Çimento’nun gelecek planlarini ve çimento sektörünü degerlendirdi.

Yücelik; Erzurum'a Deger Katmayi Sürdürecegiz
“Yesil dönüsümden en çok etkilenen sektör biziz”

Ayni zamanda Çimento Sanayicileri Birligi olan TÜRKÇIMENTO Yönetim Kurulu Baskani, TOBB Çimento ve Çimento Üreticileri Sektör Meclisi Baskani ve Yapi Ürünleri Üreticileri Federasyonu Baskani görevlerini de üstlenen Yücelik, çimento endüstrisinin ciddi bir yol ayriminda oldugunu, bu yol ayriminda dogru yöne gidemeyenlerin sektörde varligini devam ettiremeyecegini vurguladi. Yücelik, Avrupa Birligi’nin Yesil Dönüsüm politikalarindan en fazla etkilenecek dört sektörden biri olan çimento sektöründeki oyuncularin bu dönüsüme ayak uyduracak düzenlemeleri yapamamasi durumunda, çok ciddi kayiplar ortaya çikabilecegini hatirlatti. Askale Çimento olarak bu dönüsümü 2012 yilinda baslattiklarini ve sektörde yesil dönüsüm alanindaki pek çok konuda öncü olduklarinin altini çizerken, projelerin ne asamaya geldigi konusunda da bilgi paylasti.

“ERÇIMSAN’in, Askale Çimento adiyla dünyaya attigi Erzurum imzasi”

Son yillarda yasanan süreci, “Dünyada, belki de yüz yilda bir tecrübe edilebilecek iki yillik bir türbülans dönemini geride biraktik. Pandemi ile mücadele bitti derken ve henüz yaralari sarmaya firsat bile bulamamisken, Ukrayna ve Rusya arasinda patlak veren savasin etkileri, biz sanayicileri inanilmaz boyutlardaki maliyet artislariyla karsi karsiya birakti. Pek çok sanayici bu sürecin sonunda maalesef ayakta kalamadi. Yönetimini üstlendigim grup sirketleri ise, zamaninda aldigi tedbirler sayesinde belki de hiç olmadigi kadar güçlü sekilde bu türbülans döneminden çikabilmeyi basardi.” seklinde özetleyen Yücelik, ayni zamanda Erzurum’un en büyük sanayi kuruluslarinin basinda gelen ERÇIMSAN Holding’in 30. Yilini kutluyor olusuna iliskin degerlendirmelerini de söyle ekledi: “Tam 30 yil önce Türk is dünyasina adim atan ERÇIMSAN Holding, bugün Askale çimento markasiyla Erzurum’un adini tüm dünyaya bir imza olarak atmis durumda. 10,5 milyon ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük dördüncü çimento üreticisi olan ve Türkiye’nin ISO 500’deki dev 500 sanayi kurulusu içinde yer alan Erçimsan Holding ve Askale Çimento, Erzurum için çalismaya dün oldugu gibi bugün de dur durak bilmeden devam ediyor. Vergisini hep Erzurum adina ödeyen bir sirketiz.”

“Erzurum’a deger katmaya devam edecegiz”

Geriye dönüp baktiklarinda, 30 yillik bir dev olarak dertlerinin de düslerinin de Erzurum oldugunu ifade eden Yücelik, “30’uncu yilimiza geldigimizde, Erzurum için neler yapmisiz diye dönüp bakiyorum. Erzurum’a dogrudan sagladigimiz katki, 10 milyar TL’yi geçmis. Sadece 2022 yilinda bile 221 milyon TL’lik ihracat yapmisiz ve dünyanin tüm kitalarina Erzurum adini duyurabilmisiz. Son 10 yilda ise, toplamda 2 Milyar TL ihracat rakamina ulasmisiz. Erzurum için ödedigimiz vergi 5 yilda 600 milyon TL’yi asmis. Çalisanlarimizla ve paydaslarimizla birlikte sagladigimiz istihdam 5000’in üzerine çikmis. 2022’de 4,5 Milyar TL ciroya ulasmisiz ve 2023 için öngördügümüz rakam bunun iki katina yakin. Memlekete hizmet lafla degil icraatla oluyor. Biz de her zaman diyoruz. Laf ya da bahane üretmiyoruz, çimento üretiyoruz. Çok kisa bir süre içerisinde Holdingimizin Genel Kurulunu gerçeklestirecegiz. Genel Kurullar bizim için ortaklarimizla hasret giderdigimiz toplantilardir. Yogun bir tempoyla tatli bir heyecan içinde tüm enerjimizi Genel Kurulumuza harciyoruz. Yaptiklarimizi, yapacaklarimizi ve projelerimizi ortaklarimizla paylasabilmek için sabirsizlikla bekliyoruz.” dedi.

Finansal ve kurumsal dönüsüm hamlesi

2022 yilinin zorlu sürecinde, Askale Çimentonun yasadigi dönüsümü de aktaran Yücelik, gerek finansal anlamda gerekse yapisal anlamda ne gibi önlemlere basvurduklarini da özetlerken, “Askale Çimento için 2022 yilinin en önemli iki dönüm noktasi, Sirketin kurumsal yapisinda yasanan dönüsüm ile finansal sisteminde yasanan dönüsüm olmustur. Kurumsal yapimizda dönüsüm için baslattigimiz projemizde son asamaya geldik ve attigimiz tüm adimlar birer birer sonuçlarini göstermeye basladi.

Artik Türkiye’de sektöre örnek olan ve takip edilen bir sirketiz. Finansal olarak yasadigimiz dönüsüm ise, bence bir basari hikâyesi olarak yazilabilir. Bu cümlemin biraz abartili oldugunu düsünebilirsiniz ama su an tüm sektörlerde kulaktan kulaga dolasan bir basari oldugu için böyle diyorum. Dolar kurundaki bugün yasanan çalkantiyi ve kredi kanallarindaki tikanmayi önceden görmüs olup, 2022 sonunda tüm borçlarini finansal yeniden yapilandirma ile iki yil geri ödemesiz olarak Türk Lirasina çevirip, enflasyonun çok çok altindaki oldukça uygun faiz kosullariyla 10 yil taksite bölebilmek gerçekten büyük basaridir. Su an tüm sirketler bir yandan döviz borçlariyla bogusup diger yandan da kredi bulamazken, biz 2022 yilinda attigimiz adimlar sayesinde hiçbir finansal sorun yasamadan 2023’ün parlayan yildizi olmaya gayret ediyoruz.” Ifadelerini kullandi.

“Askale Çimento karbon ayak izini küçültecek”

Avrupa Birligi’nin sinirda karbon vergilendirmesi gibi önlemleri içeren Yesil Mutabakati hayata geçirdigi ve bundan da en çok etkilenecek sektörlerin basinda çimento sektörünün geldigi bilinmektedir. Bu anlamda 2023 yili sonundan itibaren çimento sektörünü, ihracatta zor günler beklemektedir. Bu konuya dair hazirliklarinin ne asamada oldugu sorulan Yücelik, “Yesil Mutabakat’a tam uyum saglayabilmek üzere geçmiste attigimiz pek çok adimin meyvelerini 2022 yilinda toplamaya basladik. Yatirimina 2012 yilinda basladigimiz atik isidan enerji geri kazanim sistemimiz sayesinde, 2022’de Uluslararasi IREC Sertifikasini Türkiye’de alabilen sektördeki ilk sirket olduk. Atik isidan elde ettigimiz enerji 308,5 milyon kwh’ye ulasti ve bu rakam, enerji tüketimimizin % 15,29’unu karsiliyor. Bu sayede toplam 137,9 milyon ton karbondioksit saliniminin önüne geçmis olmamiz da, Yesil Mutabakat’a ne derece hazir oldugumuzu gözler önüne seriyor. 30’uncu yilinda daha güçlü olarak sektördeki ayak izini büyüten Askale Çimento, karbon ayak izini ise küçültmeye devam ediyor.” seklindeki degerlendirmelerini paylasti.

“2022 yili çimento sektörü açisindan zorlu bir yil oldu”

2022 yilina dair genel bir yil sonu muhasebesi yapmasi istenen Yücelik, su degerlendirmelerde bulundu: “2022 yilinin ekonomik muhasebesi, Türkiye açisindan çok olumlu bir tablo çizemedi. Daha dogrusu öngörülenlere yakin sonuçlar ortaya çikti. TÜIK’in açikladigi tüketici enflasyonu % 64, üretici enflasyonu ise 12 aylik ortalamada % 128,7’lik bir artis gösterdi. Bu su anlama geliyor, 2022 yilinda üreticilerin maliyetlerine yansiyan fiyat artislari, tüketicilere yansiyan fiyat artislarinin tam iki kati oldu. 2021 yili sonunda 13,5 TL’den 2022 sonunda 18,7 TL’ye yükselen dolar kurunu ve tarihimizde daha önce hiç rastlamadigimiz yükseklikteki 110 milyar dolarlik dis ticaret açigini da ekledigimizde, biz üreticilerin ne denli zor bir yil geçirdigini daha net izah edebilmis olurum. Nitekim, iç talep ve yurtdisi talepte es zamanli daralmayla birlikte, ülkemiz çimento üretiminde 2022 yilinda yasanan % 6,6’lik düsüsle paralel biçimde iç satislardaki % 9,3’lük düsüs, sirketlerin bilançolarina da yansidi.”

Türkiye’nin artik tek gündemi "büyümek"

Kendisine 2023 hedefleri soruldugunda eklemelerde bulunan Fatih Yücelik, “2023 yili, bizim beklentilerimiz açisindan 2022’den oldukça farkli bir tablo ortaya çikaracak gibi görünüyor. Bu yilin Subat ayinda 11 ilimiz basta olmak üzere tüm Türkiye’yi derinden yaralayan depremlerle yeni yila girmis olmak, yüregimizi parçaladi. Hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralilara sifa, kalan saglara da sabirlar diliyorum. Büyük bir dayanisma ile bu acilarin ülke olarak üstesinden gelmeye gayret ediyoruz ve insallah gelecegiz de. Diger taraftan, uzun bir seçim sürecini de geride biraktik. Sonuçlarin tüm Türkiye’ye hayirli olmasini dilerim. Türkiye’nin bugün için artik tek bir gündemi kaldi, o da büyümek, gelismek ve refaha ulasmak. Bu anlamda, bir yandan Rusya-Ukrayna Savasinin bitmese bile sönümlenecegine dair yüksek inancimiz, diger yandan ABD ve Bati ülkelerinin ekonomik toparlanmayla birlikte çimento basta olmak üzere pek çok ürüne olan dis taleplerinin artacak olmasi, biz üreticiler açisindan olumlu gelismeler olacaktir. Erzurum’un markasi Askale Çimento özelinde konusacak olursam, 2023 yilina özel hazirlandigimiz ve gerekli tüm önlemleri zamaninda aldigimiz için, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yili, Sirketimizin de 30. Yilina yakisacak hamleleri teker teker hayata geçiriyoruz.” Ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA